Trackers, logs en lists: 25 ideeën voor in de bullet journal

Trackers, logs en lists: 25 ideeën voor in de bullet journal De bullet journal-trend startte in Amerika en waaide al snel ook over naar Nederland, waar ook veel mensen toegaven aan de trend. Het boekje, dat vaak lege pagina's bevat met stipjes, is helemaal op eigen manier in te delen. Op creatieve manier worden afspraken, lijstjes en doelen bijgehouden, vaak met tabellen of kleine tekeningetjes. De ene persoon gebruikt zijn bullet journal vooral als agenda en de andere persoon schrijft er ook in als dagboek. Sommige mensen gebruiken vooral zwart/wit, waar anderen juist heel veel kleur aanbrengen. Een boekwerk voor creatieve mensen met veel inspiratie. Niet iedereen is echter even creatief. Heb jij nog tips nodig om je trackers, logs en lists beter te bewaren? Het enige wat je nodig hebt voor het maken van een eigen bullet journal is een leeg notitieboekje en pennen, stiften en kleurpotloden. Binnen de kortste keren heb jij dan je eigen bullet journal gerealiseerd.

Wat is een bullet journal?

Bullet journalling is een systeem waarbij mensen hun plannen, afspraken, lijstjes en doelen op een creatieve manier vastleggen in een notitieboek, de bullet journal. Veel mensen gebruiken hiervoor een bullet journal met blanco pagina's, alleen voorzien van stipjes om makkelijk lijnen te kunnen trekken. Bekende bullet journals zijn Leuchtturm 1917, Moleskine, My Bullet Journal en Nuuna. Natuurlijk kun je net zo goed een notitieboek gebruiken uit een goedkope winkel. Het is ook geen probleem als het boekje niet de stipjes heeft, maar lijnen, hokjes of helemaal lege pagina's. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt werken. De bullet journal opent met een indexpagina, waarop alles staat wat jij in je bullet journal verwerkt. De meeste mensen gebruiken verschillende lay-outs voor het jaar, de maanden en de dagen. In het begin komt bijvoorbeeld een jaarkalender met een globaal overzicht van het hele jaar. Elke maand krijgt een maandkalender met een paar kleine punten van wat er moet gebeuren in de maand en de belangrijkste afspraken. Een weekkalender houdt per dag bij wat je moet doen op welk tijdstip. Naast deze agenda gebruiken veel mensen de bullet journal voor boodschappenlijstjes, een overzicht van de gekeken films, een tracker van de hoeveelheid water die per dag is gedronken en een heleboel andere creatieve ideeën.

25 ideeën voor in de bullet journal

Heb je geen idee hoe de bullet journal eruit moet komen te zien of heb je al zoveel ideeën verwerkt en ben je toe aan nieuwe inspiratie? Er zijn genoeg ideeën te bedenken om je bullet journal mooier, leuker en interessanter te maken.

Persoonlijke pagina

Op de persoonlijke pagina voorin je bullet journal zet je alle informatie over jezelf, zoals hoe je heet, hoe oud je bent en waar je vandaan komt.

Belangrijke telefoonnummers

Ook kun je voorin je bullet journal een lijst maken met belangrijke telefoonnummers. Je kunt je eigen nummer erin zetten, zodat je bullet journal teruggebracht kan worden als je hem kwijt bent, maar denk ook aan de nummers van de politie, brandweer, dokter en familie.

Indexpagina

Op de indexpagina verwerk je al de pagina's die je gaat maken in je bullet journal met het paginanummer erbij.

A-Z alfabet over jezelf

Leuk om te verwerken voorin je bullet journal is een lijstje over jezelf. Ga alle letters van het alfabet af en verzin iets met de letters wat bij jou past.

Verjaardagskalender

Vier je al de verjaardagen van je familie en vrienden? Verwerk deze dan in een verjaardagskalender in het begin van je bullet journal en vergeet er op deze manier geen één.

Future log

Helemaal in het begin van de bullet journal komt een future log. Dit is een jaarkalender waarbij je de belangrijkste afspraken van het jaar alvast vooruit plant.

Maandelijkse/wekelijkse/dagelijkse kalender

Voor elke maand, week en voor elke dag kun je ook een kalender maken met afspraken. Veel mensen maken dezelfde indeling als een agenda. Wekelijks een pagina met alle dagen, waarbij je je afspraken kan invullen.

