Wat te doen tegen verveling?

Veel scholieren die hun examen hebben gehaald hebben vaak weken of zelfs maanden vakantie. In zo'n vakantie kun je je enorm vervelen. Ook volwassenen kunnen hier last van hebben, als je bijvoorbeeld je baan kwijt raakt, met zwangerschapsverlof gaat, of gewoon stopt met werken heb je ineens zeeën van tijd. In dit artikel een aantal tips om deze weken/maanden door te komen.

Ritme

Allereerst, zorg dat je ritme houd. Ga niet de ene avond heel vroeg slapen en de andere avond heel laat. Hetzelfde geldt voor opstaan, sta niet heel vroeg op maar blijf ook niet heel lang in je bed liggen. Doordat je zeeën van tijd hebt is de verleiding groot dat je doet waar je behoefte aan hebt, je eet wanneer je zin hebt en je slaapt wanneer je moe bent. Zorg ervoor dat je een vast tijd hebt dat je gaat slapen en ook een vaste tijd hebt dat je wakker wordt. Het is niet erg als dit bijvoorbeeld elke avond laat is, maar zorg ervoor dat je het kunt volhouden. Het moet niet zo zijn dat je na weken uitgeput bent omdat je eigenlijk altijd te laat ging slapen. Ga bijvoorbeeld elke avond rond een uur of half 12 slapen en sta elke ochtend rond half 9 op. Ritme geldt ook voor je eten, zorg dat je op vaste tijden eet en sla geen maaltijden over. Eet ook gezond.

Doel

Stel voor jezelf doelen. Spreek met jezelf af: dit wil ik aan het eind van de week af hebben. Je werkt dan naar je doel toe en hierdoor kun je je ook makkelijker aan je ritme houden. Hieronder een paar voorbeelden van doelen:
 • Huis schilderen
 • Boeken lezen
 • Klusjes doen
 • Opruimen
 • Fotoboek maken
 • afvallen
 • Cursus doen
 • Dagjes uit
 • sporten/wandelen/fietsen
 • Op visite
 • Borduren/schilderen/haken/breien/naaien/quilten
 • Je kamer/huis opnieuw behangen/inrichten

Voor scholieren kan een vakantiebaantje ook een 'doel' zijn. Zoek een vakantiebaantje wat je leuk vind, je hebt tenslotte vakantie en in je vakantie moet je dingen doen die je leuk vind. Een voordeel van een baantje als 'doel' is ook dat je er geld mee verdient. Om een vakantiebaantje te vinden kun je je aanmelden bij een uitzendbureau, maar je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan. Bij een uitzendbureau gaan de mensen van het uitzendbureau voor je opzoek en je krijgt ook via het uitzendbureau betaalt. Als je zelf opzoek gaat krijg je via het bedrijf waar je werkt betaalt. Vraag je vrienden eens of ze een leuk baantje voor je weten of ga samen met je vrienden een baantje zoeken, dan heb je sowieso leuke collega's!

Oriënteren

Ga je oriënteren op wat je na je vakantie gaat doen, ga je werken, aan een opleiding beginnen of reizen. Verdiep je hier alvast in. Als je aan een nieuwe studie gaat beginnen is het slim om vast naar open dagen te gaan, de website eens goed door te lezen, beoordelingen te bekijken van scholen, de stad waar je gaat studeren eens goed te verkennen en de route naar je school eens te bekijken en misschien al eens te reizen. Door deze dingen te doen weet je al een beetje wat je precies te wachten staat na je vakantie.
stel dat je na je vakantie gaat reizen is het slim om je reis vast goed door te nemen. Ga eens kijken op google maps waar je precies heen gaat en hoe het er daar uit zien. Verzamel informatie over de landen waar je heen gaat, zo weet je waar je op moet letten en wat handig zou kunnen zijn.
Ga je na je vakantie weer een aan een nieuwe baan beginnen zoek dan alvast dingen uit over het bedrijf/de instelling waar je gaat werken. Het is makkelijk als je al van alles weet over het bedrijf voordat je er begint met werken. Zoek ook goed uit waar het bedrijf is, en hoe je er het goedkoopst en makkelijkste komt.

Geniet!

Geniet van je vakantie! Ga vooral dingen doen die je leuk vind. Zorg ervoor dat je met een positief gevoel terug kan kijken op de weken vakantie die je gehad hebt. Zorg er dus voor dat je nuttige dingen doet, waar je iets aan hebt en waar je trots op kan zijn. Je kunt bijvoorbeeld op vakantie gaan, ga nieuwe dingen ontdekken, nu heb je er de tijd voor!
© 2012 - 2022 Eva3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantieVerveling: tips om je niet te vervelen in de zomervakantieSommige mensen kijken met gemengde gevoelens uit naar de zomervakantie: ze willen er wel van genieten, maar vrezen tegel…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

De lucifer, een werelduitvindingDe lucifer, een werelduitvindingLucifers zijn misschien maar kleine dingen, maar o zo handig als je een vuurtje aan wil maken. Een lucifer is letterlijk…
De eerste keer uitgaanDe eerste keer uitgaanHet is eindelijk zover, je bent oud genoeg om uit te gaan van je ouders. Of je ouders weten er niks van, dat kan natuurl…
Eva3 (29 artikelen)
Laatste update: 10-04-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.