In groep ongedesemd brood maken en bakken
Feesten en animaties kunnen een heel eigen inhoud hebben. zo kun je met je vrienden een dag organiseren waarop je je eigen broodjes maakt. Je begint met een hoop graan en zegt hun: "Daar is jullie diner. Eerst moet er nog veel gebeuren en dat gaan jullie allemaal zelf kunnen doen: vuur maken, graan malen, deeg kneden en zelf brood bakken." Vele kinderen en grote mensen voelen zich aangetrokken tot dit soort activiteiten, dit kan dus jouw perfecte feestactiviteit zijn.
Kiezen of deze activiteit iets voor jou is?
Als je op volgende vragen een volmondig ja antwoordt dan is deze activiteit iets voor jou. Hoe minder ja-antwoorden, hoe minder deze activiteit iets voor jou lijkt en dan kijk je best naar iets anders uit.
Schrijf ja als je ja voelt. | vraag |
| Ik wil dat het iets is dat we echt zelf kunnen doen. |
| Ik wil dat het activiteiten bevat die ik nog nooit eerder heb gedaan. |
| Ik wil me verbonden voelen met mijn verre voorouders. |
| Ik wil er nog iets van leren. |
| Ik hou wel van buiten-activiteiten zoals vuur maken, iets zelf maken, mijn eigen spieren gebruiken. |
| Het hele proces van graan tot brood, dat vind ik "cool". |
| Het hoeft niet duur te zijn. |
| Ik ken wel iemand van wie ik een graanmolen en een grote stenen plaat kan lenen. |
Totaal | Ja ik doe het/neen ik doe het niet. |
De uitnodiging voor deze activiteit!
Bepaal eerst hoeveel mensen je wil uitnodigen en maak een uitnodigingslijst. Bedenk welke mensen je wil vragen om te helpen. Overweeg hierbij dat als je veel mensen vraagt er ook meer materiaal nodig is. Sommige mensen hebben speciale gaven. Je wil ze er graag bij hebben om te helpen.
De uitnodiging kan je in de sfeer van de activiteit opmaken. Je zou bv bij de uitnodiging een zakje met graan korrels kunnen voegen en vragen dat de genodigden die meebrengen naar je activiteit. Je kan er ook een foto van jezelf bijvoegen waarop je gekleed bent zoals in vroegere tijden. Je kan je gasten voorstellen dat ook zij in klederdracht komen.
Welkom
Geef je gasten een warm welkom bij hun aankomst. Leuk is ze samen te brengen en te vergasten op een verhaal. Je kunt dat ook vragen aan iemand van wie je weet dat hij/zij goed kan vertellen. Kies een verhaal met een personage dat graan heeft geoogst en er brood van maakt.
Bespreek met de deelnemers de activiteit
Gebruik hiervoor een visueel medium zoals een bord of groot papier. Daarop teken en/of schrijf je de benaming van elke groep (kruidengroep, bakkers, vuurmakers...). Gebruik de lijst hieronder om de activiteit met je genodigden te overlopen. Vervolgens laat je ze de groep kiezen waartoe ze willen behoren.
De kruidengroep
Verzamelt de kruiden. Heeft iemand kennis van kruiden, dan kan die de eetbare kruiden uitkiezen. Heeft niemand die kennis dan zoek je het op in een kruidenboek. Geschikte kruiden zijn o.m. look-zonder-look, bieslook, basilicum, ui, tijm, oregano, look, muntblaadjes. Wil of kan je niet zelf kruiden gaan plukken, dan zijn ook olijven, rozijnen, gedroogde appels en peren of zelfs pruimen zeer geschikt. Gebruik alleen kruiden waarvan je heel zeker weet dat ze gezond zijn!
De molenaar
Is er een molen aanwezig, dan betekent dat een belangrijk pluspunt. Toon de aspirant-molenaars hoe ze ermee moeten werken. Kinderen en jongeren werken doorgaans graag en ijverig met een met de hand aangedreven molen.
De vuurmeester en de houtzoekers
Deze groep maakt een vuurplaats klaar, legt boven het vuur een plaat in steen of metaal. Daarop zullen de broodjes gebakken worden. De vuurmeester is best iemand die goed en aandachtig met vuur kan omgaan.
De bakkers
Maken hun eigen deeg klaar. Hierbij kiezen ze ze welke soort meel ze willen gebruiken en welke kruiden ze willen toevoegen.