Maandopening

Wat is er leuker dan een mooie tekening maken voor het begin van elke maand? Schrijf de maand op, of maak er bijvoorbeeld 'hello January' van en teken er omheen. Verzin een leuk thema dat je daarnaast in je wekelijkse kalender ook kan gebruiken.

Maandherinneringen en jaaroverzicht

Aan het einde van de maand kun je een pagina maken met al je herinneringen aan deze maand. Schrijf of teken waar je geweest bent of wat je bereikt hebt om dingen niet te vergeten. Ook aan het eind van het jaar kun je een beoordeling aan de hand van tekeningen en woorden geven op het afgelopen jaar.

Level 10 life en doelen vaststellen

In de bullet journal kun je je eigen doelen vaststellen. Dit kun je doen aan het begin van het jaar, maar ook aan het begin van een seizoen of een maand. Wil je bijvoorbeeld heel graag die ene opdracht af hebben? Of wil je eindelijk op je streefgewicht komen? Verwerk het met tekeningen en tabellen in je bullet journal. Veel mensen kiezen voor de Level 10 Life-opzet. In deze eenmalige tabel heb je 10 doelen op 10 verschillende vakgebieden zoals sociale contacten, familie, werk of studie en beoordeel je zelf in hoeverre je al vooruit bent gegaan in deze doelen. Elke keer als je vooruitgang hebt geboekt kleur je de tabel verder in, zodat je leven uiteindelijk een dikke 10 krijgt.

Pentest

Gebruik je verschillende pennen, stiften en kleurpotloden in je bullet journal en wil je onthouden hoe deze ook alweer schreven? Dan is een bladzijde met een pentest erg handig. Je schrijft op welke pen je gebruikt en kleurt een vakje in als voorbeeld van hoe het resultaat van de pen eruit ziet.

Trackers op het gebied van gezondheid

Om je gezondheid te meten per dag kun je gebruik maken van trackers. Dit zijn tabellen, waarin je invult hoe gezond bezig je was per dag. Goede ideeën voor een gezondheidstracker zijn bijvoorbeeld een tracker waarbij je bijhoudt hoeveel water je binnenkrijgt per dag. Ook kun je je fitnessactiviteiten opnemen in een tracker. Hoeveel stappen zet je per dag? Hoe vaak doe je je buikspieroefeningen? Daarnaast kun je dan bijhouden hoeveel je afvalt met gezonde gewoontes? Veel mensen houden ook bij hoeveel uur ze slapen in hun bullet journal, omdat iedereen tegenwoordig slaaptekort lijkt te komen. Maar vergeet ook niet mee te nemen wanneer je je medicijnen neemt, hoe vaak je ziek bent, wanneer je een afspraak bij de dokter hebt of wanneer je last hebt van je menstruatie.

Moodtracker

Er zijn ook mensen die last hebben van schommelingen in hun humeur. Fijn is het dan dat je in je bullet journal bij kunt houden hoe je je per dag voelt. Je kunt dit doen door het dagelijks op te schrijven, maar het is ook leuk om een tabel te maken waarin je voor elk gevoel een andere kleur gebruikt.

Weer tracker

Wil je over een aantal jaar nog kunnen teruglezen wat voor weer het was op die ene bepaalde dag? Maak dan een weer tracker en verwerk in een tabel of grafiek hoe de temperatuur schommelde en of het regende, sneeuwde of de zon scheen.

Food log en maaltijdplanning

In de bullet journal kun je zowel verwerken wat je heel de week van plan bent te koken, als alles dat je hebt gekookt en gegeten. Zo kun je over een aantal jaar nog eens zien wat je vroeger vaak at en doe je dan misschien nog wel ideeën op voor een volgende maaltijd.

Schoonmaaktracker / wanneer heb ik voor het laatst ...

Wil je graag bijhouden wat je schoonmaakt in je huis of wanneer je de zwarte, bonte of witte was doet? Dit kan in een schoonmaaktracker. Ook kun je een lijstje maken wanneer je iets voor het laatst deed, zoals de bedden verschonen, de auto wassen of de ramen lappen.

Spaar- en uitgeeflog

Voor alle inkomsten en uitgaven kun je een schema bijhouden in je bullet journal. Trek al je boodschappen af en tel al je loon op. Ook is het leuk om een spaardoel te maken en elke dag, week of maand iets in te leggen.

