Irisvouwen, knutselen met papier

Irisvouwen is een leuke, niet dure hobby, wat ook makkelijk met kinderen is te doen. Irisvouwmateriaal is makkelijk te krijgen, namelijk gewoon de binnenkant van enveloppen. Ineens wordt de post weer een stuk aantrekkelijker. Behalve enveloppen kan ook kadopapier heel goed gebruikt worden. Aan de hand van een model begin je met vouwen en voor je het weet heb je een leuk resultaat.

Benodigdheden:

 • een patroon (uit boeken, zie ook voorbeeld).
 • snijmat en –mesjes
 • stukjes gekleurd papier, zoals binnenkant enveloppen, kadopapier e.d.
 • decotape of holografisch papier
 • plakband, lijm en schaar
 • enkele kaart
 • dubbele kaart

Uitgangspunt bij irisvouwen is het model. De buitenvorm van dat model snijd je uit je kaart en het gat vul je vervolgens van buiten naar binnen op met strookjes gekleurd papier of strookjes van de gekleurde binnenkant van gebruikte enveloppen. Je werkt aan de achterkant van de kaart – dus in spiegelbeeld – en plakt aan het eind je werkstuk op een andere kaart.
Het aantal strookjes is afhankelijk van het model, evenals de breedte van de strookjes. Je bedekt vakje na vakje door de nummers te volgen (1, 2, 3, 4, 5, enz.), zodat je werkstuk steeds ronddraait.

De strookjes leg je met de gekleurde kant naar beneden langs de lijnen van het model en je plakt ze links en rechts op de kaart vast met gewoon plakband. Het centrum sluit je af met een stukje decotape of een holografisch papiertje. Werk je met gebruikte enveloppen, voorkom dan kleurverschil door per werkstuk één en dezelfde envelop te gebruiken.

De ster

 1. Neem een kaart van 13,4 x 9,6 cm. Leg hem met de binnenkant naar je toe en neem de ster op de kaart over.
 2. Snijd de ster uit en leg de kaart met het gat precies op het model – je kijkt weer tegen de achterkant van de kaart aan. Zet de kaart op de ondergrond vast met een paar stukjes tape.
 3. Kies 3 verschillende kleuren papier. Snijd hiervan stroken en maak stapeltjes van kleur a, kleur b en kleur c.
 4. Neem één strookje van kleur a en leg dit over vak 1 precies tegen de lijn van het model met de gekleurde kant naar beneden zodat het gehele vak is gevuld. Laat links en recht wat extra oversteken, de rest knip je af.
 5. Plak het strookje links en rechts vast met een stukje plakband.
 6. Neem kleur b en leg het strookje op vak 2 van het model. Plak weer links en rechts vast.
 7. Neem kleur c en leg op vak 3. Plak vast.
 8. Je bent nu rond en begint weer met kleur a op vak 4, kleur b op vak 5, kleur c op vak 6, etc.
 9. Je gaat steeds rond. Bij de ster hebben de vakken 1, 4, 7, 10, 13, 16, 19 en 22 kleur a. De vakken 2, 5, 8, 11, 14, 17, 20 en 23 hebben kleur b. De vakken 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21 en 24 hebben kleur c.
 10. Na het laatst genummerde vakje haal je de kaart los en bekijk je hoe het geworden is. op het centrum plak je aan de achterkant een enkel stukje decotape of holografisch papier.
 11. De voorkant van de kaart is nu klaar. Deze kan nu worden afgewerkt en op een dubbele kaart van 14,8 x 21 cm worden geplakt.
© 2008 - 2024 Annemonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Papier in alle vormen en matenPapier in alle vormen en matenPapier is er in alle soorten en maten. Van dik tot dun, en de leukste kleuren. Handig voor je favoriete hobby met papier…
Origami: KraanvogelOrigami is de kunst van het vouwen van papier. Hiermee kun je heel veel verschillende figuren en dieren maken. Het is ni…
Origami: KonijnOrigami: KonijnOrigami is de kunst van het vouwen van papier. In dit artikel leg ik uit hoe je een simpel konijntje kan vouwen. Dit is…
Scrapbook project: Album maken van papieren zakkenScrapbook project: Album maken van papieren zakkenDit album is in korte tijd te maken en niet moeilijk om in elkaar te zetten. Juist omdat dit boekje redelijk snel en met…
Tekenen met kinderen: sgraffittoTekenen met kinderen: sgraffittoSgraffitto is een techniek waarbij je eerst een heleboel willekeurige kleuren op het paper zet. Daarna breng je een egal…
Annemonica (2 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.