Ontwerp je eigen All stars met acrylstiften

All stars, deze vrolijke schoenen zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Het nadeel is alleen dat iedereen dezelfde schoenen draagt. wil je een beetje origineel zijn kun je dus beter geen all stars kopen, zou je denken. Leuker is het om ze wel te kopen en je eigen gave print of opdruk op je schoen te zetten. Bye bye kuddegevoel, hallo originaliteit.

Acrylstiften, wat zijn dat?

Acrylstiften zien er aan de buitenkant uit als een soort permanentmarkers, van binnen zit echter een heel andere vulling. In plaats van een gekleurde stift zit er in de acrylstiften een zeer vloeibare soort verf, vergelijkbaar met de acrylverf die in potten te koop is. De stiften zijn watervast, drogen snel en kunnen op heel veel oppervlakken gebruikt worden, ideaal dus voor op de katoenen schoenen. Je hebt de stiften in verschillende maten, van extra fijn tot ultra dik, omdat schoenen vrij klein zijn heb ik gekozen voor de formaten ‘fine’ en ‘ultra fine’.
Voor het opleuken van de All stars die je ziet op het plaatje heb ik gebruik gemaakt van stiften van Posca. Meer informatie over dat merk en de stiften kun je vinden op www.posca.com.

Wat heb je nodig?

Hieronder een lijstje van de basismaterialen die je nodig hebt om je eigen All stars te ontwerpen.

  • Stoffen schoenen, bij voorkeur All stars
  • Acrylstiften in verschillende kleuren
  • Een ontwerp
  • Een potlood
  • Evt. carbonpapier

Aan de slag

Een ontwerp

Allereerst heb je een ontwerp nodig. Als je het moeilijk vindt om iets te bedenken kan het soms helpen om allerlei figuren te tekenen op een wit papiertje, zo ontstaat er vaak zelf een patroon waarvan je zegt: Gaaf! Dat wil ik op mijn schoen.
Als je geen patroon, maar een figuurtje wilt kun je gaan denken aan al bestaande figuren, bijvoorbeeld van Disney en daar dan vervolgens je eigen draai aan geven.
Als je een idee bedacht hebt werk dit dan uit op papier, op dezelfde manier als dat je het op de schoen wilt hebben. Dit is je lijdraad voor de schets op de schoen.

Het ontwerp overzetten op je schoen

Je kunt je ontwerp gewoon nog een keertje op je schoen tekenen met potlood. Wees niet bang veel potloodlijnen te gebruiken, als je met acrylstift daaroverheen kleurt zie je er niets meer van. Ben je bang dat je het ontwerp niet nog eens hetzelfde kunt tekenen, maak dan gebruik van carbonpapier. Dit is speciaal papier om mee over te trekken. Als je je ontwerp met een paperclip vastclipt op de bovenkant van het carbonpapier en dat weer op de schoen legt op de plaats waar het ontwerp moet komen, kun je gewoon met potlood je ontwerp overtrekken. Het carbonpapier zorgt ervoor dat de lijnen doordrukken en op de schoen komen te staan.

Omlijnen en inkleuren

Omdat je potloodloodlijnen of lijnen van het carbonpapier waarschijnlijk niet zo duidelijk te zien zijn op de schoen is het handig om deze lijnen even over te nemen met een acrylstift met een fijne punt voor dunne lijntjes. Wil je het geheel uiteindelijk met zwart omlijnd hebben dan kun je de lijnen nu alvast overnemen met zwart, wil je dit echter niet, dan kun je voor de omlijning beter een lichtere keur nemen, zodat je er later goed overheen kunt kleuren.
Dan kun je beginnen met inkleuren. Begin met de grote vlakken, later kun je de details daar gewoon overheen kleuren. Dat is het voordeel van acrylstiften. Net als bij de verf kun je wanneer de verf droog is kleuren gewoon over elkaar zetten, zonder dat deze mengen of doorschijnen. Soms is het nodig om een kleur in meerdere lagen op de schoen aan te brengen, laat de vorige laag dan altijd goed drogen voordat je er een nieuwe laag overheen kleurt. Dit is vooral het geval wanneer je met een lichte kleur op een donkere ondergrond kleurt, de ondergrond wil dan nog wel eens doorschijnen. Wees ook niet bang om een beetje over de omlijning heen te kleuren, deze doe je later gewoon opnieuw.

De puntjes op de i

Als je alle vlakken gekleurd hebt is het tijd om de puntjes op de i te zetten. Kijk bijvoorbeeld naar plekjes waar je uitgeschoten bent en werk dit bij. Als alles naar wens is kun je (als je dat wilt tenminste), de omlijning nog een keer overtrekken, zodat die dik en duidelijk is. Even laten drogen en je hebt je eigen ontworpen schoen, super origineel!
© 2011 - 2023 Novelty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Converse All-Stars: de opmars van de basketbalschoenConverse All-Stars, ook bekend als Chuck Taylor All-Stars zijn sneakers die in eerste instantie gemaakt zijn van canvas…
Techniek op menselijke maatTechniek op menselijke maatWat komt er allemaal kijken bij het ontwerpen van technische producten met betrekking tot de menselijke maat?
5 manieren om je kledij te versieren of te pimpen5 manieren om je kledij te versieren of te pimpenJe hoeft geen creatief genie te zijn om met unieke kleren voor de dag te komen. Met een aantal simpele tips kan je in ee…
De comfortabele en hippe schoenen van SkechersHet Amerikaanse schoenenmerk Skechers werd in 1992 opgericht en verkoopt sindsdien voornamelijk trendy en comfortabele l…

Leuke activiteiten met kinderen, voor regenachtige dagenLeuke activiteiten met kinderen, voor regenachtige dagenWanneer het enkele dagen achtereen regend is het soms moeilijk de kinderen nog zoet te houden. Dat is jammer, want er zi…
Knuffels haken, breien en naaien voor de Toy SocietyKnuffels haken, breien en naaien voor de Toy SocietyHandwerken is weer helemaal hip! Schaamden velen zich enkele jaren geleden, wanneer zij moesten lopen in zelfgemaakte kl…
Novelty (21 artikelen)
Gepubliceerd: 06-08-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.