Origineel en grappig Sinterklaasgedicht schrijven

Origineel en grappig Sinterklaasgedicht schrijven Tijdens de Sinterklaasmaand moet er ineens behoorlijk wat creativiteit geuit worden. Het bedenken van een goed gedicht is nog niet zo makkelijk. Het leukste is om zelf het gedicht te schrijven en niet een kant-en-klaar voorbeeld van internet te halen. Maar hoe schrijf je een grappig, leuk, origineel gedicht zonder op de clichés terug te vallen?

Ten eerste:

Voor wie wordt het gedicht geschreven? Sinterklaasgedichten hebben altijd een bepaald onderwerp. U kunt schrijven over:

  • De persoon waarvoor het gedicht bestemd is (kind of volwassene)
  • De surprise waarbij het gedicht hoort
  • De cadeau's die worden gegeven

Er zijn natuurlijk ook nog andere onderwerpen te bedenken, maar ze moeten wel passen bij de persoon waarvoor het gedicht bestemd is. Een familielid zal humor wel accepteren in een gedicht, maar een collega wellicht niet. Er moet dus bepaald worden of het gedicht meer serieus moet zijn, of dat er spot en humor in mag zitten. Als u een onderwerp heeft gekozen wordt het tijd om te beginnen met schrijven.

Ten tweede:

Welke aanspreekvorm wordt er gebruikt in het gedicht? Meestal wordt een gedicht verteld door 'Sint', of 'Piet'. Er wordt natuurlijk gesuggereerd dat de gedichten zijn gemaakt door de Sint of zijn Pieten en het houdt de spanning erin wie die 'Sint' of 'Piet' dan was. Of er 'u' of 'jij' moet worden gebruikt als aanspreekvorm hangt af van de persoon voor wie het gedicht is. Als u het gedicht schrijft voor de baas is 'u' meer op zijn plaats en voor familie en kinderen is 'jij' goed. De aanhef wordt bepaald door de relatie van de schrijver met degene waarvoor het gedicht bedoelt is. Er wordt vaak gekozen voor 'beste', of 'lieve'.

Laat uw creativiteit de vrije loop!

Het schrijven van het gedicht hoeft niet lastig te zijn. Het enige wat problemen op kan leveren zijn de rijmwoorden aan het eind van iedere zin. Iedere twee opeenvolgende zinnen moeten een rijmwoord op het eind hebben. Dit is de traditionele vorm van een Sinterklaasgedicht. Er zijn op internet talloze 'rijmwoordenboeken' te vinden, die u kunnen helpen.

Het gedicht moet een soort verhaaltje worden. Het bespreekt bijvoorbeeld een gebeurtenis uit het leven van de persoon met een grappige ondertoon. Hierbij doet de Sint net alsof hij erbij was en verteld het verhaal vanuit zijn perspectief. Sint kan ook vertellen over de zoektocht van zijn Pieten naar het cadeau. Hierbij wordt het lootje van de persoon als uitgangspunt genomen en vertelt de Sint waarom hij bepaalde cadeau's wel of niet gekocht heeft/kon vinden of iets dergelijks. Hierbij worden ook vaak de hobby's van de persoon genoemd waar de cadeau's bij aansluiten.

De surprise kan ook een uitgangspunt voor het gedicht vormen. Het gedicht wordt vaak opgelezen voordat de surprise is uitgepakt. U kunt dus in het gedicht verwijzingen doen naar hoe de surprise geopend moet worden, waar de cadeau's zich ongeveer bevinden en welke cadeau's de persoon kan verwachten.

Een gedicht kan ook in een aantal delen worden opgesplitst waarbij u een soort speurtocht creëert. De persoon moet dan steeds op zoek naar het volgende deel van gedicht en aan het eind vindt hij/zij de surprise of het cadeau. Dit is vooral leuk met kinderen van iets oudere leeftijd.

Afsluiting

Aan het einde van het gedicht is het leuk om de laatste zin open te houden waarin het laatste woord het cadeau aanduidt. Voorbeeld: 'Het gedicht is hierbij uit, jij krijgt van ons een mooie ...'
Het gedicht kan ook op allerlei andere manieren eindigen, maar het is meestal wel leuk om te verwijzen naar het cadeau of de surprise. Daarna wordt het gedicht afgesloten met 'Liefs/Groeten, Sint en Piet', waar weer allerlei variaties op te bedenken zijn.

Kortom: wees creatief en veel dichtplezier!
© 2011 - 2024 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
Sinterklaasgedicht makenSinterklaasgedicht makenIeder jaar is het voor veel mensen weer een hele opgave om een Sinterklaasgedicht te maken. Een Sinterklaasgedicht maakt…
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een origineel sinterklaasgedicht?Het schrijven van leuke en originele sinterklaasgedichten kost soms heel wat moeite. Op internet zijn heel veel kant en…

Heartland boekenserieHeartland boekenserieHeartland is een paardenboerderij in de heuvels van Virginia. Met veel liefde vangen Amy en haar familie bange en mishan…
Creatief denken - zo doe je alles net even anders!Creatief denken - zo doe je alles net even anders!Heb je altijd al willen zingen? Tekenen? Schilderen? Net anders willen denken dan anderen? Lees deze tips en trucs en zo…
Irisvdpost (39 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.