Het boek “Misha” van Misha Defonseca

Het boek “Misha” van Misha Defonseca Het boek Misha pretendeert een waargebeurd verhaal te zijn over een zeven jarig meisje (de schrijfster), dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een afstand van vijfduizend kilometer te voet aflegt op zoek naar haar ouders en onderweg wordt opgenomen in een wolvenroedel. Het verhaal is wat simplistisch geschreven en bleek achteraf ook niet waar te zijn. Wat is dan het werkelijke verhaal van Misha?

Het verhaal Misha

Misha is een klein Joods meisje van slechts vier jaar wanneer ze bij wildvreemde mensen terecht komt. Ze weet niet waar haar ouders zijn en wat hiermee gebeurd is. De mensen behandelen Misha niet bepaald aardig en zij besluit wanneer ze zeven jaar is, weg te lopen op zoek naar haar ouders. Ze legt helemaal alleen een afstand af van vijfduizend kilometer, dwars door België, Duitsland en Polen. Ze overleeft door diefstal, maar is uitgehongerd en half bevroren wanneer ze een wolvenroedel ontmoet. Een wolvin adopteert Misha, beschermt haar en zorgt voor haar eten. Misha blijft lange tijd bij de roedel maar na de dood van de wolvin trekt ze verder. Ze komt onderweg een Nazi tegen die haar wil verkrachten, waarna ze hem neersteekt. Haar voettocht naar Polen en weer terug naar België duurt vier jaar. Na de oorlog wordt duidelijk dat Misha’s ouders waarschijnlijk zijn omgekomen in Auschwitz.

Het verhaal wordt onderhoudend maar op een wat eenvoudige manier vertelt. De herinneringen lijken zeer gedetailleerd maar op alle controleerbare feiten laat het geheugen van de schrijfster haar in de steek. In het deel van het verhaal waarin de wolven voorkomen is de diepe passie die de schrijfster voor deze dieren koestert duidelijk voelbaar. In 2007 wordt het verhaal verfilmd. De film heet “Survive avec les loups”.

Misha als verzonnen persoon

De schrijfster heeft lang volgehouden dat Misha een autobiografisch verhaal is. De eerste die twijfelde aan het verhaal van Misha was Henry M. Broder. In 1996 schreef hij hierover een stuk in de Duitse krant “Der Spiegel”. Hierna werd er van verschillende kanten onderzoek gedaan. De feiten waren duidelijk. Het verhaal kon geen waarheid bevatten. Uiteindelijk heeft de schrijfster op 28 februari 2008 toegegeven dat het verhaal niet de werkelijkheid was, maar haar werkelijkheid. Dit omdat ze haar eigen verleden graag wilde vergeten.

Misha Defonseca

Wie is Misha Defonseca dan in werkelijkheid? Misha Defonseca heet eigenlijk Monique de Wael, wanneer ze op 12 mei 1937 in Etterbeek (België) geboren wordt. Een naam die lijkt op Monique Valle, de naam die Misha in het boek krijgt wanneer ze naar het onderduikadres toe gaat. In de Amerikaanse versie van het boek wordt in plaats van Monique Valle wel de naam Monique de Wael gebruikt. Blijkbaar was ze toch bang voor herkenning toen het boek in het Nederlands en Frans werd vertaald en heeft ze de naam bij vertaling laten veranderen.

Monique was de dochter van verzetsstrijders. Ze was geen Jodin. Haar ouders werden opgepakt door de Duitsers toen Monique vier jaar oud was. Haar vader heeft uit angst voor het leven van zijn vrouw de namen van collega verzetsstrijders doorgegeven aan de Gestapo. Als dank hiervoor kon hij in Duitsland een nieuw leven beginnen. Hij is daar later in de oorlog gestorven. Monique blijft alleen achter in België. Ze komt eerst bij haar opa in huis en later bij haar oom. Monique heeft het zwaar als dochter van een verrader. Ze wordt gepest en getreiterd en door niemand geaccepteerd. Ze was een eenzaam kind en is verhaaltjes gaan verzinnen om haar leven dragelijk te maken. Blijkbaar was ze hier zo goed in dat ze haar verhalen uiteindelijk zelf is gaan geloven.

Monique leert in Brussel haar echtgenoot Maurice Defonseca kennen. Ze krijgen een zoon en in 1985 emigreren ze naar Amerika. Daar woont ze in Boston, vlakbij een wolvenreservaat wat ze geregeld bezoekt.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekbespreking: MishaEen Joods meisje wordt in de oolog bij mensen in huis geplaatst, nadat haar ouders zijn opgepakt. Hier heeft ze het hele…
Het Tonkin-incident, waargebeurd of verzonnen?Het Tonkin-incident vond plaats op 2 augustus 1964. Twee jaar ervoor had Johnson het Congres er toe gebracht hem onbeper…
De mysterieuze levenswijze van de wolfDe mysterieuze levenswijze van de wolfDe wolf, de meeste kennen hem wel. Maar niet iedereen weet hoe hij leeft, jaagt of zich verspreidt. Onder de mensen is e…
Verzoening bij wolvenAlle diersoorten die in een groep leven hebben er baat bij als alle individuen in de groep in relatieve vrede met elkaar…
Vissen en wadexcursie met wadgids Harmen WijnbergVissen en wadexcursie met wadgids Harmen WijnbergAmeland had jarenlang geen beroepsmatige visserij meer. Waar voorheen vissers samen met de boeren voor inkomen op het ei…
Bronnen en referenties
  • http://www.leugens.nl/2010/12/05/het-%E2%80%98wilde%E2%80%99-leven-van-monique-de-wael/
  • Het boek “Misha” van Misha Defonseca
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-10-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.