Zelf mozaïek maken: starters

Met mozaïek kan je zelf leuke en originele werkjes maken. Je kan het louter decoratief gebruiken, maar je kan ook gebruiksvoorwerpen zoals doosjes en tafels een apart uitzicht geven. De mogelijkheden met mozaïek zijn oneindig en met wat tips kan je zelf vlot van start gaan.

Mozaïek maken


Je kan mozaïeken maken in allerhande soorten materiaal zoals glas, spiegel, schelpjes, kralen,...
In onderstaand voorbeeld gaan we te werk met echte moziëksteentjes met geëmailleerde bovenlaag.

Basisbenodigdheden

  • Voorwerp om je mozaïek op te maken. Je kan bijvoorbeeld een juweeldoosje bekleden, een fotokadertje, een tafeltje, een dienblad, een kom...
  • Mozaïek steentjes: keramieksteentjes of glassteentjes, te koop in de hobbywinkel in vele kleuren.
  • Glastang en/of mozaïektang
  • Veiligheidsbril om je ogen te beschermen tegen losvliegende stukjes steen en glas
  • Speciale lijm die geschikt is voor mozaïeksteentjes, best siliconenlijm
  • Spateltje om lijm aan te brengen. Je kan hiervoor ook een houten prikker gebruiken.
  • Voegmiddel en bakje om dit in te doen. Voegmiddel bestaat in verschillende kleuren.
  • Schilderstape indien nodig
  • Sponsje en katoenen vod/doek
  • Plastic handschoenen

Voorbereiding

Zorg ervoor dat de ondergrond waarop je de mozaïek zal aanbrengen goed schoon is.
Indien je een bepaald patroon wil uitwerken, teken dit dan uit met potlood op je voorwerp. Soms is het ook wel eens leuk om op goed geluk te werk te gaan. Je krijgt zo soms verrassende, originele resultaten.
Knip op voorhand al wat steentjes in stukken met de mozaïektang (voor keramiek) of de glastang (voor glas). Als je je steentjes een regelmatige vorm wil geven, maak dan op voorhand een insnede met de glassnijder (zit vaak al bevestigd op de tang), alvorens je ze doorknipt met de tang.
Voor mozaïeken worden vaak contrasterende kleuren gecombineerd.

Aan de slag: je mozaïek leggen

Doe de siliconenlijm op de onderkant van je steentje en plak dit op je voorwerp. Doe dit voor al je steentjes. Zorg ervoor dat er 3 à 5mm tussen elk steentje zit.
Zorg ervoor dat de lijm niet boven de steentjes uitkomt. Verwijder indien nodig de overtollige lijm.

Als je steentjes van verschillende hoogte met elkaar combineert, zorg er dan voor dat hun bovenkant op gelijke hoogte komt te liggen. Doe daarvoor meer lijm onder de dunnere steentjes.

Als je een vlak oppervlak wil verkrijgen, bijvoorbeeld op een tafeltje of dienblad, druk de steentjes dan geregeld aan met bijvoorbeeld een houtplankje.

Als je hele voorwerp bedekt is, laat het dan zeker 48u drogen.
Controleer of alle steentjes vastzitten alvorens je gaat voegen. Als dit niet het geval is, lijm dan de losse steentjes vast en wacht opnieuw 48u.
Zorg ervoor dat je werkje schoon is en dat er geen lijm meer op de steentjes zelf zit.

De foto toont een theelichthouder die met mozaiek is bezet maar die nog niet gevoegd is.

Voegen

Doe plastic handschoenen om en draag oude kleding.
Bescherm je tafel of ondergrond met plastic zakken of kranten
Plak de delen die niet gevoegd moeten worden af met tape.

Voor een oppervlakte van 30 x 30cm is er ongeveer 500g voegmiddel nodig.

Maak je voegmiddel klaar met water in een bakje dat je enkel nog daarvoor zal gebruiken. Je zal het immers nooit meer helemaal schoon krijgen achteraf.
Roer goed met een houten lepel totdat je een dikke massa krijgt (+- zoals yoghurt).
Wacht een tiental minuten voor je aan het voegen gaat.

Gebruik een sponsje om het voegsel over je mozaiëkwerkstuk te verdelen. Maak je spons tijdens het gebruik geregeld schoon in een bakje water en wring ze steeds goed uit.
Als je klaar bent, wacht dan 30 minuten om het overtolige voegmiddel te verwijderen. Gebruik hiervoor een niet al te vochtig sponsje.

Tijdens het drogen zal er een soort sluier ontstaan op je mozaïek, die je kan weghalen met een katoenen doek.
Wacht zeker anderhalf uur vooraleer je de rest van het voegsel weggooit zodat je zeker weet dat er geen open plekjes meer bijgevoegd moeten worden.
Laat je werkje zeker 1 dag drogen op een koele plaats.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke en Moderne MozaïekenKlassieke en Moderne MozaïekenMozaïek is een kunstvorm die vervaardigd wordt met stukjes marmer, glas, porselein, kiezels, gevonden voorwerpen.... die…
Mozaïeken maken: geschiedenis van deze eeuwenoude kunstvormMozaïeken maken: geschiedenis van deze eeuwenoude kunstvormMozaïeken sieren al eeuwenlang onderdelen van woningen, kerken en andere gebouwen. Een Mozaïek is een afbeelding vervaar…
Een originele zwangerschapsherinnering: een gipsbuikDe nieuwste trend als origineel aandenken van je zwangerschap: een gipsafdruk van je buik. Deze gipsafdruk kun je met mo…
Mozaïek: tips voor het mooiste resultaatMozaïek: tips voor het mooiste resultaatMozaïek maken is leuk, creatief en ontspannend. Je kiest je eigen favoriete kleuren die passen bij je interieur of tuin…

Zelf een kerstkrans makenZelf een kerstkrans makenMet de kerstdagen hebben veel mensen een kerstkrans in huis hangen. Deze kun je kopen in de meeste tuincentra, maar het…
Zelf kaarsen makenWat is er gezelliger dan voor een sfeervolle woonkamer te zorgen met zelfgemaakte kaarsen... Zelf kaarsen maken is niet…
Reactie

Ivi, 24-05-2008
Vraag: waar kan ik deze doosjes kopen? Reactie infoteur, 25-05-2008
Doosjes om te bekleden kan je kopen in de hobby- of papierhandel zoals AVA, Club, de Banier, …

Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 04-10-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.