Loom bands: de nieuwe rage van 2014

Rainbow Loom is de nieuwste rage van 2014. Hierbij maak je armbandjes of figuurtjes met kleine elastiekjes. Je doet dit met behulp van een Loombord en een haaknaald. Wat houdt het eigenlijk in en welke figuren en armbanden kun je ermee maken?

Rainbow Loom

De originele rage heeft als merknaam Rainbow Loom. De producten hiervan zijn absoluut niet goedkoop. Er bestaan verschillende soorten producten naast de elastiekjes. Het hoofdproduct is het Rainbow Loombord. Dit is een plastic bord dat bestaat uit drie rijen met pinnetjes. Het bord is verstelbaar, waardoor je de rijen anders kan plaatsen. Met behulp van dit bord kun je verschillende armbanden en figuurtjes maken. De bedoeling is dat je de elastiekjes eerst op het bord plaatst en vervolgens met de haaknaald gaat haken. Het principe is erg simpel, maar je kan het heel erg moeilijk maken!

Andere producten

Naast het Rainbow Loombord bestaat er ook nog een Monster Tail. Dit is eigenlijk een soort mini Loombord. Je kunt hiermee armbanden maken in verschillende patronen. Het leuke hiervan is dat je het gemakkelijk mee kan nemen ergens heen. Er bestaat ook een zogenaamde mini Loom. Dit is een klein plastic apparaat met twee 'pinnetjes' en een haaknaald. Met dit apparaatje kun je alleen fishtail (vissengraat) armbanden maken. Ook deze kun je gemakkelijk meenemen.
Om je armbanden of figuurtjes op te leuken, bestaan er ook bedeltjes. Dit zijn kleine rubberen hangertjes, die je vast kan maken aan je armband of figuurtje.

Soorten elastiekjes

Er zijn een heleboel verschillende soorten elastiekjes. Je hebt ze van het originele Rainbow Loom merk, maar ook van onbekende of zelfs naamloze merken. Deze zijn vaak goedkoper, maar dat is ook te merken in de kwaliteit. Deze elastiekjes zullen sneller knappen wanneer er veel druk op komt te staan. Het is daarom aangeraden om te werken met de originele elastiekjes en dus wat meer te betalen. Hetzelfde geldt ook voor het Loombord, alleen het bord van Rainbow Loom zelf is stevig en van goede kwaliteit. Alle andere borden breken of verbuigen snel wanneer er te veel druk op komt te staan.

Jelly elastiekjes

De jelly elastiekjes zijn latex-vrij en hebben een licht doorzichtige kleur. Deze zijn er voornamelijk in de kleuren: roze, geel, groen, blauw en lichtoranje. Ze zijn erg vrolijk van kleur en daardoor het meest geschikt voor leuke armbanden.

Glitter elastiekjes

Er zijn ook glitter elastiekjes, deze hebben als basis dezelfde kleur als de jelly elastiekjes, maar er zitten kleine glittertjes in verwerkt. Ze zijn vaak wat duurder omdat het een nieuwe versie is.

Standaard elastiekjes

Dit zijn de zakjes waar per zakje één soort kleur in zit. Deze elastiekjes hebben een duidelijke en felle kleur, waardoor ze ook zeer geschikt zijn voor het maken van dieren of figuurtjes. Dit zijn de standaard elastiekjes, waardoor ze per zakje wat goedkoper zijn.

Neon elastiekjes

De neon elastiekjes zijn enorm fel gekleurd en bestaan in dezelfde kleuren als de jelly elastiekjes. Deze zijn erg geschikt voor vrolijke fel gekleurde armbanden of figuurtjes.

Polka Dots elastiekjes

De polka dots elastiekjes zijn tweekleurig, dat wil zeggen dat elk afzonderlijk elastiekje uit twee kleuren bestaat. Deze elastiekjes bestaan in verschillende kleurslagen, bijvoorbeeld geel-rood of paars-roze.

Transparante elastiekjes

Dit zijn de doorzichtige elastiekjes die veel gebruikt worden bij sluiting of figuurtjes die je kan ophangen. Doordat ze transparant zijn, vallen ze bijna niet op.

