Zelf kaarsen maken
Wat is er gezelliger dan voor een sfeervolle woonkamer te zorgen met zelfgemaakte kaarsen... Zelf kaarsen maken is niet zo moeilijk en je kan zelfs oude kaarsrestjes recycleren...
Kaarsen maken
Benodigdheden
- Pan of kom die je enkel gebruikt om kaarsen te maken. Recupereer eventueel een oude pan of kom waarin je niet meer kookt.
- Kom met water waarin de andere pan of kom past. Als je schrik hebt dat je zal morsen met de was, neem dan voor de veiligheid ook een kom die je niet meer zal gebruiken om te koken.
- Metalen/innox lepel
- Vormen, mallen: in hobbywinkels kan je speciale mallen kopen om kaarsen van te maken, maar je kan ook gebruik maken van blikjes, stevige plastieken bekertjes, lege melkdoosjes,... Zorg er uiteraard voor dat de onderkant dicht is. Je kan ook een lege confituurpot gebruiken.
- Lont, wiek
- Was, paraffine. Als je oude restjes hergebruikt, voeg er dan toch steeds voor de helft nieuwe was of parafine aan toe
- Stearine
- Eventueel kaarsengel in plaats van was, paraffine en stearine.
- Naar keuze: kleurstoffen, geurstoffen
- Naar keuze: versieringen
- Kranten, vuilzakken voor wanneer er gemorst wordt.
Werkwijze
1. Was smelten
Neem je was bij de hand. Als je oude restjes hergebruikt, doe er dan op z’n minst evenveel nieuwe was of parafine bij. Voeg bij het totaal zo’n 10% stearine.
Smelt de was ‘au bain marie’. Doe ze in een kommetje of pannetje dat je op zijn beurt in een andere kom zet. Doe in de buitenste kom water en zet deze op het vuur. Laat de was langzaam smelten. Gebruik geen microgolfoven voor het smelten van was
Let op:De temperatuur van gesmolten was kan oplopen tot 95%. Wees dus voorzichtig en blijf in de buurt. Houd eventueel een branddeken of een natte handdoek bij de hand voor het geval de was toch oververhit raakt en het dus toch zou misgaan.
Als je met
verschillende kleuren was wil werken, neem dan verschillende pannetjes, of werk kleur per kleur af.
Als je
kaarsengel gebruikt, kan je op dezelfde manier te werk gaan. Doe de kaarsengel in het pannetje en smelt ‘au bain marie’. Wil je een schuimend effect, dan kan je de gel opkloppen met een mixer. Neem uiteraard bij voorkeur een oude mixer.
2. Was in mallen gieten
Spreid wat kranten of plastic zakken uit waarop je je kaarsvormen zet.
Zorg ervoor dat je kaarswiek al in je kaarsvorm/mal hangt alvorens je de was begint over te gieten. Je kan voorgemaakte wieken nemen waaraan reeds een metalen ringetje aan het uiteinde is bevestigd dat je in de vorm kan hangen. Ook wieken zonder dergelijk uiteinde kunnen gebruikt worden. Knip de wiek op maat en maak het bovenste uiteinde vast aan een stokje of een potlood. Dit kan je boven je kaarsvorm hangen zodat de wiek recht naar beneden in je vorm of mal hangt. Lukt het je toch niet om de wiek mooi recht te krijgen, of heb je schrik dat de wiek zal bewegen als je de was erop giet, plak dan eventueel het onderste uiteinde vast met een klein stukje plakband.
Gebruik dunne wieken voor dunne kaarsen en dikkere wieken voor dikkere kaarsen.
3. Stollen
Bij het stollen ontstaat een putje rond de wiek. Dit kan je best doorprikken en achteraf bijvullen met wat extra was.
Als de was afgekoeld en gestold is, kan je de kaarsen uit de mallen halen. Als je confituurpotten gebruikt of glazen kaarsenhouders dan kan je de kaars natuurlijk gewoon laten zitten. Gebruik wel glazen houders die tegen wat hogere temperaturen kunnen.
Knip de wiek op maat. Een wiek van een halve centimeter volstaat. Als je wiek langer is, dan is je vlam uiteraard ook langer met meer risico als gevolg, net als meer rookontwikkeling.
Geuren, kleuren in versieringen
Geuren en kleuren
Als je je kaarsen een bijzondere kleur of geur wil meegeven, dan kan je hiervoor speciale kleur- en geurstoffen kopen in de hobbywinkel. Begin niet zelf te experimenteren met parfums en wasco’s. Voeg de kleur- en geurstoffen toe aan de was eens deze gesmolten is.
Versieringen
In je mal kan je versieringen toevoegen die je kaars uniek maken. Gebruik hiervoor:
- Steentjes, al dan niet gekleurd
- Parels
- Knikkers
- Zaadjes
- Kruiden
- Gedroogde bloemetjes
- Schil van sinaasappel, citroen of limoen
Pas natuurlijk op met brandbare materialen. Zorg ervoor dat je deze ver genoeg van de wiek verwijderd houdt zodat ze zeker geen vuur vatten.
Kindvriendelijk alternatief
Als je kaarsen wil maken zonder was te verhitten, gebruik dan kant-en-klare kaarsenkorrels of kaarsenpoeder. Deze vind je in de hobbywinkel in verschillende kleuren zodat je leuke combinaties kan maken. Je hoeft ze niet te verhitten.[]