Een boek schrijven

Is een boek schrijven altijd al jouw droom geweest? Altijd al jouw idee willen neerpennen om met de rest van de wereld te delen? Nou, het kan, maar het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

Ervaring opdoen

Schrijven leer je al oefenen. Geloof het of niet, maar zo zit de realiteit in elkaar. Start niet te groot. Ben je een beginnend schrijver, start dan met het schrijven van artikels, blogs, kortverhalen ... Laat je werk beoordelen door anderen en leer uit de tips die je krijgt. Er zijn vele mensen die graag tijd maken voor je. Door de jaren heen zal je merken dat je vaardiger wordt. Niemand wordt een goede schrijver zonder goede feedback te krijgen van anderen. Een handige site hiervoor is ‘Schrijven Online’.

Handige schrijftips

De manier waarop je schrijft, is niet het enige dat telt. Een boek schrijven is geen makkelijke opgave. Het vraagt discipline, doorzettingsvermogen en inzicht. Veel beginnende schrijvers maken dezelfde cruciale fout: gewoon beginnen schrijven zonder een goed plan in gedachten. Zonder plan kom je in de problemen, het zogenaamde schrijversblok, waarbij de schrijver niet tot schrijven komt of kan komen. Schrijf je verhaal in grote lijnen uit, details zijn niet noodzakelijk. Het is de bedoeling je verhaal richting te geven, om een doel voor ogen te houden. Wijk je dan toch tijdens het schrijfproces af van je plan, zorg er dan voor dat je je schets kan bijwerken. Maak een lijst van personages en beschrijf hun uiterlijk. Schrijf daarnaast hun karaktereigenschappen uit en hoe ze op bepaalde situaties zouden reageren. Hou een realistisch tijdschema in gedachten. Schrijf op regelmatige tijdstippen en hou je daaraan. Neem je bijvoorbeeld voor om iedere dag een uur aan je verhaal te werken. Hou altijd een klein notitieblokje bij. Je weet nooit wanneer je je iets bedenkt. Wat geschreven is, lees je niet opnieuw door tijdens het schrijven. Verbeteren doe je pas nadat je manuscript af is.

Mindmapping

Een handige manier om jouw idee te verwerken naar een ruwe schets is 'Mindmapping'. Plaats het belangrijkste kernwoord in het midden van jouw pagina. Neem hiervoor best een A4- formaat. Trek vanuit dit kernwoord diagonaal een pijl in alle vier de richtingen naar een ander kernwoord. Hierdoor creëer je een boomstructuur van allerlei informatie over je verhaal. Verwerk personages, ruimte, tijd, plot ... in jouw mindmap.

Uitgeverij

Als je boek af is, wordt het tijd om een uitgeverij te zoeken om jouw boek uit te geven. Het is misschien handig een uitgeverij te kiezen naar jouw soort boek. Er bestaan uitgeverijen speciaal voor kinderboeken, fantasy ... Versturen kan via e-mail en via de post. Vermeld altijd het genre van het verhaal, de korte inhoud, de titel en wat persoonlijke gegevens zoals adres, telefoonnummer...

Nadat je je manuscript verstuurd hebt, komt het moeilijkste deel: wachten. Dit kan een half jaar tot een jaar in beslag nemen. Je bent namelijk niet de enige met het prachtige idee een boek te schrijven en te laten uitgeven. Uitgeverijen ontvangen tal van scripts in hun postbus die ze allemaal moeten nakijken.

Een mogelijke oplossing hiervoor is je boek in eigen beheer uit te geven. Je staat zelf in voor de publiciteit als je voor eigen beheer kiest. De uitgeverij drukt het aantal boeken af die je wenst. Het is dan aan jou om winkels te zoeken die jouw boek willen verkopen.

Veel schrijfplezier en succes!
© 2011 - 2024 Dictator, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen boek schrijvenJouw boek dat in de winkel ligt, mensen die je naam kennen, het "grote"geld wat binnen gaat stromen... Dat klinkt als ee…
Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?Je hebt je tijden uitgesloofd op een manuscript en het na veel wikken en wegen naar een uitgeverij gestuurd. En dan komt…
Hoe vind je een geschikte uitgever?Hoe vind je een geschikte uitgever?Is je manuscript af? Dan is het tijd om een uitgever te vinden die bij jouw manuscript past. Dit is geen gemakkelijke kl…
Schrijf een boek!Schrijf een boek!Wat een droom: je eigen boek schrijven. 'Dat is alleen voor mensen met contacten binnen de uitgeverswereld,' roept de éé…

Workshop film maken met kinderenWorkshop film maken met kinderenFilm Maken met kinderen is een leerzame manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren door het maken van een eige…
Wenskaarten: Engelse hobbymagazines voor meer inspiratieWenskaarten: Engelse hobbymagazines voor meer inspiratieIn Engeland wordt er heel wat afgeknutseld. Het is grappig om eens een Engels hobbymagazine te kopen. De opzet is helema…
Dictator (17 artikelen)
Gepubliceerd: 06-09-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.