Eve Duncan door Iris Johansen

Eve Duncan door Iris Johansen Eve Duncan is een karakter verzonnen door de Amerikaanse schrijfster Iris Johansen. Deze schrijfster heeft een hele serie aan het karakter Eve Duncan gewijd. Deze boeken vallen in de categorie forensische thrillers en ze zijn enigszins te vergelijken met de 'Bones' serie van de schrijfster Kathy Reichs. Wie is deze Eve Duncan en welke boeken gaan over haar?

Boeken over Eve Duncan

 1. The Face of Deception (1998) is in het Nederlands vertaald als 'Het gezicht van de dood'.
 2. The Killing Game (1999) is in het Nederlands vertaald als 'Dodelijk spel'.
 3. The Search (2000) is in het Nederlands vertaald als 'De speurtocht'.
 4. Body of Lies (2002) is in het Nederlands vertaald als 'Kern van leugens'.
 5. Blind Alley (2004) is in het Nederlands vertaald als 'De klopjacht'.
 6. Countdown (2005) is in het Nederlands vertaald als 'De opgraving'.
 7. Stalemate (2006) is in het Nederlands vertaald als 'De schedel'.
 8. Quicksand (2008) is in het Nederlands vertaald als 'Drijfzand'.
 9. Blood Game (2009) is in het Nederlands vertaald als 'Dit schenk ik jou'.
 10. Eight Days to Live (2010)
 11. Chasing the Night (2010)
 12. Eve (2011)
 13. Quinn (2011)
 14. Bonnie (2011)
 15. Sleep No More (2012)
 16. Taking Eve (2013)
 17. Hunting Eve (2013)
 18. Silencing Eve (2013)
 19. Shadow Play: A Homage to Hans Christian Andersen (2015)
 20. Hide Away (2016)
 21. Night and Day (2016)

Het leven van Eve Duncan loopt als een rode draad door de boeken. Ze draaien uiteindelijk allemaal om de zaak waaraan ze samen werken. Wat is de identiteit van het slachtoffer en hoe wordt zijn moordenaar gepakt.

Wie is Eve Duncan?

Eve Duncan wordt geboren in een achterbuurt. Haar moeder is verslaaft aan crack dus ze moet zichzelf opvoeden. Op haar zestiende wordt ze zwanger en moeder van een dochter Bonnie. Dit verandert het leven van Eve en haar moeder ten goede. Haar moeder kickt af en Eve gaat werken en volgt s avonds een schriftelijke universitaire studie. In de zomer van haar zevende verjaardag wordt Bonnie vermoord. Een seriemoordenaar bekent de moord op Bonnie maar wil niet zeggen waar ze is. Het wordt een obsessie voor Eve om haar dochter thuis te mogen brengen. Ze voert actie om te voorkomen dat de seriemoordenaar ter dood wordt gebracht omdat ze niet wil dat hij de plaats waar haar dochter begraven ligt als geheim meeneemt in zijn graf. Het mag niet baten. De seriemoordenaar wordt uiteindelijk toch ter dood gebracht zonder het geheim prijs te geven. Eve stort geestelijk volledig in en wordt door Joe Quinn (de FBI-agent die onderzoek verrichte naar de dood van Bonnie) naar een psychiatrische inrichting gebracht.

Wanneer Eve weer gezond verklaard wordt besluit ze haar leven te wijden aan het thuis brengen van vermiste personen. Ze wordt een forensisch beeldhouwer en gebruikt de schedel om een gezicht te boetseren en zo overledenen hun identiteit terug te geven. Ze ontwikkelt zich tot één van de beste ter wereld. Vaak werkt ze samen met Joe Quinn. Hun vriendschap verdiept zich en uiteindelijk krijgen ze een relatie. Ze trouwen zelfs maar Eves obsessie blijft bestaan. Ze kan de verdwijning van Bonnie geen moment uit haar hoofd zetten en dit beheerst haar hele leven. Tijdens één van de zaken die Joe en Eve op zich nemen wordt een weesmeisje genaamd Jane bedreigd. Tijdens alle verwikkelingen wordt de pleegmoeder van Jane gedood. Eve en Joe besluiten het elfjarig meisje als hun dochter in huis te nemen.

