Uitrusting: het spelen van paintball

Uitrusting: het spelen van paintball Paintballen is een relatief nieuwe sport die vanuit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Het kan in Nederland op veel plaatsen worden gespeeld, zowel buiten als indoor. Bij het spel beschieten spelers elkaar met verfballetjes. Deze worden afgevoerd met een geweer of pistool. U bent altijd verplicht om een masker te dragen bij paintball om uw gezicht te beschermen. Er zijn ook bepaalde risico's verbonden aan het spelen van paintball. Paintball is een relatief nieuwe sport die vanuit de Verenigde Staten is overgewaaid. Het werd daar voor de eerste keer in de staat New Hampshire gespeeld in 1981. In 1970 was ook het eerste paintballgeweer uitgevonden in de Verenigde Staten. Dit geweer werd aanvankelijk gebruikt door boeren om vee en bomen mee te merken. De bedoel van paintball is dat de verschillende verfballetjes op elkaar schieten. Wanneer een speler wordt geraakt is hij doorgaans uitgeschakeld. Paintball wordt in verschillende samenstellingen gespeeld. De verfballetjes zelf zijn gevuld met gelatine. Daardoor is de verf doorgaans makkelijk uit de kleren te wassen.

Risico's van paintball

Een schot met een paintballgeweer kan hard aankomen. Dit is zeker het geval wanneer er van een korte afstand wordt geschoten. Spelers hebben regelmatig blauwe plekken naar het spelen van paintball. Spelers zijn ook verplicht op een gelaatsmaskers te dragen. Een schot aan het hoofd kan namelijk leiden tot ernstige verwondingen, bijvoorbeeld als de verf in iemands gelaat komt. Doordat de verf uitwasbaar is kan paintball doorgaans in de eigen kleren gespeeld worden. Vaak wordt wel de mogelijkheid geboden om een overal te dragen. Dit is omdat paintballspellen vaak worden gehouden in een bosrijke omgeving en mensen daardoor vies kunnen worden. Ook worden de overals soms gebruikt om de verschillende teams aan te merken.

Waar kan ik paintballen?

In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar het mogelijk is om te paintballen. Meestal is dat in de buitenlucht, maar soms kan dit ook in indoorhallen. Bekende plekken om de paintballen zijn bijvoorbeeld Ermelo, Spaarnwoude, Utrecht en Amsterdam. Het is wel een prijzige activiteit. Het is daarom verstandig in teamverband te gaan paintballen. Op die manier drukt u de kosten. Meestal krijgt u een geweer en een standaard aantal balletjes. U heeft meestal de mogelijkheid extra verfballetjes bij te kopen. Dat kan u een strategisch voordeel geven boven andere spelers, die zuiniger moeten doen met hun verfballetjes. Er zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden.

Kopen van een paintballgeweer

Er zijn twee verschillende soorten wapens. Het eerste type paintballgeweer is de elektronische marker. Deze heeft het voordeel dat hij dertig balletjes per seconde kan verschieten. Meestal staat het geweer echter zo afgesteld dat die maar twaalf balletjes per seconde kan verschieten. Als hij op semiautomatisch staat afgesteld kunt u maar vier balletjes per minuut verschieten. Het tweede type wapen is de mechanische marker. Deze schiet niet zo hard. Meestal maar een bal per keer dat u de trekker overhaalt.

De geweren zijn vaak aangesloten op CO2 op HP. Dit laatste staat voor High Pressure. Het nadeel van koolstofdioxide is dat het uitzet en dat daardoor de druk snel kan afnemen. Daarbij heeft de omgevingstemperatuur invloed op de flessen. Bij koud weer kan CO2 ook bevriezen. Daarom wordt HP vaak als alternatief gebruikt. Het voordeel is dat u zuiverder schiet. Een nadeel is dat u een grotere compressor nodig heeft. U mag zelf een paintballgeweer in bezit hebben. Dit geldt overigens alleen als u ouder dan 18 bent. U kunt deze geweren op verschillende plaatsen kopen. Zo kunnen er in speciale shops geweren en pistolen worden gekocht.
© 2011 - 2023 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lasergamen (lasershooten): ook voor kinderenLasergamen (lasershooten): ook voor kinderenZin in een leuk middagje uit met vrienden, kennissen of familie? Denk dan eens aan lasergamen, in België lasershooten ge…
Paintball, een spel met modder en verfPaintball, een spel met modder en verfPaint ball is een spel dat over is komen waaien uit Australië. Een spel dat in de bossen wordt gespeeld met een luchtdru…
Paintball: Voorkom verwoestende oogletselsPaintball: Voorkom verwoestende oogletselsPaintball is vooral bij jongeren een populaire vrijetijdsbesteding. Miljoenen mensen over de hele wereld zijn gek op dit…
Foto/film uitrusting veilig vervoerenFoto/film uitrusting veilig vervoerenHeeft u fotogafie of filmen als hobby dan zult u er gauw achter komen dat u al na korte tijd al over een flinke hoeveelh…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.