Social media-tracker

Ben je benieuwd hoe vaak je social media gebruikt? Hou dan bij in een tabel hoe vaak je een foto of verhaaltje post. Dit kan zowel voor Twitter, als Instagram, Facebook, Snapchat en Pinterest. Verwerk de logo's van de verschillende social media op je trackerpagina. Veel mensen houden ook een schema bij met het aantal volgers dat zij hebben op Instagram of Facebook.

Lijstjes verwerken in de bullet journal

Alles kun je bijhouden in lijstjes. Leuke ideeën om te verwerken in je bullet journal zijn de films die je nog graag wil zien of al hebt gezien dit jaar. Maar ook de films die je in de bioscoop zag. De boeken die je hebt gelezen of nog wilt lezen. De plaatsen waar je bent geweest en waar je nog graag eens naartoe wil. De keren dat je in een restaurant hebt gegeten en of dit lekker was. De sportprestaties van je favoriete team. Of wat je online besteld hebt of verkocht hebt op Marktplaats.

Dankbaarheid log

Wil je blijer en gelukkiger door het leven? Denk dan eens aan de dingen waar je dankbaar voor bent. Hou elke dag bij wat je fijn vond en ga met nog meer plezier de volgende dag tegemoet.

Handlettering/quote

Heb je een lege bladzijde tussen al je notities in je bullet journal? Vul deze pagina eens met een leuke quote. Pas leuke handlettering toe en het vrolijkt je bullet journal helemaal op.

Doodle-challenge

Op verschillende websites/Instagramaccounts worden challenges aangeboden die je kan verwerken in je bullet journal. Eén daarvan is de doodle-challenge. Bij deze challenge maak je voor elke dag van de maand een tekeningetje, een doodle. Soms staan deze opdrachten al op papier, maar bij sommige challenges moet je zelf inspiratie op doen en iets tekenen wat belangrijk was voor jou op deze dag.

Mandala

Een mandala verwerken in je bullet journal is een leuk idee. Je kunt het gewoon als creatie tussen de planningen door gebruiken, maar ook als schema voor bijvoorbeeld de dagelijkse temperatuur of hoe je je per dag voelde. Voor elke temperatuur of gevoelens heb je een kleur en elke ring van de mandala staat voor een dag van de maand. De mandala zal op deze manier allerlei verschillende kleuren krijgen.

Bucketlist

Sommige dingen doe je maar één keer in het leven, maar zou je zo graag eens willen doen. Deze dingen neem je op in een bucketlist. Misschien hebben andere mensen ideeën voor je, wat je echt eens moet doen in je leven? Maak er een mooie lijst van en vrolijk het op met kleuren en tekeningen.

Aftelkalender

Verheug je je zo op de zomervakantie of op de kerstdagen en kan je niet wachten tot het zover is? Maak dan een aftelkalender in je bullet journal. Elke dag mag je een vakje inkleuren en voor je het weet is heel de pagina in je bullet journal gekleurd en ben je op die leuke dag beland.
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een bullet journal en hoe kan ik er een maken?Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: een bullet journal. Ben jij superchaotisch en vergeet je altijd alles wat…
NutriBullet, voor- en nadelenNutriBullet, voor- en nadelenDe NutriBullet is een blender met een extra sterke motor van 660 Watt, waarmee je zowel fruit, groentes als bijvoorbeeld…
Ontspullen met je bullet journal ('bujo') of plannerOntspullen met je bullet journal ('bujo') of plannerWe verzamelen ongemerkt veel spullen om ons heen. Een moment kan aanbreken waarop we merken dat we te veel spullen hebbe…

Het verschil tussen kalligrafie en handletteringHet verschil tussen kalligrafie en handletteringAnno 2017 zijn kalligrafie en handlettering populaire schrijftechnieken. Je ziet het dan ook veelvuldig terugkomen in he…
Scrimshaw  huisvlijt op een potvistandScrimshaw huisvlijt op een potvistandScrimshaw is oorspronkelijk een vorm van huisvlijt dat op walvisvaarders werd gedaan. De zeelui hadden op de heen- en te…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rayedigitaldesigns, Pixabay
  • https://www.flaironline.nl/uit-thuis/trend-bullet-journal/
  • http://www.bohoberry.com/level-10-life/
  • https://www.mylovelynotebook.nl/must-do/productiviteit-must-do/organiseer-leven-gebruik-bullet-journal/
Anteur (147 artikelen)
Laatste update: 01-07-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.