Creatief denken - zo doe je alles net even anders!
Heb je altijd al willen zingen? Tekenen? Schilderen? Net anders willen denken dan anderen? Lees deze tips en trucs en zorg dat jij voortaan creatief uit de hoek komt. Out of the box denken is namelijk voor iedereen weggelegd, als je je hersenen maar genoeg uitdaagt en al je ideeën ergens opschrijft.
Met verrassend nieuwe ideeën komen
Veel bedrijven willen vernieuwen en veel mensen willen hun leven anders. Het probleem is echter dat als je erover na gaat denken, je nieuwe ideeën snel afdoet met 'Dat lukt toch niet' en 'Dat is niet realistisch'. Als je echt creatief wilt denken en met nieuwe ideeën wilt komen, zul je die negatieve gedachten uit moeten zetten. Bedenk dat alles kan. Met die insteek schrijf je je nieuwe ideeën op. Pas daarna ga je kijken hoe je deze kunt behalen. Blijf positief!
Vind het kind in jezelf
Denk eens vanuit een kind. Kinderen vragen altijd 'waarom?' en (minder vaak) 'waarom niet?' Doe dit ook eens.
Je leven beter maken
Elke dag ergeren we ons aan van alles en nog wat. De files op de weg, het huis dat een zootje is (maar ja, geen tijd om op te ruimen) en die vervelende buurkinderen die aan het voetballen zijn. In plaats van je af te vragen hoe dit toch allemaal beter kan, ga je je afvragen hoe je elke situatie beter kunt maken.
Files? Zorg dat je fijne muziek mee hebt en maak elke file tot een leuk uitje. Je kunt er toch niets aan doen dat er file is, dus maak er wat van. Ook een idee: overleggen met je werk of je af en toe vanuit huis kunt werken of dat je iets later begint en na de file weer naar huis gaat.
Een zootje in huis? Neem je voor om elke dag drie dingen op te ruimen voor je op de bank ploft en ruim op wat voor rommel je daarna maakt. Alle beetjes helpen!
Vervelende buurkinderen? Vraag ze eens of ze op dat veldje verderop kunnen voetballen, of spreek de ouders aan. Er gebeurt niets als je niet laat merken dat je je stoort!
Prikkel je creativiteit
Speel af en toe een spel, met vrienden of gewoon met jezelf. Bedenk dan gekke zinnen, zoals 'Bloeiende koeien prikken ook' of 'Oranje fladderaars eten vogels'. Verzin hier een verhaal bij. Met dit soort opdrachten blijf je je hersenen prikkelen!
Je kunt ook hypotheses bedenken, en je afvragen 'wat zou er gebeuren als/hoe zou het zijn als... ?'
- ... bomen kleiner zouden worden in plaats van te groeien?
- ... Kerst met paaseieren zou worden gevierd?
- ... spaarvarkens levende wezens zouden zijn?
- ... iedereen in deze bus opeens een musicalnummer zou zingen?
- ... je betaald zou krijgen van de pizzabezorger in plaats van dat je moet betalen?
- ...
Zoek naar verbanden
Pinguïns en kabouters, papier en appelsap, mandarijnenschillen en boeken. Heeft elk van deze stellen niets gemeen? Fout! Zoek hard genoeg en je kunt een verband vinden. Zo komen pinguïns en kabouters beide voor in kinderboeken, kan een kind fijn op papier tekenen terwijl het appelsap drinkt, en... verzin zelf maar hoe je mandarijnenschillen aan boeken kunt koppelen. Vergezocht? Dat is juist de bedoeling! Zoek het zo ver mogelijk en breng zaken die schijnbaar niets met elkaar te maken hebben toch met elkaar in verband. Probeer voor elk onderdeel meerdere verbanden te vinden.
Lees
Plan een middag in waarop je gaat lezen als je las toen je kind was. Haal de stripboeken van zolder of koop een paar pockets in de winkel. Je een middag vermaken met veel kleur, weinig tekst en toch veel vermaak is niet alleen goed tegen stress, het is ook stimulerend. Doordat je ontspant, doe je energie op en kun je op nieuwe ideeën komen.
Beweeg
Alleen binnen zitten lezen gaat na een tijdje averechts werken. Kom eens naar buiten, loop een rondje, stap een halte eerder uit en loop de rest naar huis, ga een stukje fietsen zonder ergens heen te moeten, pak je skates uit de kast... kortom: beweeg eens. Zet je verstand zoveel mogelijk op nul. Zet een keer tijdens het bewegen geen muziek op of, als je nooit muziek luistert, doe dit eens wel. Simpel, maar heel effectief. Je hersenen hebben eindelijk de tijd om eens ongestoord te denken over van alles en nog wat.
Verveel je
Uit verveling kunnen nieuwe ideeën ontstaan die vaak beter zijn dan ideeën die je vanuit een brainstorm hebt. Plan een middagje in het weekend in en doe niets. Hang wat op de bank, ruim hier en daar wat op - maar doe niet teveel. Zet telefoons en computers uit. Wat komt er nu in je op? Wat wil je doen? Wat voor ideeën krijg je?
Tekenen en schilderen
Een portret maken van iemand is lastig. Kijk er daarom eens op een andere manier naar. Zoek in een tijdschrift een afbeelding van iemand die je wilt natekenen. Pak alle benodigdheden om te tekenen of schilderen. Draai het tijdschrift om. Je tekent nu de persoon op zijn kop na. Probeer het eens; deze aanpak is net anders en werkt daarom verrassend goed.
Bekijk het eens van een andere kant - doe dit letterlijk!
Zingen en muziek maken
Geen zanger? Geen muziektalent? Koop toch een instrument en beeld je in dat je er fantastisch op kunt spelen. Een muziekinstrument leren bespelen stimuleert verbindingen in de hersenen en zorgt voor een algehele betere geestelijke gezondheid. Daarbij stimuleert het de creativiteit en is het al creatief op zich om te kunnen. Veel oefenen is natuurlijk wel vereist.
Wat zingen betreft: zolang je niet beroemd hoeft te worden met zingen, kun je het zoveel mogelijk doen. Doe mee aan karaoke, of zing onder de douche, alleen in de auto, als je alleen thuis bent... Het is niet zo dat mensen je hoeven te horen, maar zingen werkt bevrijdend en ontspannend.