Magneetvissen: een opkomende hobby

Magneetvissen, ook wel plonsen genoemd, is sinds 2010 een opkomende rage die steeds populairder wordt in Nederland en in het buitenland. Het is een heel simpele, maar spannende, hobby waar je niet veel materiaal voor nodig hebt. Je hebt een hele sterkte magneet aan een lang en sterk touw nodig. De magneet gooi je in het water en als je het weer uit het water haalt, trek je alle aan de magneet klevende metalen spulletjes mee naar boven. Het zal je verbazen hoeveel metaal er op de bodem van onze kanalen en slootjes ligt. Het kunnen de meest uiteenlopende voorwerpen zijn: soms vergaan, soms intact, soms nieuw en soms heel oud. Juist omdat je niet weet wat je uit het water zal trekken, is magneetvissen een spannende hobby voor een steeds groter groeiende groep mensen. Toch zijn er ook risico’s aan verbonden, dus leest eerst alle voorwaarden en beslis dan of je er ook verknocht aan wil raken.

Wat heb je nodig en hoe werkt het?

Allereerst heb je een magneet nodig. Deze speciaal voor magneetvissen ontworpen magneten zijn te verkrijgen in verschillende trekkrachten. Hoe groter de trekkracht, hoe zwaarder de metalen spullen zijn die omhoog getrokken kunnen worden. De magneet plus het touw kun je onder andere kopen van aanbieders via het internet. Voor een aantal tientjes heb je al een hele sterkte magneet, waarmee je zeker metaal van 50 kilo uit het water kan trekken. De magneet gooi je het water in (het uiteinde van het touw houd je stevig vast) en dan trek je de magneet over de bodem langzaam naar je toe. Dit is te doen in meertjes, sloten, kanalen en elke keer dat je de magneet binnen haalt is het weer spannend: zit er iets aan? Soms kun je het al goed voelen als het inhalen van de magneet wat meer kracht kost.

Wat kun je allemaal vinden?

Soms kun je kleine muntjes vinden die in het water zijn gegooid of gevallen, soms vind je complete portemonnees en soms worden zelfs hele kluizen (met of zonder inhoud) naar boven getrokken. Er zijn verhalen bekend van roofovervallen waarbij de buit in het water is gegooid, waarbij magneetvissers jaren later de buit omhoog trokken.

Net als bij een metaaldetector is het meeste metaal echter niet van waarde, maar omdat veel magneten zo sterk zijn, kun je hele winkelwagentjes, fietsen en metalen buizen uit het water hengelen. Als je zoekt in historische sloten of plasjes, kun je ook servies, oude sleutels, gereedschap of oude munten vinden. Op sommige plekken vind je zelfs overblijfselen van WO II, kogels, pistolen of andere wapens. Het is een leuke ontdekkingstocht en het leert je al snel wat er op de Nederlandse waterbodem ligt.

Wat zijn de risico’s van magneetvissen?

Toch brengt magneetvissen wel wat risico's met zich mee. De magneten zijn niet bedoeld voor jonge kinderen. Sommige aanbieders en fabrikanten geven een limiet van 14 jaar en anderen van 18 jaar. De magneten zijn elektrisch geleidbaar, dus pas op met stroomvoorzieningen. Daarnaast kan een magneet de werking van pacemakers en geïmplanteerde defibrilatoren verstoren. Houd als drager van dit soort apparaten of metalen delen in het lichaam voldoende afstand van de magneet.

Zoals hierboven al genoemd is, kun je met een sterke magneet zware voorwerpen naar boven trekken. Dit kan slecht zijn voor je rug, maar het kan ook gebeuren dat de magneet plotseling los schiet en jou of omstanders raakt. Ook kan opgevist metaal (wat al een tijdje in het water ligt) splinters bevatten waar je je lelijk aan kan verwonden. Dus als je het metaal los trekt van de magneet, doe dit bij voorkeur niet zonder handschoenen.
© 2014 - 2024 Peterma, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magneetvissen: leuke hobby die ook nog geld kan opleverenMagneetvissen: leuke hobby die ook nog geld kan opleverenMagneetvissen is een hobby die mensen sinds 2010 steeds meer uitoefenen. Met een touw en een magneet kunt u met magneetv…
Verzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenVerzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenEr zijn veel mensen die oude koloniale munten verzamelen. Er is goed geld mee te verdienen. Nederland heeft een rijke ko…
Oudheid: Griekse munten kopen en verkopenOudheid: Griekse munten kopen en verkopenEr zijn veel verzamelaars die oude Griekse munten kopen en verkopen. Er zijn zeer veel van deze munten te koop. Daardoor…
Frietfeestje – PotatoPartyFrietfeestje – PotatoPartyIn het tweede decenium van de eenentwigste eeuw lijkt een nieuwe rage geboren die Frietparty of Frietfeestje wordt genoe…

Kerst: goedkope en zelfgemaakte decoraties en versieringKerst: goedkope en zelfgemaakte decoraties en versieringIn speciaalzaken zie je dikwijls mooie decoraties en versiering voor kerstmis. Spijtig genoeg zijn deze decoraties vaak…
Speciaal cadeau: Open when enveloppenOp zoek naar een persoonlijk, gevoelig en creatief cadeau? Dan is een bundel "Open when" enveloppen, of in het Nederland…
Bronnen en referenties
  • Alles over magneetvissen online: www.magneetvissen.startpagina.nl
Reactie

Jan, 16-11-2014
"Soms kun je kleine muntjes vinden die in het water zijn gegooid of gevallen, soms vind je complete portemonnees"

Dat zou ik wel eens willen zien hoe je een portemonnee met een magneet kan opvissen. Ook onze geldmunten zijn niet magnetisch!

Jan Reactie infoteur, 17-11-2014
Hallo Jan,

Bedankt voor je reactie. Op de site van de rijksoverheid staat het volgende vermeld: De munten van € 1 en € 2 zijn licht magnetisch (vanwege de buitenrand). De munten van 10, 20 en 50 eurocent zijn niet magnetisch. De munten van 1, 2 en 5 eurocent zijn sterk magnetisch.

Daarnaast is het mijn eigen ervaring dat ik met enige regelmaat de kleinere euromuntjes, en een enkele keer een euromunt, aan mijn magneet had hangen. Een portemonnee helaas nog niet, maar kennissen van mij wel.

Peterma (14 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.