Mozaïek: tips voor het mooiste resultaat

Mozaïek: tips voor het mooiste resultaat Mozaïek maken is leuk, creatief en ontspannend. Je kiest je eigen favoriete kleuren die passen bij je interieur of tuin en elk werk wordt zo heel persoonlijk. Er zijn handige tips waarmee je je mozaïekwerk nog mooier maakt zodat jij en je omgeving er nog meer van kunnen genieten: over het snijden en kapotslaan van de tegels, welk soort tegels je gebruikt, en het vijlen en voegen van de mozaïekstukjes.

Inhoud:


Gebruik wandtegels, geen vloertegels

Mozaieken is erg leuk maar wel met het juiste materiaal. De reguliere wandtegeltjes zijn prima te gebruiken. Het bekende merk Mosa heeft een flinke collectie wandtegels in zowel glanzend als mat, effen en gemêleerd in vele kleuren. Ook in vloertegels kom je veel variatie tegen, maar deze hardere tegels zijn veel lastiger te verwerken. Vloertegels zijn doordat ze gemaakt zijn om een flink gewicht te dragen in feite niet geschikt voor mozaïek. Het is jammer als je halverwege je werk spijt krijgt dat je deze tegels hebt gebruikt en met pijnlijke handen en polsen het werk nog moet afmaken. Het is dus beter om je keus te 'beperken' tot de wandtegelcollectie.

Stukslaan maakt mooie scherpe randen

Hoe precies en netjes een mozaïekwerk gemaakt moet worden, daarover verschillen de meningen. Sommigen vinden het echt handwerk, en dat mag je dan ook zien in grillige onafgewerkte tegelranden. Voor een mozaïekwerk dat buiten in de tuin staat en waarop je van een afstand naar kijkt is dat ook geen probleem. Maar een creatie zoals een mozaïekrand in je badkamer zie je elke dag van heel dichtbij, en dan is het mooier om wat preciezer te werken. De randen breek je gewoonlijk met een mozaïektang en werk je bij met een knabbeltang ofwel papegaaienbektang totdat deze redelijk recht zijn. Maar de randen worden nog mooier recht door de tegeltjes stuk te slaan. Leg de tegel omgekeerd op bijvoorbeeld een oude handdoek. Sla met een klein hamertje de tegel in stukjes. Je zult zien dat je zo mooie rechte randjes krijgt. Bovendien kost deze manier veel minder tijd en handkracht. Met een tegelsnijder is is dit ook goed te doen, maar het is lastig om het tegelsnijden goed onder de knie te krijgen.

Randjes gladvijlen met een wetsteen

Als je de vorige tip over het stukslaan hebt gebruikt zijn de meeste randen al redelijk glad en recht. Toch zul je vaak nog wat met de mozaïektang of knabbeltang op maat moeten maken en heb je toch weer wat oneffen randjes. Deze kun je met een zogenaamde wetsteen verder gladvijlen. Iets meer werk, maar het resultaat is echt mooier en een wetsteen gaat erg lang mee.

Voegruimte overal gelijk

De ruimte tussen de stukjes tegel wordt uiteindelijk opgevuld met het voegmiddel, meestal in een contrasterende kleur. Het voegsel valt daardoor behoorlijk op en het kiezen van de voegkleur is ook een wezenlijke keuze voor het resultaat van je werk. Daardoor is het ook te adviseren om de tegelstukjes zo op elkaar aan te passen dat de voegruimte ertussen overal zo gelijk mogelijk is. Het effect van het voegsel is dan het mooiste.

Voegruimte niet te breed

Ook de breedte van de voeg tussen de mozaïekstukjes is belangrijk. Maak deze niet te groot. Na het voegen verwijder je het overtollige voegsel. Hoe breder de voeg is, des te meer uitholling krijg je door het verwijderen van het overtollige middel. Dat levert een soort kuiltje op tussen de stukjes en dat geeft een minder mooi effect.

Mozaïekstukjes niet te klein

Naast veel tijdrovend werk geven te kleine mozaïekstukjes op een flink oppervlak ook een pietepeuterig effect. Durf wat groter te denken en te maken, het resultaat 'staat' dan meer. De grootte die je kiest van de mozaïekstukjes is natuurlijk afhankelijk van de grootte van het totale werk, maar denk een beetje in verhouding. Experimenteer wat met verschillende groottes en bekijk het effect op de uiteindelijk werkelijke afstand.

Met stift aftekenen

Mozaïeken vergt soms best wat ruimtelijk inzicht: vooral met het op maat maken van een stukje wat tussen andere stukjes moet passen. Het is best handig om daarbij een dunne watervaste stift te gebruiken. Doe het dan als volgt:
  1. houd het in te passen stukje boven de andere stukjes
  2. zet met watervaste stift een streepje waar je het stukje moet inkorten
  3. leg de stift weg en kort direct het stukje in
  4. veeg het streepje op de tegel weg met je vinger, en ook op het afgebroken stukje

Waarom gebruiken we een watervaste stift? Omdat deze een duidelijke lijn geeft op de gladde tegel. Met een gewone stift kun je geen goede markering op de tegel zetten. Het is wel zaak om snel de lijn weer uit te vegen. Ondanks het afknabbelen zul je vaak toch nog iets van het lijntje zien staan, en deze staat er na een seconde of 10 definitief op en blijft zichtbaar, ook na het voegen.

Werk netjes en geduldig

Heb je eigenlijk wat weinig tijd, ga dan niet even mozaïeken. Haastwerk wordt niet mooi en geeft geen voldoening. Neem de tijd, zie het als een hobby die ook tijd mag kosten. En vooral: bewaar je geduld.

Lees verder

© 2014 - 2024 Drie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Klassieke en Moderne MozaïekenKlassieke en Moderne MozaïekenMozaïek is een kunstvorm die vervaardigd wordt met stukjes marmer, glas, porselein, kiezels, gevonden voorwerpen.... die…
Wat is zelfstandige woonruimte?Wat is zelfstandige woonruimte?Het is van belang om onderscheid te maken tussen zelfstandige woonruimte en onzelfstandige woonruimte. Bij zelfstandige…
Aanschaf van een hangend toiletEen hangend toilet is niet alleen mooi, maar vaak ook erg praktisch. Wie zijn badkamer wil verbouwen kiest tegenwoordig…

Vriendschapsarmbandjes: verschillende patronen en materialenVriendschapsarmbandjes worden vaak cadeau gegeven aan een vriend of vriendin om hun vriendschap te benadrukken. De armba…
Koop en verkoop van Verkade-albumsKoop en verkoop van Verkade-albumsHet plaatjesalbum van Verkade is waarschijnlijk het meeste verzamelde album ooit. De koekfabrikant begon eind vorige eeu…
Drie (120 artikelen)
Laatste update: 03-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.