Schrijf een boek!

Schrijf een boek! Wat een droom: je eigen boek schrijven. 'Dat is alleen voor mensen met contacten binnen de uitgeverswereld,' roept de één. 'Dat lukt me nooit,' roept de ander. Maar waarom probeer je het niet? Er zijn namelijk geen garanties dat je boek wordt uitgebracht, maar als je nooit begint, zul je ook zeker nooit een boek schrijven.

De basis: schrijf een boek

Wat heb je nodig?

Een boek schrijven kun je overal. Of je nu alles typt op je smartphone (wel veel werk, maar het kan), uitschrijft of op de computer typt. Het is tegenwoordig echter wel vaak een eis dat je een manuscript uitwerkt op de computer en in een bepaalde lettergrootte print en opstuurt naar de uitgeverij. Het is daarom aan te raden je verhaal op de computer te schrijven.

Kijk naar je motivatie

Als je graag een boek wilt schrijven zul je daar zeker een reden voor hebben, ook als je er niet gelijk op kunt komen. Er is in elk geval iets wat je graag met de wereld wilt delen. Achterhaal voor jezelf waar bij jou de drang om te schrijven vandaan komt. Wil je mensen raken? Wil je kinderen iets leren, verpakt in een sprookje? Wil je mensen op het puntje van hun stoel laten zitten? Wil je graag je eigen verhaal schrijven? Op het moment dat je weet wat je wilt, is het al veel makkelijker om je idee vorm te geven.

Tijdens het schrijven: waar let je op?

Laat het kloppen

Een verhaal moet altijd kloppen. Dat wil zeggen: een verhaal moet altijd logisch zijn binnen het verhaal zelf. Een voorbeeld: als de hoofdpersoon een jas dichtknoopt en op de volgende pagina openritst, dan klopt dit niet. Als je echter een verhaal schrijft over een toverjas, dan klopt dit wel. Kortom: alles moet binnen je verhaal kloppend zijn. Je wilt niet dat de lezer de draad kwijtraakt.

Lees en leer

Hoe kun je ballet leren dansen als je nooit kijkt hoe anderen het doen? Hoe kun je leren voetballen als je nooit naar wedstrijden hebt gekeken? Ook voor schrijven geldt dat je er beter in wordt als je kijkt hoe anderen het aanpakken. Lees boeken in verschillende genres en ontdek hoeveel vormen van dialogen er zijn, wat voor stijlen je hebt en hoe je karakters kunt laten groeien in een verhaal. En zeg nu zelf: een fijn boek lezen en het 'research' noemen is zeker geen straf.

Volg een cursus

Ben je niet goed in Nederlands? Heb je last van een writersblock? Het kan je helpen om een schrijfcursus te volgen. Het loont overigens ook nog als je nog geen gepubliceerd auteur bent: diverse aanbieders van schrijfcursussen hebben een lager tarief voor particulieren dan voor professionals.

Manuscript klaar... en nu?

Na lang zwoegen heb je het voor elkaar: de laatste letter van je manuscript staat op papier. Wat is nu de volgende stap?

Lezen en verbeteren

Lukt het je zelf niet om je verhaal nog eens te lezen? Vraag dan in elk geval drie verschillende proeflezers om dit voor je te doen. Je kunt er ook voor kiezen je manuscript eerst te laten beoordelen door een onafhankelijk bureau, bijvoorbeeld als je bang bent dat je proeflezers hebt uitgekozen die geen kritiek durven te geven.

De juiste uitgeverij

Na het bijschaven en perfectioneren van je manuscript is het toch eindelijk tijd om een uitgeverij te benaderen. Hiervoor kun je op internet zoeken naar een geschikte uitgeverij, maar je kunt ook eens naar de bibliotheek gaan. Denk je in dat je verhaal al is gepubliceerd. Waar zou het staan? Op welke afdeling? Tussen welke andere boeken? Kijk vervolgens op die afdeling naar vergelijkbare boeken. Van welke uitgeverij zijn deze? Noteer de namen van de uitgeverijen. Je weet op deze manier in elk geval zeker dat je verhaal binnen het genre valt dat door de uitgeverij wordt gepubliceerd en dat verhoogt je kans om zelf ook gepubliceerd te worden.

De afwijzing

Afgewezen worden is nooit leuk. Toch moet je bedenken dat uitgeverijen honderden manuscripten binnenkrijgen... en niet per week, maar soms zelfs per dag. Kijk na een afwijzing nog eens kritisch naar je verhaal en laat ook andere mensen er hun oordeel over geven. Je kunt nu besluiten om iets heel anders te gaan doen of om je verhaal net zo lang aan te passen en te verbeteren tot je denkt dat de uitgeverij het wel geschikt zal vinden. Een andere optie is om je verhaal naar een andere uitgeverij te sturen of het boek in eigen beheer uit te geven.
© 2011 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSchrijfboek: Stephen King – Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…
Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek?Hoe begin je met het schrijven van een boek? Eigenlijk is het antwoord heel simpel: je begint gewoon. Voor beginnende sc…
Een boek schrijvenIs een boek schrijven altijd al jouw droom geweest? Altijd al jouw idee willen neerpennen om met de rest van de wereld t…

Workshop film maken met kinderenWorkshop film maken met kinderenFilm Maken met kinderen is een leerzame manier om de creativiteit van kinderen te stimuleren door het maken van een eige…
Wenskaarten: Engelse hobbymagazines voor meer inspiratieWenskaarten: Engelse hobbymagazines voor meer inspiratieIn Engeland wordt er heel wat afgeknutseld. Het is grappig om eens een Engels hobbymagazine te kopen. De opzet is helema…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 10-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.