De kruidenzoekers, molenaars, houtzoekers en de vuurmeester kunnen meteen aan de slag. Omdat de bakkers moeten wachten tot de andere groepen klaar zijn, kan je iedereen best laten deelnemen aan de eerste activiteiten. Zodra die klaar zijn kan ieder naar de bakkerstafel komen om zijn/haar eigen broodje te bakken. Idealiter heb je voor ieder groepje een begeleider die dan zelf zijn/haar activiteit kan voorstellen en zeggen hoeveel mensen hij/ zij kan gebruiken.
Wat doen de verschillende groepen en welk materiaal hebben ze nodig:
De kruidenzoekers
Materiaal: mandjes om de kruiden in te leggen, eventueel een mesje, eventueel een kruidenboek, verder een snijplank en kleine kommetjes om al de ingrediënten in te bewaren.
Ze zoeken de kruiden, brengen ze samen op een plaats waar alle deelnemers ze kunnen kiezen. Dan hakken ze de kruiden fijn op een plank met de hulp van een scherp mes en bewaren ze in kleine kommen.
De molenaars:
Materiaal: molen, recipiënten om het meel in op te vangen, verschillende granen en zaden: tarwe, spelt, kamut, boekweit (dit laatste zaad is een aanrader omdat het makkelijk en snel kan worden gemalen). Oliehoudende zaden zijn doorgaans moeilijker te malen. Dus opletten bij het kiezen van granen en zaden. Het is handig om enkele vijzels bij de hand te houden daar kan je een kleine hoeveelheid graan in malen en moet er niemand wachten op de grote molen.
De molenaars malen de verschillende granen en zaden en houden die in verschillende kommen bij. Best is een wat grotere groep te laten deelnemen want malen met de hand is vermoeiend.
De vuurmakers:
Materiaal: droog hout, een vuurplaats, stenen, enkele hogere stenen waar de bakplaat kan opgelegd worden, een bakplaat of baksteen, lucifers, aanmaakmateriaal, spatel, bordjes en of mandjes om de broodjes in te doen.
De vuurmakers zoeken het hout, richten de vuurplaats op een veilige manier in, bouwen het vuur op en zorgen ervoor dat de baksteen kan verhit worden. Nadien houden ze toezicht op het bakken van de broodjes.
Tip: is er een vuurmaker die met een vuurboog en tondel of met vuurstenen kan werken, dan is dat een extra element in deze activiteit. En beschik je over een vuurmaker die het aansteken van het vuur met een ritueel kan laten gepaard gaan, dan zit je natuurlijk helemaal goed.
De bakkers
Materiaal: water, zeep, afwasmateriaal, handdoek, plankjes om op te kneden, kneedkommetjes, de verschillende ingrediënten om het deeg mee te maken en extra meel om de plankjes mee te bestuiven.
Wellicht hebben de bakkers vooraf hout of kruiden gezocht of vuur gemaakt. Het spreekt vanzelf dat ze daarna hun handen moeten wassen. Vervolgens kan iedereen ingrediënten naar keuze zoeken en ze mengen tot een deeg zoals beschreven staat in het recept hieronder.
Platte kleine gebakken broodjes
Ingrediënten:
meel of bloem, water, eventueel zout, olie, kruiden, gehakte noten, zongedroogde tomaten, olijven, ...
Materiaal:
Kneedkom, platte schotel, spatel, vuur en plaat of steen om op te bakken
Werkwijze:
- Neem meel en doe er een weinig water bij, zodat het niet blijft plakken.
- Dit is het goede moment om zout en de andere ingrediënten die je in je brood wil verwerken toe te voegen.
- Kneed dit geheel tot een soepel deeg en maak er platte broodjes van ter grootte van een hamburger. Het plat maken van de broodjes doe je best op een met bloem/meel bestoven werkblad. Soms wordt er een weinig vetstof aan toegevoegd maar dat is geen vereiste.
- Deze platte broodjes gaan dan op de hete steen of plaat die boven het vuur ligt en worden zo gebakken.
- De broodjes zijn klaar als ze er goudbruin uitzien. Laat ze even afkoelen maar verorber ze terwijl ze nog warm zijn.
Serveren
Voorzie een tafel waaraan de gasten hun broodje kunnen opeten. Je kan het bekomen brood prima serveren met een slaatje of een hartig gerecht zoals lasagne of een stoofpotje maar ook uit het vuistje is het lekker. Als er kinderen hebben meegewerkt, zullen ze er vast graag van meeëten.