Zelf een computeranimatie maken

Zelf een computeranimatie maken Tegenwoordig zijn er prachtige animatiefilms te vinden die er vaak bijzonder realistisch uitzien. Zo’n prachtige film is van dusdanige kwaliteit dat veel mensen er niet aan denken dat zij ook zelf een animatie op de computer zouden kunnen maken. Dit is echter heel goed mogelijk. Er is gratis software te downloaden, waarmee u heel eenvoudig leuke animaties kunt maken. U hoeft hiervoor geen expert te zijn en het is een uitermate leuke hobby!

Inhoud


Mogelijkheden van computeranimaties

De computer geeft ons vele mogelijkheden tot het maken van een animatie. U kunt elke animatietechniek gebruiken die u wilt. U kunt kleipoppetjes maken of een collagetechniek gebruiken. U kunt voorwerpen, tekeningen, foto’s of filmpjes gebruiken. De ouderwetse analoge mogelijkheden zijn dus helemaal niet uitgesloten en hierdoor zijn de mogelijkheden met de computer eindeloos. U kunt dan ook gegarandeerd uw creativiteit kwijt in het maken van computeranimaties!

Gratis programma’s of niet?

Nog niet zo lang geleden was het voor de meeste mensen nog onmogelijk om een animatie op de computer te maken, simpelweg omdat de software hiervoor onbetaalbaar was. Tegenwoordig zijn er echter steeds meer gratis versies te downloaden. Het zijn meestal eenvoudige programma’s.

Het voordeel hiervan is dat u er snel mee aan de slag kunt. De programma’s zijn vaak eenvoudig in gebruik. Het nadeel is dat het resultaat niet altijd heel professioneel is. Wilt u net beginnen met animeren , dan is een gratis programma echter heel geschikt om ervaring op te doen en om te kijken of dit iets is voor u. U kunt er een heel eind mee komen.

Wanneer u erg veel plezier heeft in het animeren en animaties van betere kwaliteit wilt gaan maken, dan kunt u later altijd nog een beter programma aanschaffen van bijvoorbeeld Adobe. De kwaliteit hiervan ligt veel hoger en er zijn veel meer opties. Hier is de prijs natuurlijk ook naar.

Monkeyjam

We nemen hier het gratis programma Monkeyjam als voorbeeld. Dit programma is één van de meest stabiele gratis animatieprogramma’s en eenvoudig in gebruik. Het is Engelstalig, maar er is online een Nederlandse handleiding te vinden bij het Niaf. Met Monkeyjam maakt u snel een stop-motion animatie of een animatie van tekeningen.

Beelden binnenhalen

Er zijn in dit programma drie mogelijkheden om beeld binnen te halen:
  1. Tekeningen of foto’s via een scanner
  2. Live beelden van een webcam of camera
  3. Opgeslagen digitale beelden van bijvoorbeeld een digitale camera of digitale tekeningen gemaakt in een ander programma of op een tekentablet.

Werkwijze

U kunt werken in de General Mode of in de Stop-motion Mode. De General Mode kunt u gebruiken wanneer u een animatie wilt maken met tekeningen. De Stop-motion Mode is voor het maken van filmpjes met de webcam, videocamera of fotocamera.

Voorbereidingen

  1. Open het programma Monkeyjam
  2. Ga naar File > New XPS with Folders. Hier kunt u aangeven waar u de bestanden voor een project wilt opslaan. Ook kunt u kiezen hoeveel frames per seconde u wilt laten zien. Aan te raden is om 25 frames per seconde te kiezen omdat dat een vloeiend beeld geeft. Het aantal lagen (layers) kunt u zo laten.
  3. Ga naar Tool > Capture > Video om het Capture venster te openen.
  4. Ga naar Mode en kies hier voor de General Mode of de Stop-motion Mode.
  5. Kies in het Cameras menu welk apparaat u wilt gebruiken. U ziet direct beeld verschijnen in het Capture venster wanneer uw camera goed is aangesloten.

