Stappenplan letters op hout maken met tonerinkt en gesso

Stappenplan letters op hout maken met tonerinkt en gesso In verschillende winkels zie je van die leuke borden met mooie teksten, in mooie lettertypen. Er zijn borden te vinden met algemene, humoristische huisregels tot gezellige regels bij opa en oma. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is op een bord te vinden. De prijzen van deze wandborden variëren enorm en het is niet voor iedereen betaalbaar om deze borden aan te schaffen. Maar er zijn ook mensen die het misschien wel leuk vinden om zelf deze borden te maken. Dat is helemaal niet zo ingewikkeld en iedereen kan het eigenlijk, van groot tot klein. Maar wat heb je er allemaal voor nodig en hoe ga je te werk?

Inhoud


Letters op hout maken

Om zelf een leuk wandbord te maken heb je niet veel dingen nodig.
  • Hout; liefst een zachte houtsoort.
  • Laserprinter
  • Gesso.
  • Kwast.
  • Water.
  • Lak of vernis.

Hout, tonerinkt en gesso

Voordat je echt gaat beginnen, moet je kennis hebben over de producten en materialen die je gaat gebruiken. Je kunt niet zomaar klakkeloos gaan beginnen. Met een goeie voorbereiding en de juiste kennis heb je de beste kans op het maken van een mooi tekstbord. De belangrijkste materialen zijn het hout, want hier komt de tekst op en de inkt en de gesso. Zonder deze twee gaat het niet lukken.

Hout

Als je zelf een wandbord wilt maken, moet je eerst goed kijken naar de ondergrond. Je wilt tenslotte een tekst uit de printer afdrukken op hout, maar niet elk houtsoort is hiervoor geschikt. Je kunt het beste kiezen voor houtsoorten die van nature al wat zachter zijn. Pallethout is bijvoorbeeld erg geschikt om te gebruiken. Maar ook steigerhout of grenenhout zijn zachte houtsoorten. Echt sloophout, dat al eerder is gebruikt, kan ook gebruikt worden, maar dan moet je weer goed kijken in hoeverre het hout bewerkt is. En of er nog een laag van ander materiaal er op zit, zoals een oude verflaag. Een houtsoort waar structuur in zit geeft ook weer een ander effect dan een houtsoort die glad is. Als er meer structuur op het hout zit, krijgt de print die je wilt gebruiken minder contact met het hout, wat dus zorgt voor een minder goed resultaat!

Laserprinter - tonerinkt

Er zijn verschillende soorten printers te verkrijgen, maar om een tekst op hout te krijgen heb je een laserprinter nodig. Bij een laserprinter wordt er tijdens het printen zwart of gekleurd poeder (toner) aan het papier vastgehecht. Dit wordt dan ook tonerinkt genoemd. Deze tonerinkt wordt beter opgenomen door het hout en de gesso, dan inkt van de inkjet printer.

Gesso

Gesso is een soort grondverf, ook wel primer genoemd, op basis van krijt. Een grondverf wordt gebruikt om de verf of lijm die erna wordt aangebracht op het product, zo veel mogelijk te laten hechten. In het geval van het verplaatsen van tonerinkt op hout heeft het als functie dat de gesso de tonerinkt zo veel mogelijk opzuigt of opneemt uit het papier, zodat de tekst optimaal op het hout staat.

Print in spiegelbeeld uitgeprintPrint in spiegelbeeld uitgeprint

Stappenplan

Stap 1: print maken

Als je de juiste materialen klaar hebt staan, kun je beginnen. Maak op je computer een tekstdocument aan. Er zijn verschillende programma's op je computer waar je dit mee kunt doen, zoals het programma Word. Zoek een leuk lettertype uit en kies de tekstgrootte. Als je de juiste tekst hebt gemaakt, moet je ervoor zorgen dat de tekst in spiegelbeeld afgedrukt wordt. De prettigste manier is, als je een printer hebt die dit al kan. Als jouw printer dat niet kan, moet je je document zelf spiegelen. Dit kan bijvoorbeeld met Wordart in het programma Word.