Onderstaand deel wordt duidelijk in het boek Een kern van leugens
Tijdens de volgende zaak worden Eve en Joe geconfronteerd met het skelet van een meisje van zeven jaar. Joe besluit het kind voor Bonnie te laten doorgaan en te laten begraven in hun achtertuin. Hij koopt de patholoog anatoom om, om dit voor elkaar te krijgen. Hij doe dit om Eve rust te geven. Dit lukt, maar uiteindelijk komt Eve er toch achter dat het niet haar dochter is die in het graf in de tuin ligt. Dit zorgt voor een stevige dip in de relatie tussen Eve en Quinn. Ze leggen het pas weer bij wanneer hun geadopteerde dochter Jane in levensgevaar verkeert.

Onderstaand deel komt uit het boek Drijfzand

Eve ziet haar overleden dochter soms verschijnen als geest. Het meisje weet niet waar ze begraven ligt en Eve besluit nog een poging te doen haar dochter te vinden door een medium in te schakelen. Quinn is het hier totaal niet mee eens en begint langzaam een hekel aan Bonnie te krijgen omdat ze zoveel jaar na haar dood nog zoveel invloed op hun leven heeft. Dit zorgt opnieuw voor een verwijdering tussen Eve en Quinn. Tijdens het zoeken naar Bonnie raakt het medium in een soort shocktoestand. Quinn probeert haar weer warm te krijgen en houdt haar vast tijdens de boottocht. Door dit contact wordt een deel van het paranormaal vermogen van het medium op Quinn overgebracht. Het gevolg hiervan is dat Quinn overleden personen kan zien en voor de eerste keer persoonlijk kennis maakt met Bonnie. Of om precies te zijn met haar geestverschijning.

Waar is Bonnie?

De serie is in Amerika inmiddels aangevuld met de trilogie Eve, Quinn en Bonnie. Hierin wordt hun leven van een andere kant belicht en wordt er eindelijk na tien jaar antwoord gegeven op de vragen van Eve. Waar is Bonnie? Wie heeft haar gedood en waar is ze gestorven? Volgens vele Amerikaanse critici een teleurstellend slot aan deze spannende serie, misschien is dit de reden dat de schrijfster uiteindelijk gewoon verder is gaan schrijven over de belevenissen van Eve. Hier in Nederland moeten we voorlopig nog geduld hebben voordat we weten wat er met Bonnie is gebeurd. Wij lopen nog een aantal boeken achter.

Na de trilogie Eve, Quinn en Bonnie kreeg de schrijfster inspiratie voor een tweede trilogie en dat zijn de boeken 'Take Eve', 'Hunting Eve' en 'Silencing Eve'.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Laatste LinieDe Laatste LinieSoms zit er tussen de Harlequin boek schrijvers, een schrijfster die iets meer in haar mars heeft. Brenda Novak is zo'n…
recensieIris - Een Film over AlzheimerDe film Iris uit 2001 is het bijzondere verhaal over wat de ziekte Alzheimer met iemand doet. Extra bijzonder is het fei…
recensieMedeplichtig van Nicci French: boekrecensieMedeplichtig van het schrijversduo Nicci French is een spannende thriller zoals we van het echtpaar gewend zijn. In dit…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…

Hoe ongezond is roken, stoppen met rokenIn Nederland rookt ongeveer 30% van de mensen, van 15 jaar en ouder. Er worden per jaar veel stop pogingen gedaan, zo ro…
Zelf kleding naaien: de basissteken met de handZelf kleding naaien: de basissteken met de handJe wilt graag zelf kleding gaan naaien? Voordat je daadwerkelijk aan het naaien van een kledingstuk begint, is het handi…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Byrev, Pixabay
 • http://www.irisjohansen.com/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.