Belangrijke onderdelen van een analoog horloge
Horloges zijn er in allerlei soorten en maten. Tijdens de zoektocht naar een nieuw horloge is het belangrijk te letten op de verschillende eigenschappen zoals de uitstraling, de grootte en het gewicht van het horloge. Een horloge bestaat echter uit veel meer dan dat alleen. Ook deze andere eigenschappen beïnvloeden de levensduur en het plezier dat u van het horloge zult hebben. Daarnaast is het in veel gevallen mogelijk deze onderdelen naar uw eigen wensen aan te laten passen. Daarom is het nuttig om stil te staan bij de belangrijke onderdelen.
Verschillende belangrijke onderdelen van een horloge
Een analoog horloge bestaat om te beginnen uit een band met daaraan een klok. Zowel de horlogeband als de klok bestaan echter uit verschillende onderdelen. Horloges gaan over het algemeen lang mee, maar om het horloge draaiende te houden is zo nu en dan onderhoud nodig en kan het kiezen van de juiste onderdelen het verschil maken.
Horlogeband
De horlogeband kan uit verschillende onderdelen en materialen bestaan. Zo zijn onder andere banden van leer, nylon, rubber, titanium en roestvrij staal. De banden van leer, rubber en nylon bevatten vaak een gesp en enkele gaatjes waarmee de band versteld en om een arm bevestigd kan worden. Titanium en roestvrij stalen banden bestaan vaak uit verschillende schakels en bevatten meestal sluitingen met een kliksysteem. Deze banden kunnen versteld worden door schakels te verwijderen of toe te voegen. Daarnaast bevat het kliksysteem dikwijls de mogelijkheid om microaanpassingen uit te voeren. Dit zijn kleine aanpassingen waardoor de band nog nauwkeuriger bijgesteld kan worden voor optimaal draagcomfort.
De soort band heeft invloed op de levensduur. Zo hebben leren en rubberen banden vaak na een aantal jaar vervanging nodig, terwijl dit bij een nylon, titanium en een band van roestvrij staal veel minder snel het geval is. Banden van roestvrij staal en titanium gaan vaak zelfs een leven lang mee en hebben daarmee de langste levensduur in vergelijking tot de andere bovengenoemde materialen. Het is vaak mogelijk om een ander bandje op een horloge te laten zetten, hier gaan echter wel vaak extra kosten mee gepaard.
De klok
De klok bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:
- het uurwerk
- de wijzers en de wijzerplaat
- de kroon
- het horlogeglas
Het uurwerk
Er bestaan verschillende uurwerken. Kwartsuurwerken halen hun energie uit een batterij. Als deze leeg is moet deze vervangen worden. Mechanische uurwerken halen hun energie uit een mechanisch opwindmechanisme. Dit opwinden kan bij sommige uurwerken met de hand gedaan worden, bij automatische horloges echter gebeurt dit door het uurwerk simpelweg te bewegen. Een gewicht in het uurwerk draait dan rond, waardoor het uurwerk wordt opgewonden. Tot slot zijn er uurwerken die worden opgeladen door de zon en uurwerken die de tijd zeer nauwkeurig weergeven op basis van radiogolven.
Kwartsuurwerken hebben over het algemeen de kortste levensduur. In deze uurwerken moet eens in de paar jaar de batterij vervangen worden. De batterij gaat namelijk leeg, ook als het horloge niet gebruikt wordt over het algemeen. De levensduur van het horloge is afhankelijk van de levensduur van de batterij. Mechanische uurwerken gaan over het algemeen veel langer mee doordat het mechanisme in het horloge niet afhankelijk is van een batterij. Als het horloge een tijd niet gebruikt is, staat het hoogstwaarschijnlijk stil doordat de veer in het uurwerk volledig ontwonden is. Het horloge kan na opwinden echter weer gewoon gebruikt worden. Wel is het raadzaam het horloge zo nu en dan een servicebeurt te laten geven door een horlogemaker om de levensduur van het uurwerk te verlengen. Uurwerken die opgeladen worden door de zon hebben vaak ook een lange levensduur, maar na verloop van tijd kan het nodig zijn om enkele onderdelen van het oplaadsysteem te laten vervangen. Bij de zoektocht naar een horloge kan gelet worden op het uurwerk dat u wenst. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk een ander uurwerk in uw horloge te laten zetten.
De wijzers en de wijzerplaat
De wijzers en de wijzerplaat zijn verantwoordelijk voor het aangeven van de tijd. Wijzers en wijzerplaten zijn er ook weer in allerlei soorten en maten. De wijzers en wijzerplaat kunnen een stof bevatten, die in het donker oplicht zodat ook dan de tijd afgelezen kan worden. De wijzerplaat kan daarnaast cijfers, streepjes en/of tekst bevatten. Er zijn horloges met doorzichtige wijzerplaten waardoor door het horloge heen gekeken kan worden. De innerlijke mechaniek is dan te zien. Ook zijn er horloges met extra wijzers die bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als stopwatch, als stappenteller of die de maanstand aangeven. Tot slot kan de wijzerplaat een datum-aanduiding en in sommige gevallen zelfs een dag-aanduiding bevatten. Sommige horloges bevatten een jaarkalender waardoor de datum niet tussentijds versteld hoeft te worden, andere horloges moeten één à twee keer per maand versteld worden. De wijzers en wijzerplaat gaan over het algemeen erg lang mee en hebben nauwelijks onderhoud nodig. Ook de wijzers en de wijzerplaat kunnen in sommige gevallen naar eigen wens veranderd worden.
De kroon
De kroon is het onderdeel van het horloge waarmee de datum, tijd en eventueel de dag versteld kan worden. Dit kan gedaan worden door de kroon tot het juiste niveau uit te trekken en hier vervolgens aan te draaien. Sommige horloges, gespecificeerde duikhorloges hebben dit vaak, bevatten een schroefkroon om de levensduur van het horloge te verlengen. Dit is een kroon die vastgeschroefd kan worden zodat er geen water via de kroon naar binnen kan tijdens het duiken. Deze kroon moet losgeschroefd worden alvorens de datum en tijd versteld kunnen worden. Ook de kroon is in sommige gevallen te veranderen naar eigen wens. Denk hierbij ook aan vorm en kleur.
Het horlogeglas
Ten slotte kan het glas van een horloge van verschillende materialen zijn. Het ene materiaal breekt en/of krast sneller dan het andere materiaal. Welk glas het meest geschikt is hangt af van de manier waarop het horloge gebruikt gaat worden. Het is belangrijk dat het horlogeglas geschikt is voor de werkzaamheden die u verwacht te verrichten met het horloge om, dit kan de levensduur namelijk aanzienlijk verlengen. Duikhorloges hebben bijvoorbeeld een steviger glas nodig om de levensduur van het horloge te verlengen, dan horloges die alleen op kantoor gedragen worden. Het is soms mogelijk om op een eigen horloge of een horloge dat aangeschaft wordt een glassoort naar wens te plaatsen. Zo blijft de uitstraling van het horloge hetzelfde, maar kan de levensduur en de kwaliteit van het horloge toenemen.