Hoe is de pizza ontstaan
Wat is jouw favoriete pizza? Kaas? Hawaï? Salami? Smaken verschillen, maar bijna iedereen vindt pizza heel erg lekker. Waar en wanneer werden de eerste pizza's eigenlijk gemaakt? Om daar achter te komen, moeten we terug in de tijd. Heel ver terug...
Prehistorische pizza
In de prehistorie verzamelden mensen wilde granen. Daarvan maakten ze deeg. Het deeg legden ze op stenen in het kampvuur. Zo werd het vanzelf een soort plat brood: de eerste pizzabodem dus! Niet veel later bedachten mensen dat je het platte brood ook als bord kon gebruiken. Ze legden er lekkere dingen en kruiden O. Deze ingrediënten werden met 'bord en al opgegeten.
De eerste meeneempizza
Ongeveer 2500 jaar geleden was een leger uit Perzië op weg naar een oorlog. Perzië was een land in het Midden-Oosten. Het lag ongeveer op de plek die nu Iran heet. De soldaten ontdekten dat ze onderweg simpel een pizza konden bakken. Gewoon, op hun schild! Ze deden er kaas en dadels op. Lekker makkelijk... Ook de Romeinen hadden ontdekt dat pizza een lekkere en handige snack was. Ongeveer tweeduizend jaar geleden schreef een Romein een kookboek. In dat boek stond een recept voor een belegde broodkorst. Dit gerecht lijkt erg op de pizza die we nu kennen: met kaas, knoflook en olie. Maar in dit recept werden ook munt en pijnboompitten gebruikt. Voordat de Romeinen de pizza aten, koelden ze hem af in de sneeuw. Rare jongens, die Romeinen.
Giftige pizza
Door de eeuwen heen zijn onze gerechten steeds veranderd. Dat kwam bijvoorbeeld door de ontdekkingsreizen. In Azië groeiden specerijen (kruiden) die de mensen in Europa niet kenden. Handelaren gingen op zoek naar de beste route naar Azië om die specerijen te kopen. Columbus kwam in Amerika terecht. Daar werd voedsel gevonden dat nog niemand kende. Bijvoorbeeld de tomaat. Rond 1523 kwam de eerste tomaat naar Europa. Je zou denken dat die meteen op de pizza ging. Maar nee, de meeste mensen dachten dat de tomaat giftig was. Dat klopt natuurlijk niet. Alleen de bladeren en de wortels zijn giftig. Het duurde bijna tweehonderd jaar voordat iemand een tomaat durfde te eten! Toen werd langzaam duidelijk dat tomaat gewoon heel lekker en gezond is. Koks in Napels, een stad in Italië, waren de eersten die de tomaat ook op de pizza deden.
De eerste pizzeria
De koks in Napels zorgden voor een andere grote verandering in de pizzageschiedenis. Zij openden in 1830 de eerste pizzeria. Het bakken van pizza was toen een stuk moeilijker. De koks gebruikten geen oven zoals we die nu kennen, maar lava uit een vulkaan. Die lava warmde de stenen op, waar de pizza vervolgens op gebakken werd. Ondanks de gevaarlijke manier van koken, werd de pizza snel populair. Mensen aten pizza als lunch en als avondeten. En zelfs als ontbijt! Het nieuws over de nieuwe pizzawinkel verspreidde zich snel. Veel mensen reisden speciaal naar Napels om pizza te proeven.
Een pizza voor de koningin
Ook de koning van Italië ging op bezoek in Napels. In 1889 nam hij zijn vrouw Margherita mee. Het stel had gehoord van de specialiteit van de stad en vroeg of de pizzabakker wat pizza naar het paleis wilde brengen. De eerste pizza in de geschiedenis die werd bezorgd! De kok maakte een pizza met de kleuren van de Italiaanse vlag: rood, wit en groen. Op het deeg deed hij rode tomaten. Daar bovenop witte mozzarella (zachte kaas). Als laatste strooide hij er groene basilicum overheen. De kok noemde de pizza naar de koningin. Nog steeds staat de pizza Margherita op het menu van elke pizzeria!
Pizza op reis
Aan het eind van de negentiende eeuw verhuisden veel Italianen naar Amerika. Ze namen de pizza mee. Ze moesten het recept wel een beetje aanpassen. In Italië wordt mozzarella gemaakt van de melk van wilde waterbuffels. Die heb je niet in Amerika. Dus maakten ze de kaas voortaan van koeienmelk. Het duurde even voordat pizza eten echt een rage werd. Dat gebeurde in de jaren veertig van de vorige eeuw. Toen vocht Amerika mee in de Tweede Wereldoorlog. Veel Amerikaanse soldaten gingen naar Italië. De meeste proefden daar voor het eerst een pizza. En ze vonden het lekker! Thuis vertelden ze over het nieuwe eten dat ze hadden geprobeerd in Italië. Niet lang daarna schoten de pizzeria's in Amerika als paddenstoelen uit de grond!
Pizza over de hete wereld
Nu is pizza overal heel erg populair. Over de hele wereld worden per jaar vijf miljard pizza's gegeten. Elk land heeft zijn eigen favoriete pizza. In Amerika zijn de meeste belegd met peperoni, een pittige worst. Brazilianen houden erg van pizza met erwten. Russen hebben liever vis en uien op hun pizza. In India worden lamsvlees en tofu veel gebruikt. En Japanners vinden paling en inktvis erg lekker. Dat vinden wij hier weer vreemd. Ondanks al die verschillen hebben alle pizza's twee dingen gemeen. Ze zijn allemaal gemaakt van brooddeeg. En elk stuk heeft een heel lange geschiedenis.
© 2012 - 2024 Psveindhoven, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pizza maar dan andersPizza is zo’n gerecht wat altijd kan en de een is tevreden met een pizza die uit het koelvak van de supermarkt zo thuis…
Papa John's PizzaPapa John's Pizza is naast Pizza Hut de tweede grootste pizzakoerier ter wereld en is vanaf de zomer van 2016 ook aanwez…
Bronnen en referenties