Tips voor starters met fotografie: Lezingen en workshops

Tips voor starters met fotografie: Lezingen en workshops Wanneer men start met fotograferen is het lezen van boeken een goede voorbereiding om snel mooie foto’s te maken. Naast het lezen van boeken kan ook veel inspiratie worden opgedaan door het bijwonen van gratis lezingen of het volgen van workshops. Soms worden deze met elkaar gecombineerd. Boeken bestuderen, lezingen bijwonen of workshops volgen kost tijd, maar de resultaten van fotografie zullen daardoor snel in kwaliteit toenemen. De camera leert men door het bijwonen van workshops nog beter kennen. Het is niet alleen leuk om met elkaar fotografie te leren maar vooral ook om over de resultaten daarvan later de complimenten in ontvangst te nemen.

Lezingen bijwonen, leren van het professionele werk van anderen

Een bekende grote fotografiezaak bij u in de buurt die u regelmatig bezoekt? Informeer er eens of zij ook lezingen, al dan niet in combinatie met een workshop, organiseren. Informatie over lezingen is ook te vinden op hun internetsite of in een nieuwsbrief waarop men zich kan abonneren. Het prettige is dat lezingen meestal gratis zijn. Speciale ruimtes zijn door deze grotere fotowinkels in hun pand vaak ingericht voor het houden van deze lezingen.

Veel gevorderde hobby- of beroepsmatige fotografen zijn trots op het werk dat zij gemaakt hebben. Bij lezingen worden hun fotoresultaten en de wijze waarop deze zijn gemaakt gedeeld met hun toehoorders. Daarna worden met elkaar wederzijdse ervaringen uitgewisseld. Luisteren, kijken en aantekeningen maken tijdens de lezing, achteraf nogmaals goed bestuderen van het getoonde fotomateriaal, vragen stellen: het is allemaal mogelijk tijdens een lezing. Als zeer leerzaam wordt dit soort soort lezingen door de bezoekers ervaren.

Shoppen

In de bijbehorende fotozaak rondsnuffelen is een prettig neveneffect van zo'n lezing. Men hoeft er daarvoor niet meer apart naar toe te rijden. Heerlijk toch, als fotografie de hobby is, om in zo'n winkel eens te grasduinen tussen al die mooie apparatuur en accessoires. Wellicht had u al langer iets op het oog? Door het volgen van de lezing weet u nu zeker dat een accessoire echt nodig heeft. Weinig let u dan om meteen zo'n accessoire aan te schaffen. Aanbiedingen zijn er met een beetje geluk ook te vinden, waarmee een leuk financieel voordeeltje behaald kan worden. Het bijwonen van zo'n lezing is dus niet alleen leerzaam, maar ook nog aantrekkelijk voor de portemonnee bij de aanschaf van een mooi accessoire.

Volgen van workshops, dichtbij of veraf

Naast lezingen worden er ook inspirerende workshops of, wat korter durende, fotowandelingen (basisworkshops) georganiseerd. Niet alleen leert men van luisteren of lezen. Ervaring doet men ook op als men met elkaar in de praktijk iets onderneemt. Gezamenlijk gaat men dan actief, gewapend met camera en accessoires, aan de slag. De camera leert men daardoor nog beter kennen. Niet alleen beginners vinden workshops interessant. Ook voor degenen die al meer ervaring hebben, maar af en toe voor vervelende verrassingen komen te staan en niet weten hoe die opgelost moeten worden, is zo'n workshop heel waardevol.

Instellingen

Tijdens fotografieworkshops komen o.a. de meeste instellingen van de camera aan de orde zoals:
  • de volautomatische standen;
  • de fotografievoorkeuzestanden;
  • het gebruik van een vooraf ingesteld diafragma;
  • werken met vooraf ingestelde sluitertijden;
  • de volledig handmatige instellingen onder de knie krijgen;
  • de functie en het instellen van de witbalans;
  • scherptediepte van het beeld;
  • het gebruik van de ISO-stand;
  • de +/- belichtingscorrectie bij speciale lichtomstandigheden;
  • de kwaliteitsverschillen tussen de verschillende lenzen;
  • het handmatig of automatisch scherpstellen;
  • het gebruik van de flitser, ook overdag;
en nog veel meer. Alles om optimaal gebruik van de camera te maken.