In spiegelbeeld afdrukken via de printer kun je doen door via het afdrukvenster naar de eigenschappen van je printer te gaan. Vervolgens kun je via andere opties naar de pagina-instelling gaan, waar je kunt aanvinken dat je het desbetreffende document in spiegelbeeld wilt laten afdrukken. Als alles goed gegaan is, krijg je een gespiegelde tekst op papier uit de printer gerold.

Stap 2: Hout insmeren met gesso

Het hout, waar je de print op wilt maken, smeer je vervolgens in met de gesso. Wees niet te zuinig met insmeren, het mag er echt wel goed opzitten. Als je een te dunne laag opbrengt, trekt het vrij snel het hout in en droogt het ook gauw op. Maar het moet natuurlijk ook niet te klonterig worden. Smeer het hout gewoon riant in, en leg de gespiegelde print er dan op. Je kijkt dus tegen de achterkant van het papier aan. Vervolgens laat je het een paar uur drogen. Het liefst een nacht, dan weet je zeker dat het er goed opzit.

GessoGesso
Hout insmeren met gessoHout insmeren met gesso
Print op het hout een nachtje laten drogenPrint op het hout een nachtje laten drogen

Met water het papier er af rullenMet water het papier er af rullen
Stap 3: Het papier van het hout vegen
Als het papier goed opgedroogd op het hout zit, kun je beginnen met het afrollen van het papier, dat doe je op de volgende manier. Leg het houten bord op een handdoek en pak een bekertje water. Maak je vingers hierin nat en wrijf nu over het papier. In het begin is het even glad, maar je zult merken dat je langzaamaan het papier weg veegt; het gaat als het ware 'rullen'. Blijf dit doen en ga over het hele papier en alle letters, totdat alle zwarte letters zichtbaar zijn en je bijna geen papier meer ziet op het bord. Het is heel belangrijk dat je tijdens deze stap niet te zacht wrijft, maar ook niet te hard. Als je te zacht wrijft, blijft er teveel papier zichtbaar en als je te hard wrijft, wrijf je de letters er af en dat moet je zien te voorkomen. Als alles goed gegaan is, heb je nu
letters op hout staan

Stap 4: Vernis
De laatste stap is optioneel, maar geeft wel een mooier resultaat. Breng met lak een mooi glanzend laagje op het bord. Het geeft een mooi, glanzend resultaat en beschermt het. Mocht het nodig zijn, kun je het altijd afnemen met een doekje. Vind je een glanzende lak niet mooi, kies dan voor een matte lak. Wil je een bord buiten hangen, zorg er dan zeker voor dat het bedekt is met een speciale lak die bedoeld is voor buiten.

Einde

Als je alle stappen goed hebt doorlopen, ben je nu vast en zeker de trotse bezitter van een eigen tekstbord.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het buigen van houtHet buigen van houtHet buigen van hout is lastig, maar niet onmogelijk voor diegene die de moeite neemt om zich de techniek eigen te maken.…
Van ei tot schilderijVan ei tot schilderijEitempera is een soort verf die je zelf gemakkelijk kan maken. Eitempera heeft zijn naam te danken aan de eidooier die h…
Bouwen met houtBouwen met houtHet kan erg voordelig zijn om te bouwen met hout. Er is een hernieuwde aandacht voor en steeds meer mensen laten hun won…
Duurzaam inkopen van hout in vijf stappenDuurzaam inkopen van hout in vijf stappenDuurzaam inkopen van hout dient een thema te zijn voor zeer veel organisaties en bedrijfstakken. Dat gaat van overheidsi…

Handletteren is op een moderne wijze kalligraferenHandletteren is op een moderne wijze kalligraferenHandletteren lijkt de trend te worden in 2017, gezien de toenemende aandacht in de vorm van boeken, workshops en interne…
Wegwijzer kleurboeken voor volwassenenWegwijzer kleurboeken voor volwassenenKleuren voor volwassenen is al meerdere jaren een hype. Sommige mensen zoeken één leuk kleurboek waarmee ze zich kunnen…
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 03-03-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.