De accu van een digitale fotocamera

De accu van een digitale fotocamera Het grootste gedeelte van de digitale fotocamera’s is voorzien van een oplaadbare accu en slechts enkele, veelal goedkopere, digitale camera’s beschikken nog over een gewone batterij. Het is voor de levensduur en gebruiksduur van de accu van groot belang dat je er op de juiste wijze mee omgaat en vooral de manier van opladen is van belang.

De functie van de accu

Net zoals de ouderwetse batterij heeft de accu als doel om de digitale camera van stroom te voorzien, zodat alle functies van de camera naar behoren werken. Een beetje camera heeft ook nogal wat functies, variërend van flitslicht tot zoomen en van achteraf bekijken van gemaakte foto’s tot een timer. Deze functies vragen nogal wat energie en daarom is het ook erg prettig wanneer je camera over een accu beschikt met een lange gebruiksduur. Een voordeel van de huidige oplaadbare accu ten opzichte van de traditionele batterij, is overigens vooral de milieuvriendelijkheid.

Gebruik van de accu van de camera

Wanneer je een digitale camera met een accu koopt, staat normaliter in de handleiding uitdrukkelijk vermeld hoe je deze het beste kunt opladen. Neem altijd goed kennis van deze richtlijnen en volg ze ook op, want dan heb je echt het langste plezier van de accu. Enerzijds zal dit de levensduur van de accu ten goede komen, maar nog belangrijker is de tijdsduur die je een opgeladen accu kunt gebruiken. Zeker wanneer je een grote serie foto’s wilt maken of op vakantie bent, is het toch wel prettig wanneer je met een opgeladen accu honderden foto’s kunt maken voordat je de accu weer opnieuw moet opladen en je het maken van foto’s dus moet onderbreken. Overigens kun je ook een tweede accu kopen om zodoende altijd de energievoorziening voor de camera bij de hand te hebben.

Laden van de oplaadbare camera accu

Wanneer je geen of onduidelijke instructies bij je oplaadbare accu hebt gekregen, dan volgen hier enkele algemene richtlijnen die voor nagenoeg alle accu’s gelden:
  • Voordat je de accu de eerste keer echt gaat gebruiken, moet je deze eerst twee maal volledig opladen en volledig laten ontladen.
  • Het is altijd aan te raden om een accu pas op te laden als deze helemaal of in ieder geval bijna helemaal leeg is. Wanneer je een accu steeds al oplaadt terwijl deze nog halfvol is, dan wordt de gebruiksduur per keer van een volle accu steeds korter.
  • Wanneer je je acculader wilt of moet vervangen door een nieuwe, of wanneer je een tweede reserve acculader wilt, dan is het voor je accu het beste wanneer je een lader van hetzelfde merk en type koopt. Dit geldt overigens ook voor de accu zelf, wanneer je een nieuwe of een tweede accu gaat kopen! Universele accu’s en acculaders zijn goedkoper, maar vaak is de levensduur en gebruiksduur ervan niet beter. Een verkeerde universele accu oplader kan zelfs schade aan je accu aanbrengen en een onjuiste accu kan schade aan je digitale camera veroorzaken.
  • Een accu levert minder capaciteit wanneer het erg warm of erg koud is, hetgeen dus vooral kan voorkomen tijdens een zonvakantie of een wintersportvakantie. Houdt hiermee ook rekening wanneer je de camera of accu opbergt, dus leg deze op een koele, maar ook droge plaats weg.

Lees verder

© 2010 - 2020 Annika_schrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brand door je telefoon aan de oplader - kan dit?Brand door je telefoon aan de oplader - kan dit?Brand veroorzaakt door je telefoon tijdens het opgeladen. Kan dat? Ja, dat kan zeker! Er kan ook brand ontstaan door de…
GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?GoPro3 en GoPro4 gaan niet meer aan; hoe los je dit op?De GoPro is een fijne camera, waarmee je gemakkelijk veel goede films en foto's kunt maken. De camera is handelbaar en h…
Accuboormachine kopenAccuboormachine kopenBijna iedereen die voor hobbymatige doeleinden een schroefboormachine of een boormachine koopt, heeft een exemplaar in h…
Problemen met de autobatterij of accuDe accu van een auto levert de stroom om de motor te kunnen starten. De accu moet minstens een paar jaar mee kunnen gaan…

Communie- en lentefeesten: mooie kinderfoto's makenCommunie- en lentefeesten: mooie kinderfoto's makenZin om zelf de foto's te maken voor de communie- of lentefeestkaartjes van zoon- of dochterlief? Maar hoe begin je daar…
Sneeuw en ijs fotograferen: niet altijd vanzelfsprekendSneeuw en ijs fotograferen: niet altijd vanzelfsprekendSoms in eigen land, maar zeker voor mensen die op wintersport gaan. Mooie sneeuwlandschappen, neerdwarrelende sneeuw, zo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO4D, Pixabay

Reageer op het artikel "De accu van een digitale fotocamera"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annika_schrijft
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Special: Oplaadbare apparatuur
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!