Komen de geitenwollensokken terug?
De beroemdste onder alle sokken zijn toch wel de geitenwollensokken. Met spotzucht wordt het dragen toegeschreven aan hen die een beetje “buiten de maatschappij staan”, maar ze worden zeker ook gedragen door degenen die snel koude voeten hebben of bijvoorbeeld veel buitenwerk doen. En niet in de laatste plaats door de bankdirecteur die zo graag wil laten zien dat hij zo gewoon is gebleven. Maar er zijn ook mensen die de geitenwollen sokken haten omdat ze geweldig kunnen kriebelen.
Sokken van geitenwol of schapenwol?
Waarom die sokken geitenwollensokken heten weet niemand. Geen enkele firma levert die sokken van geitenwol maar wel van schapenwol of van een mengeling van wol met kunststof.
Er bestaat slechts een vermoeden dat ze ooit van geitenwol zijn gemaakt in een crisistijd omdat die wol toen goedkoper was. Een leverancier in Friesland heeft dertig jaar wollen sokken verkocht met 75 procent schapenwol. De wol daarvoor werd bij de boer gehaald, ging naar de spinnerij, werd krimpvrij gemaakt en gekleurd. Menige huisvrouw heeft van die wol zelf sokken gebreid. Maar de wol gaat tegenwoordig vooral naar China en het zelf breien van sokken is verleden tijd, of toch niet?
Geitenwollensokken komen terug voor wintersport
Lange tijd werden wollen sokken ouderwets gevonden, maar tegenwoordig worden ze weer steeds meer gedragen. Ze zijn prima voor als het buiten koud is. Veel mensen zweren bij wollen sokken omdat ze lekker aanvoelen en een hoog draagcomfort hebben. Sokken van 100% scheerwol hebben een natuurlijke isolatie, mede daarom zijn ze bij wintersporters zeer geliefd. Ook voor lange wandelingen door besneeuwde landschappen is het prima om wollen sokken te dragen.
Niet met de tijd mee
De benaming “geitenwollensokken” is niet alleen bedoeld voor een bepaald soort sokken. Het is ook de spotnaam of een minder vleiende term voor een bepaalde type personen. Die term werd in de jaren zeventig vaak gebruikt. In die tijd begonnen mensen zich te bekommeren om het milieu en de natuur. Fanatici op dat gebied droegen vaak wol, zelf gebreide wollen truien en sokken. De spotterm is ontstaan als verwijzing naar individuen die bewust een beetje buiten de maatschappij stonden. Nog steeds worden er mensen mee bedoeld die niet met hun tijd zijn meegegaan.
Niet kriebelen
Wollen sokken zijn verkrijgbaar in veel verschillende designs. Van modellen in één kleur tot sokken met felle kleuren en opvallende patronen. Opvallende accenten ontstaan met sokken van een felle kleur onder een vrijetijdsoutfit. Maar wie echt unieke wollen sokken wil dragen, kan ze toch beter zelf breien. Tijdens een lange busrit of een treinreis is het een uitstekend tijdverdrijving.
Wollen sokken als cadeau laten een bijzondere indruk achter. De moderne combinatie van materialen, een mengsel van scheerwol en polyamide, zorgt ervoor dat de sokken niet kriebelen.
Opletten bij hak en teen
En geloof het, er zijn mensen die er tegenwoordig elke dag minstens één paar breien. Een zekere Baukje uit Makkum doet dat en heeft een aantal boeren uit de omgeving, een visser en zijn zoon en een sleepbootkapitein als vaste klanten. Ook toeristen kopen op braderieën graag wollen sokken. De geitenwollensok is in Makkum nog lang niet op zijn retour. Een deel van de opbrengst van Baukjes sokken gaat naar een goed doel. Ze breit kijkend naar de televisie en dat gaat uitstekend. Alleen bij de hak en de teen moet ze even opletten.
Naalden van bamboe
De moderne breisters breien met vijf naalden in tegenstelling tot vroeger toen meestal vier naalden werden gebuikt. Vijf naalden heeft het voordeel dat de naalden korter zijn en het breiwerk makkelijker kan worden meegenomen bijvoorbeeld in de trein of de bus. De naalden zijn niet altijd van metaal, ze kunnen ook van bamboe gemaakt zijn.
Ook beginnen nieuwe breisters niet altijd meer, zoals vroeger, bovenaan met de boord van de sok maar werken vanuit de teen. Dat is handig als aan het eind blijkt dat er niet genoeg garen meer over is. Dan wordt de sok gewoon iets korter en hoeft niet alles uitgehaald te worden om opnieuw te beginnen.
Lees verder