Geocaching: schatzoeken door middel van GPS
Geocaching is een spel waarbij je door middel van een GPS-ontvanger en coördinaten een schat, ook wel een cache genoemd, moet vinden. In 2000 is de eerste cache neergelegd door Dave Ulmer, deze was binnen enkele dagen al gevonden. Veel caches bevatten ook spullen, het is de bedoeling dat je hier iets uit haalt en er vervolgens iets waardevollers voor in de plaatst legt. Als je een cache hebt gevonden zet je je signatuur in het logboek bij de cache en registreer je de vondst op de webpagina van de cache.
Wat is geocaching?
Geocaching is een spel waarbij deelnemers door middel van een GPS-ontvanger of ander mobiel apparaat samen met navigatietechnieken 'caches' of 'geocaches' (schatten) moeten vinden die verstopt zijn. Deze cache is meestal een waterdichte doos zoals een tupperwaredoos of andere afsluitbare bak, met daar in een logboek. Wanneer de geocacher de geocache heeft gevonden schrijft deze zijn signatuur en de datum in het logboek en moet de cache precies op dezelfde plek als waar hij gevonden is worden teruggeplaatst. De cache kan ook voorwerpen bevatten zoals speelgoed of andere snuisterijen. Deze voorwerpen zijn bedoeld om te ruilen, diegene die de cache gevonden heeft stopt er een voorwerp van zichzelf in en haalt er een voorwerp uit.
Waar staat geocaching voor?
Geo staat voor geografie en
caching staat voor het verstoppen van een cache. Cache is een computerterm en staat voor een plek waar informatie is opgeslagen. Daarnaast wordt het ook in de hiking- en campingwereld gebruikt als ander woord voor een schuilplaats voor proviand.
Termen bij geocaching
- Geocache/cache is de 'doos' die gevonden moet worden.
- Geocacher is diegene die de geocache probeert te vinden.
- Geocoin is een munt die is ontworpen door een geocacher of een groep geocachers. De munt heeft een code zodat deze gevolgd kan worden.
- Travelbug is een soort van dogtag met een trackingnummer, de travelbugs reizen van cache naar cache en worden meegenomen door geocachers.
- Loggen is het zetten van je signatuur in het logboek bij de cache en het registreren op de webpagina van de cache dat deze gevonden is (of niet).
Hoe is geocaching ontstaan?
In het begin van de twintigste eeuw was de precisie van GPS-systemen zo toegenomen dat kleine voorwerpen hier duidelijker op geplaatst en via gelokaliseerd konden worden. Op 3 mei 2000 was Dave Ulmer de eerste die een cache plaatste via een GPS-locatie. De locatie was 45°17.460′N 122°24.800′W. De cache was een zwarte emmer die deels begraven was en software, een video van 'George van de Jungle', boeken, eten, 4 dollar en een katapult bevatte. De eerste vinder was Mike Teague die het geld uit de cache haalde en er wat sigaretten een cassettebandje en een pan in terug stopte. De originele zwarte emmer bestaat inmiddels niet meer, hij was kapotgemaakt door een grasmaaier.
Hoe kan ik het spel spelen?
Je hebt maar een ding nodig om te geocachen, namelijk een GPS-ontvanger of een ander mobiel apparaat met GPS-functie zodat je bij de cache kunt komen. Vervolgens zijn er verschillende stappen die je moet doen:
- Om te gaan geocachen schrijf je je gratis in op geocaching.com/register.
- Vervolgens ga je naar geocaching.com/zoeken waar je een cache kan zoeken op plaats en kan selecteren.
- De locatie van de geocache vul je in in je GPS-ontvanger.
- Het spel kan nu gespeeld worden, probeer door middel van de GPS-ontvanger de verstopplek te vinden.
- Als je de cache hebt gevonden teken je het logboek en leg je het terug op de originele plek.
Hoe ziet een cache er uit?
Een standaard geocache is een waterdichte doos met daarin een logboek en voorwerpen om te ruilen. Alle voorwerpen mogen uit de doos worden gehaald behalve het logboek en het bijbehorende potlood/pen, hiervoor moet wel een nieuw voorwerp teruggeplaatst worden. De voorwerpen die in de cache zitten zijn over het algemeen niet veel geld waard maar kunnen wel waarde hebben voor de vinder. Voorwerpen die vaak in een cache worden gestopt zijn cd's, dvd's, boeken of speelgoed. Sommige geocachers laten spullen achter die voor hen kenmerkend zijn zoals iets dat zelfgemaakt is of een persoonlijke geocoin of een travelbug.
Verschillende soorten geocaches
Naast de traditionele geocache zijn er verschillende soorten caches, ze hebben wel dezelfde basisregels. Enkele voorbeelden van soorten geocaches.
- De traditionele cache is een cache met een container die een logboek bevat en verstopt is op de opgegeven coördinaten. Sommige caches bevatten spullen om te ruilen.
- Bij de mysterie- of puzzelcache moet er eerst een raadsel of puzzel opgelost worden voordat de eindcoördinaten worden gegeven.
- De multi-cache bestaat uit meerdere locaties waarbij de laatste locatie de 'schat' bevat. De meeste multi-caches bevatten hints om de volgende cache te vinden totdat de laatste gevonden is.
