De aanschaf van een aquarium
Wanneer u aan een aquarium begint, heeft u een start gemaakt met een bijzondere hobby. U zult een specifiek onderdeel van de natuur beter en anders gaan bekijken en er in de toekomst steeds meer bewondering en waardering voor kunnen opbrengen.
Voor de aanschaf
Het is van belang dat u bij het begin van zo'n mooie hobby binnen het gezinsverband de vraag hebt gesteld, of ook de gezinsleden het leuk vinden dat er een aquarium komt en waar het zal komen te staan. Als u het daar over eens geworden bent, wordt het in elk geval geen valse start.
Ook doet u er verstandig aan lid te worden van een aquariumvereniging. Deze zijn over het gehele land verspreid en kunnen u met nuttige wenken en voorlichting zeer positief bijstaan, ook al heeft u nog geen aquarium in huis.
De plaats van het aquarium
Voordat u een aquarium aanschaft, moet u eerst een plaats in huis ervoor bedenken. Het is in verband met de lichtinval in het algemeen niet verstandig een aquarium met de achterkant voor een raam te plaatsen. Met de voorkant recht tegenover het raam neerzetten is ook niet aan te bevelen, daar er dan veel weerspiegeling in de voorruit zal optreden.
Alle andere plaatsen in de kamer zijn verder goed, mits in de zomer niet de gehele dag de zon in het aquarium staat te schijnen. In zo'n geval is de temperatuur niet te beheersen. Ook moet u ervoor waken niet al te groot te beginnen, want u moet het proces van aquarium houden en de noodzakelijke kosten daaraan verbonden kunnen beheersen. Bovendien mag een aquarium niet zo groot zijn dat het in de ruimte waar het wordt geplaatst overheerst. Daar tegenover staat dat een te klein aquarium in een grote ruimte ook niet staat. Het moet in verhouding zijn met uw interieur en het moet ook in de stijl passen.
De grootte aan een aquarium
Het is niet verstandig een aquarium kleiner dan 70 cm te kopen. Dit heeft te maken met de lengte van de TL-buizen die boven het aquarium geplaatst moeten worden. Lampen kleiner dan 60 cm zijn wel in de handel, maar hebben onvoldoende nuttig rendement boven het aquarium. Een lamp van 60 cm heeft minstens 64 cm lengte nodig om gemonteerd te kunnen worden. De lampvoeten zijn per stuk 1,5 cm dik en dan komt er nog de materiaaldikte van de lichtkap bij. Dit alles moet wel op het aquarium geplaatst kunnen worden, zonder dat de lichtkap links en rechts buiten het aquarium steekt. Ik weet wel dat we met kleinere lichtkappen kunnen werken als we er gloeilampen in plaatsen, maar die hebben als nadeel dat er erg veel warmte vrijkomt. Ook is het erg nadelig in het stroomverbruik in vergelijking met TL-verlichting. We kunnen er globaal vanuit gaan dat een TL-lamp van 20 watt ongeveer 50 watt gloeilamplicht vertegenwoordigt. Zo is er 's zomers ten gevolge van de afgegeven warmte van gloeilampen wel eens een temperatuur van 32 °C gemeten. Dit is om verschillende redenen nadelig.
Bij de aanschaf van een aquarium moet u er ook rekening mee houden dat een aquarium aan bepaalde verhoudingen moet voldoen. Een veel gebruikte vuistregel is, dat de helft van de lengte gelijk moet zijn aan de breedte of de diepte van het aquarium. Bijvoorbeeld 70 x 35 x 35 cm of 80 x 40 x 40 cm of 100 x 50 x 50 cm. U kunt wel met een langer aquarium beginnen, maar als het enigszins kan niet hoger dan 50 of maximaal 55 cm. Aquaria die hoger zijn dan 55 cm zijn niet eenvoudig te belichten en vragen om speciale technieken. Aquaria die lager zijn dan 40 cm zijn weer erg bewerkelijk.
Gewicht en druk
Een aquarium is een zwaar geheel en moet daarom op een stevige ondergrond staan. Een aquarium van bijvoorbeeld 100 x 50 x 50 cm, weegt ongeveer 310 kilogram. Het behoeft geen toelichting dat dit niet op een TV-tafeltje kan staan. U zult hiervoor dus een speciale tafel moeten maken of kopen.
Wanneer het aquarium op de aquariumtafel wordt geplaatst, moet er een laagje van ca. 1 cm tempex (piepschuim) onder de gehele bodem van het aquarium worden gelegd. De laag tempex zorgt ervoor dat onregelmatigheden op en onder het draagvlak worden geëgaliseerd en zodoende de bodem van het aquarium niet kunnen beschadigen.