UV elastiekjes

Deze elastiekjes zijn wit als basis kleur, maar veranderen in de zon naar roze. Dit kan leuke effecten geven aan armbanden. Zodra je weer uit het licht gaat, worden ze weer wit.

Sluitingen

Om een armband te sluiten, heb je uiteraard een sluiting nodig. Ook deze zijn er in verschillende vormen. De meest gebruikte sluitingen zijn de S-clips. Deze worden standaard meegeleverd met elk zakje elastiekjes. In de meeste zakjes zitten ongeveer 24 S-clips. Naast de S-clips bestaan er ook de C-clips. Deze worden vaak gebruikt in voorbeeld video's. Ze verschillen niet in gebruik en zijn beiden geschikt voor een armband sluiting. De S-clips zijn er tegenwoordig ook nog in kleurtjes, zodat je je armband een bijpassende kleur sluiting kan geven.

Soorten armbanden

Je kunt natuurlijk heel veel verschillende soorten armbanden maken. De simpelste die je kan maken met het Loombord is de 'single bracelet', ook wel 'enkele armband'. Deze bestaat telkens uit één elastiekje dat gehaakt wordt. Met de mini Loom kun je heel gemakkelijk een 'fishtail', ook wel vissengraat, armband maken. Deze ziet er net wat moeilijker en leuker uit en je kunt er veel kleurvariatie in brengen. Elke armband kun je weer moeilijker maken. De single bracelet kun je bijvoorbeeld twee of zelfs drie rijen breed maken. Het model wordt dan net wat leuker, maar het is ook gelijk een grotere uitdaging om te maken. Ook van de vissengraat kun je bredere modellen maken. Deze zijn echter niet zo heel erg moeilijk. Op YouTube zijn veel video's te vinden waarin verschillende soorten armbanden uitgelegd worden. Zo kun je bijvoorbeeld video's vinden van ronde vissengraat armbanden.

Figuurtjes en diertjes

Naast armbanden kun je met het Loombord ook verschillende soorten figuurtjes en diertjes maken. Dit is vaak net wat moeilijker dan een armband en kan voor veel frustratie zorgen. Hierbij kan het sneller voorkomen dat een elastiekje knapt omdat er erg veel druk op staat. Deze kun je dan weer proberen te vervangen. Ook op YouTube kun je hier allerlei video's van vinden. Een simpel figuurtje dat je kan maken, is bijvoorbeeld een ijsje op een stokje. Je kan het ook moeilijk maken en bijvoorbeeld voor een kameleon of paardje gaan. Deze figuurtjes hebben vaak heel veel elastiekjes nodig en het is daarom ook handig om elastiekjes van dezelfde kleur op voorraad te hebben. Voor het maken van figuurtjes is het aangeraden om het Loombord van Rainbow Loom zelf te gebruiken. Andere borden zijn vaak niet sterk genoeg en trekken helemaal krom of breken af.
© 2014 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loom bands: succesvol door vele voordelenLoom bands: succesvol door vele voordelenLoom bands, Rainbow loom, Wonder loom, Loom armbandjes of Band-it: wie kent ze inmiddels niet? De aaneengeregen gekleurd…
Zijn Band-it Loom Bands gevaarlijk?Zijn Band-it Loom Bands gevaarlijk?Vanaf voorjaar 2014 zijn de Band-it Loom Bands een enorme rage onder kinderen in de leeftijd van ongeveer acht tot twaal…
Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Band-it: Loom Bands, de Zomerrage van 2014Met Band-it kun je zelf sieraden, haarspelden en overige accessoires maken van kleurrijke rubberen bandjes. De zomerrage…
Loom bands: veel soorten elastiekjes, charms en kralenMet loomen mooie armbandjes maken, dat doen momenteel enorm veel kinderen en ook volwassenen. Maar het kan nog mooier: d…

Loom bands: door YouTube op de markt én populaire rageHet maken van rubberen armbandjes met de Rainbow Loom bands is enorm populair. Kinderen maar ook volwassenen spelen met…
Ghostattack (69 artikelen)
Laatste update: 07-06-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.