- Bij een earthcache is er een plaats waar mensen iets kunnen leren over de aarde. Ze bevatten leervolle informatie over waar de cache ligt. Er kunnen veel dingen worden geleerd bij een earthcache zoals hoe de aarde is gevormd, hoe we met het milieu omgaan of hoe wetenschappers bewijs vinden voor hun onderzoeken over de aarde.
- De letterbox hybrid cache is een oudere manier van schatzoeken waarbij aanwijzingen worden gebruikt in plaats van GPS-coördinaten. In de letterbox zit een stempel die er in moet blijven zitten, deze stempel kan op het logboek van een geocacher worden gezet. Als iemand letterbox heeft gevonden kan die persoon zijn eigen stempel/signatuur in het logboek in de doos zetten.
- Bij een eventcache is er een bijeenkomst voor geocachers. Op een eventpagina worden de tijd en de coördinaten voor de cache gezet zodat cachers deze kunnen vinden.
- Soms kan er geen fysieke cache geplaatst worden, bij een virtuele cache is alleen de locatie gegeven en kan er dus geen echte cache gevonden worden. Deze caches zijn wat lastiger om te valideren, dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door een foto te maken van jezelf met je GPS-ontvanger in de hand.
- Bij een webcam cache laat je zien dat je de plek hebt bereikt door voor een webcam te staan die op de plek van de cache is geplaatst. Je moet vervolgens iemand bellen die de webcam waar jij op staat moet opzoeken via het internet. De opnames moeten vervolgens opgeslagen worden en de opgeslagen beelden kunnen dan gebruikt worden om de cache te loggen.
Wat is een geocoin?
Een geocoin is een munt die is ontworpen door een geocacher of een groep geocachers. De munten worden achtergelaten in caches als een soort visitekaartje om te laten zien dat ze daar zijn geweest. De munten bevatten trackingcodes zodat de reis van de munt gevolgd kan worden. Als je een geocoin hebt gevonden ga je naar de pagina van de munt, je maakt vervolgens een log aan net zoals alle vorige vinders zodat de reis van de munt te volgen is. Op de pagina van de munt kun je het ook vaak het doel van de munt vinden wat de maker voor ogen had. Het kan zijn dat hij wilt dat de munt verder reist maar soms is het de bedoeling dat de vinder de munt houdt. Een geocoin verkopen is niet de bedoeling tenzij hier uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven door de maker. Als je zelf een geocoin hebt ontworpen, besteld en hebt ontvangen kun je ze activeren zodat anderen weten dat je de eigenaar bent. Vervolgens kun je ze in caches plaatsen of ruilen met vrienden.
Wat is een travelbug?
Een travelbug is net als een geocoin traceerbaar en lijkt een beetje op een 'dogtag'. De travelbug bevat een trackingnummer en de website waarop deze opgezocht kan worden. Een travelbug kan worden vastgemaakt aan een ander voorwerp, deze voorwerpen worden hitchhikers genoemd, lifters in het Nederlands. Zo kunnen deze voorwerpen gevolgd worden door de eigenaars. Als de travelbug door de eigenaar geregistreerd wordt kan deze een naam krijgen en een missie zoals 'alle continenten bezoeken' of 'zo ver mogelijk reizen'. Geocachers nemen de travelbug mee en leggen hem weer in de volgende cache zodat de travelbug verder kan reizen. Elke bug heeft een eigen pagina met daarop alle routes die hij heeft afgelegd en de afstand die hij heeft afgelegd. Hoewel geocoins er allemaal verschillend uit zien, lijken travelbugs veel op elkaar.
De officiële website voor geocachers in Nederland is
geocaching.nl, deze website wordt onderhouden door Stichting Geocaching Nederland. De website is opgezet met als doel het promoten en ondersteunen van het in 2001 ontstane Geocaching.
- GPS-systemen zijn erg precies, toch bevatten ze nog steeds kleine afwijkingen. Het GPS-systeem zal je daarom waarschijnlijk niet precies naar de plek van de cache brengen maar enkele meters afwijken.
- Plaats de geocache altijd terug op de plek waar je deze hebt gevonden.
- Als je denkt dat een cache niet meer op de goede plek ligt, leg deze dan niet op een andere plek, maar neem dan contact op met de eigenaar van de cache, deze zijn verantwoordelijk voor het onderhoud. Als een cache helemaal weg is, log de cache dan met 'niet gevonden' zodat de eigenaar van de cache deze kan controleren.
- Neem altijd een pen mee zodat je je signatuur en de datum in het logboek bij de cache kan zetten.
- Een belangrijke term bij geocaching is Cache In Trash Out (CITO). Hiermee wordt bedoeld dat je geen rommel maakt tijdens de zoektocht naar de cache en daarnaast ook troep die je tegen komt opruimt.
- Als je klaar bent met je zoektocht en je hebt de cache gevonden laat dit dan achter op de webpagina van de cache. Als de cache er niet lag maak dit dan ook duidelijk. Op deze manier help je niet alleen de eigenaar van de cache maar ook de volgende geocacher.