De druk die op de bodem en de ruiten van een aquarium staat wordt maar al te vaak onderschat. Daarom is het van groot belang dat het aquarium over zijn gehele bodemvlak wordt ondersteund. Het volle gewicht van het water en de bodemsamenstelling staan loodrecht op de bodem. Deze moet dus op een vlakke ondergrond geplaatst zijn. Het is ook uitermate belangrijk dat de ruiten van het aquarium dik genoeg zijn, want de druk op een aquariumruit is niet gering.
Over de siliconenkit hoeft u zich niet ongerust te maken, want die kan die krachten makkelijk verdragen. Elke kras die in een ruit zit (vooral aan de onderzijde) is door de druk een potentieel gevaar en kan tot breuk leiden. Krassen aan de buitenzijde van de ruit zijn nog gevaarlijker. Maar dit moet niet overdreven worden. Uit de praktijk blijkt dat er weinig problemen mee zijn. Bij de gerenommeerde aquariumhandel worden kwalitatief goede bakken verkocht, waarbij de ruiten een dikte hebben met een goede veiligheidsmarge.
Aquarium waterpas plaatsen
Bij het plaatsen van een aquarium mag zeker niet worden voorbijgegaan aan het zuiver horizontaal opstellen. Zo moet een aquarium zowel van links naar rechts als van voor naar achter echt waterpas staan. U zult er geen spijt van hebben als u hier de nodige aandacht aan besteedt. Doet u dit niet, dan staat het water altijd scheef onder de lichtkap en moet er een keus gemaakt worden tussen de bak te ver vullen of altijd tegen een lichtkier aankijken. Als u de bak te ver vult, zwemmen de vissen altijd of links, of rechts aan de hoge kant achter de lichtkap weg. Een lichtkier die onder de lichtkap uit straalt, is ronduit lelijk te noemen.
U kunt het waterpas stellen makkelijk met het aquarium zelf doen. Hiertoe giet u een emmer water in de bak en meet dan de waterspiegel t.o.v. de lichtkap die op de bak is geplaatst. Die maat moet links, rechts, voor en achter aan het aquarium gelijk zijn. Het water dat nu in het aquarium aanwezig is, kunt u bovendien benutten om de ruiten aan de binnenzijde schoon te maken. Gebruik hiervoor geen zeep of andere middelen. Het beste is een zacht voorwerp te gebruiken om krassen op de ruiten te voorkomen.
De lichtkap
Bij een genomineerd aquariumspeciaalzaak, zal men u proberen een compleet aquarium aan te bevelen. Dat wil zeggen een aquarium met een lichtkap. Nu zijn er vaak twee mogelijkheden: met aangebouwde lichtkap of met losse lichtkap. Een aquarium met een aangebouwde lichtkap is altijd hoger dan een met losse lichtkap. In een aquarium met aangebouwde lichtkap moet immers in het aquarium zelf ruimte zijn om de verlichting in te kunnen plaatsen. Het verschil is meestal zo'n 10 cm.
U moet er rekening mee houden dat uw ooghoogte, zittend in uw makkelijke stoel, de hoogte moet zijn van het midden van de voorruit. Deze hoogte is ongeveer 90 cm. Een losse lichtkap kan nog wel als het aquarium kleiner is dan 150 cm. Toch is dat ook niet zonder problemen, omdat zo'n kap opgetild moet worden om in de bak te kunnen werken, en waar laat je dan eens over in de aquariumvereniging en probeert u eens verschillende aquaria te gaan bekijken. Een leeg aquarium ziet er altijd mooi en gaaf uit. Een functioneerend aquarium laat in de praktijk vaak de problemen duidelijker zien. Zittend bij zo'n aquarium kunt u over de eventuele problemen praten en er tevens vragen over stellen. Wanneer u dan terugrekent, moet de aquariumtafel ongeveer 60 cm hoog zijn. Dat is ook de maat die men in de handel aanbiedt.
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goudvissen verzorgenHet is misschien moeilijk te geloven maar goudvissen kunnen tot 25 jaar of ouder worden wanneer ze een goede verzorging…
Verveling: Wat te doen?Verveling is een onaangenaam gevoel waar je sacherijnig van wordt. Soms gaan mensen zich ook nog aan je ergeren waar je…
Bronnen en referenties
- Aquariumplanten, Albert Sanderse (Kosmos)