Soorten workshops

Bij een workshop in de praktijk leert men dus niet alleen het optimale uit de camera te halen. Onder andere het omgaan met natuurlijke lichtomstandigheden en dit bijvoorbeeld te gebruiken om stralende portretten te maken onafhankelijk van het weertype. Nabewerken van foto's is ook een geliefd onderwerp voor het organiseren van workshops. Van soms ingewikkelde programma’s als Lightroom of Photoshop krijgt men daardoor de fijne kneepjes onder de knie, zoals:
  • histogram van de foto's beoordelen;
  • lichtcorrecties aanbrengen;
  • juist bijsnijden van foto's;
  • kleur en contrast aanpassen;
  • tint, verzadiging en lichtheid van een foto;
  • helderheid, contrast en intensiteit van de foto aanpassen;
  • ongewenste effecten verwijderen, of
  • speciale effecten aanbrengen;
  • grootte en aantal pixels van een foto;
  • pixels in combinatie met het doel van de foto;
zijn enkele van de toepassingen die geleerd worden.

Tegen betaling van een bedrag worden een dag, een dagdeel of meerdere dagen, onder leiding van een deskundige, uitstapjes of wandelingen gemaakt. Samen met een groep gaat men op stap fotografeert men onder deskundige leiding over een bepaald onderwerp. Het geleerde, vaak al opgedaan in lezingen, wordt dan met elkaar in praktijk gebracht. Achteraf worden de resultaten met elkaar besproken. Leuke uitjes zijn het deze workshops waarbij, samen met gelijkgestemden de hobby uitgeoefend wordt en waarbij men met elkaar, soms met vallen en opstaan, beter leert fotograferen. Wordt dit vallen en opstaan letterlijk, zorg dan wel voor goede bescherming van de eigen fotografie-apparatuur.

Fotografieworkshops zijn er te over. Een greep uit het aanbod:
  • introductieworkshops;
  • fotografisch kijken;
  • gebruik van filters;
  • wildlifefotografie;
  • landschapsfotografie;
  • (creatieve) natuurfotografie;
  • vogelfotografie;
  • macrofotografie;
  • reisfotografie;
  • architectuur en lijnen;
  • nachtfotografie;
  • zwart-wit-fotografie.

Vinden van workshops

Workshops vindt men, net als lezingen, op het internet. 'Workshop fotografie' op Google intikken, eventueel aangevuld met een plaatsnaam of een onderwerp, levert voldoende resultaten op. Hieruit kan naar interesse en budget een keuze gemaakt worden. Sommige workshops gaan naar een natuurgebied wat dichterbij huis, andere workshops wat verder weg. Er zijn workshops die zelfs een ander deel van het land als bestemming hebben, sommigen gaan zelfs naar het buitenland. Zeker dat er ook workshops georganiseerd worden naar een dierenpark of een pretpark in de buurt. Het is toch prachtig om met de mooiste foto's van wilde dieren thuis te komen, zonder dat er de halve wereld voor afgereisd hoefde te worden? Voor ieders budget zijn er workshops te vinden. Ze zijn er voor enkele tientjes, maar er zijn er ook waar een flink bedrag voor gevraagd wordt. Dit laatste soort workshops heeft dan meer iets van een fotografievakantie, wat weer een heel andere manier van vakantie vieren dan gebruikelijk is

Samengevat

Op vele manieren kan succesvol fotograferen onder de knie gekregen worden. Een goede voorbereiding is daarvoor cruciaal. Door vooraf te leren hoe, waar en welke foto's gemaakt moeten worden is de basis gelegd voor het maken van de mooiste foto's. Boeken lezen, het bijwonen van lezingen en/of meedoen met een workshop die de beginnende fotograaf aanspreekt zijn hiervoor de juiste middelen.
© 2016 - 2024 Pilotb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor starters met fotografie: Informatie op internetTips voor starters met fotografie: Informatie op internetStarten met fotografie en het maken van mooie foto’s begint met lezen over dit onderwerp en illustraties van beroepsfoto…
Workshop nachtfotografie in Rotterdam: een verslagSinds een half decennium organiseert fotograaf Andre Nijenhuis workshops nachtfotografie in Rotterdam. Zeker eens per ma…
Werken als fotograafWerken als fotograafVoor professionele fotografen wordt het steeds lastiger om van hun werk te leven. Dat komt vooral doordat er steeds meer…
Portretfotografie: wat leer je op cursus?Portret- en modelfotografie is een geliefd genre van veel amateurfotografen. Niets is zo leuk als je partner, kind of go…
Tips voor starters met fotografie: Lezen is een goed beginTips voor starters met fotografie: Lezen is een goed beginWanneer een dure camera met veel mogelijkheden is aangeschaft willen we daarmee het liefst zo mooi mogelijke foto's make…
Pilotb (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Fotografie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.