Leren jongleren

Wil je eens indruk maken op je vrienden of zoek je een leuke bezigheid. Jongleren is een techniek die iedereen aan kan leren maar waar je wel een tijdje mee bezig bent om het volledig onder de knie te krijgen. In het begin zal het moeilijk zijn maar met wat oefening en wat geduld kan je jezelf na tijdje een volwaardig jongleur noemen.

Wat is jongleren?

Jongleren is meerdere objecten in beweging proberen te houden in de lucht, dit kan door gebruik te maken van ballen, ringen, clubs of voor de meerdere ervaren jongleurs messen, fakkels of zelfs kettingzagen. Jongleren word dikwijls alleen geassocieerd met het circus waar ze worden gebruikt voor hun optredens. Maar jongleren is meer als een show alleen, het word ook gebruikt in wedstrijden, tentoonstellingen en festivals. Belangrijk in het jongleren is dat je een patroon blijft volgen.

Geschiedenis van jongleren

Waar en wanneer het jongleren is ontstaan is moeilijk te achterhalen omdat het in meerdere culturen gebruikt werd als entertainment van hun heer en meesters. De eerste afbeelding hiervan werd gevonden in het oude Egypte waarop je schilderingen ziet waarin vrouwen ballen in de lucht houden. Het meest bekende periode van jongleren zal toch de middeleeuwen zijn waar de nars en de reizende kunstenaars hun koning mee probeerde te entertainen voor geld, eten of onderdak. Eeuwen later werd het opgepikt door de circuswereld om als acrobaat allerlei kunstjes te tonen aan het betalende publiek. Tegenwoordig is jongleren veel meer gevolueerd en word er meer gebruik gemaakt van verschillende objecten en diversere bewegingen om toch iets origineler te zijn als een ander.

Leren Jongleren

Jongleren voor beginners

 1. Hou één bal in de linkerhand en twee in de rechterhand. Gooi één bal uit je rechterhand omhoog en probeer deze te vangen met de linkerhand.
 2. Gooi de bal uit je linkerhand omhoog en van deze met je rechterhand.
 3. Blijf proberen tot je geen bal meer laat vallen. Wanneer je denkt het voldoende te kunnen kan je naar gevorderde.

Jongleren van voor gevorderde

 1. Begin hier ook met één bal in de linkerhand en twee in de rechterhand.
 2. Gooi een bal uit de rechterhand omhoog. Voor die weer naar beneden valt gooi je de andere bal uit je linkerhand omhoog.
 3. Vang de eerste bal met je linkerhand en de tweede bal met je rechterhand. De twee ballen zijn dan van plaats verwisseld.

Jongleren voor experts

 1. Gooi een van de ballen uit je rechterhand iets naar links omhoog.
 2. Gooi de bal uit je linkerhand nu onder de bal door die je net gooide.
 3. Terwijl je de eerste bal met je linkerhand vangt gooi je de laatste bal omhoog en van je de tweede bal met je rechterhand.
 4. Je speelt eigenlijk vangbal met de drie ballen tegelijk, dus is er altijd een derde bal in de lucht. Wanneer je dit onder de knie krijgt kan je jezelf een volwaardig proffessioneel jongleerder noemen.

Tips en weetjes

 • Gebruik altijd 3 of meerdere objecten van dezelfde grote en gewicht.
 • Als beginner koop je het best jongleerballen.
 • Gooi de ballen niet te hoog maar ook niet te laag, probeer de juiste en hoogte en snelheid te combineren om het perfecte resultaat te behalen.
 • Er bestaan meerdere wereldrecords van jongleren waarvan de meeste op de naam van Anthony Gatto staan.
 • Geduld is een grote tip, het vergt namelijk enig tijd en geduld in voor het perfectioneren van je gooi. Blijven proberen is dus de opdracht.
 • De ballen worden meestal altijd klokwijs gegooit tenzij je linkshandig bent en het niet lukt kan je eens proberen in tegenovergestelde richting te gooien.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede technieken voor het jongleren met drie ballenZoals met vele hobby's is het onder de knie krijgen van de basis een voorwaarde met het oog op je verdere ontwikkeling.…
Jongleren met vier ballen, een inleidingJongleren met vier ballen vereist een ander techniek dan het jongleren met drie ballen. De ballen kruissen namelijk niet…
Jongleren, hoe doe je dat?Het ziet er zo makkelijk uit: een man gooit drie ballen in de lucht en vangt ze op, vijf minuten aan een stuk. Hoe doet…
Jongleren met vijf ballen, een inleidingKunnen jongleren met vijf ballen is een droom van vele jongleurs. Waar iedereen op korte tijd kan leren jongleren met dr…

Tips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMoTips om je inspiratie niet te verliezen tijdens NaNoWriMoNaNoWriMo staat voor: National Novel Writing Month. In de maand november schrijf je 50.000 woorden van 1 tot en met 30 n…
Amerikaanse kentekenplatenAmerikaanse kentekenplaten verschillen erg van de nummerplaten die wij in Nederland op de weg tegen komen. De unieke vor…
Krisdeprest (143 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.