De animatie

  1. Nu kunt u beginnen met uw animatie. Plaats het object, de acteur of de tekening voor de camera en klik op Capture. Het beeld wordt nu opgeslagen op de harde schijf en is ook te zien op het X-sheet in het hoofdvenster. Onder het Capture venster zit een schuifbalk. Hiermee kunt u de laatst gemaakte beelden bekijken. Wanneer de schuif helemaal rechts staat, ziet u het huidige beeld van de camera en kunt u een nieuw beeld toevoegen.
  2. Herhaal dit stap voor stap met elk beeldje dat u wilt maken.
  3. Wanneer u een beeld over wilt maken, kan dat zolang deze nog in de schuifbalk staat. Klik hiervoor op Re-Capture. U ziet dan de live beelden van uw camera. Wanneer u nu op Capture drukt, wordt het oude beeld vervangen door een nieuwe. Schuif de balk naar rechts om weer verder te gaan met nieuwe beelden.
  4. Wanneer u klaar bent met het opnemen van beelden, kunt u het Capture venster sluiten.
  5. Ga nu naar Tools > Preview. Klik op de rechterpijl en u kunt bekijken hoe uw animatie er uit ziet. U kunt nog iets aanpassen door een frame te selecteren en opnieuw op Capture te klikken.
  6. Wanneer u een filmpje wilt maken van uw animatie gaat u naar Movie > Save in voorbeeldscherm of naar File > Export Avi in het hoofdscherm. Hier kunt u selecteren welk bestandsformaat het filmpje moet worden. Ook kunt u de grootte aangeven. Het grootst is 640x480.
  7. Sla het project op door naar File > Save XPS te gaan. De X-sheet is nu opgeslagen. U kunt er later verder aan werken
  8. Selecteer X-sheet bewerken om te leren hoe de volgorde en timing van afbeeldingen aangepast kan worden in de X-sheet.

Geduld

Uw eerste animatie zal gerust wat tijd kosten. U moet nog handig worden met het programma en daarnaast duurt het even voordat u ervaring krijgt in het maken van vloeiende animatie. Hiervoor is het nodig om in de gaten te krijgen hoeveel verandering er moet zijn bij elk beeldje.

U zult merken dat u kennis nodig heeft van de beweging van voorwerpen, mensen en dieren. Het is daarom goed om veel naar andere filmpjes te kijken waaronder ook live filmpjes van bewegingen van mensen en dieren. Verder is het proberen en nog eens proberen en weer bijstellen. Zo leert u het meest.

Bedenkt dat het bij de geweldige animatiefilms uit Amerika soms jaren geduurd heeft om zo’n resultaat te krijgen. Heb geduld en u zult zien dat u steeds mooiere animaties kunt maken!

Wanneer u meer ervaring op heeft gedaan, is het nuttig om de principes van animatie eens door te kijken om nog meer creatieve en expressieve ideeën op te doen en zo meer aansprekende en vloeiende animaties te maken.

Wanneer u langere filmpjes wilt gaan maken, kunt u het best korte filmpjes maken in Monkeyjam en deze aan elkaar plakken in een filmprogramma zoals Windows Movie Maker.

Veel succes met uw eerste animaties!

Lees verder

© 2012 - 2024 Bubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gif-animatie: bewegende plaatjes makenGif-animatie: bewegende plaatjes makenBewegende afbeeldingen in een webpagina zijn erg leuk. Ook in een mailtje met een verjaardagsgroet of kerstwens heeft ee…
Fotobewerkingsprogramma downloadenFotobewerkingsprogramma downloadenEr zijn op internet een groot aantal programma's gratis te downloaden waarmee u uw foto's te bewerken. Veel mensen gebru…
Hoe schilder je zelf heel makkelijk een (zelf)portret?Hoe schilder je zelf heel makkelijk een portret van jezelf of van je kinderen? Volg onderstaand stappenplan en je kunt b…
Animatiefilms: TechniekenAnimatiefilms: TechniekenHoewel computeranimatie tegenwoordig wellicht de meest bekende animatietechniek is, zijn er nog veel meer vormen van ani…

Wat is een overlockmachine?Wat is een overlockmachine?Beginnende naaisters hebben vaak voldoende aan een naaimachine. Na enige tijd kom je op het punt waarop je denkt: hoe ka…
Allerlei informatie over balpennenAllerlei informatie over balpennenEen balpen is een voorwerp dat we gebruiken om mee te schrijven maar ze worden ook volop gespaard. Daarnaast is een balp…
Bronnen en referenties
  • www.niaf.nl
  • www.vives.nl
  • www.animateclay.com
Bubo (94 artikelen)
Laatste update: 21-02-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.