5 Tips om beter en geconcentreerd te schrijven!

Of je nu een eBook, een artikel, een verslag of een blogpost probeert te schrijven, soms word je gemakkelijk afgeleid en ga je andere dingen doen, die minder belangrijk zijn. Maar bedenk, hoe sneller je jezelf aan het schrijven zet, hoe sneller je eindproduct klaar zal zijn! Maar soms kan het moeilijk zijn om gedisplineerd en geconcentreerd door te werken. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om beter te schrijven:

Stel een timer in

Als je geen zin hebt, of je kunt je niet concentreren, stel dan een timer in. Dit betekent dat je een alarm zet, bijvoorbeeld op je telefoon of je (keuken)wekker. Zet het alarm voor over een kwartier, een half uur, een uur, of elke tijd die je maar wil. En ga nu tot de wekker afgaat aan je tekst werken. Dit is een goede manier om op gang te komen, en vaak als je eenmaal bezig bent en er goed in zit, ga je ook nog wel door nadat het alarm is afgegaan. Of niet, na je alarm kun je weer bekijken of je nog zin hebt om door te gaan, of dat je eerst even pauze gaat houden.

Neem een dagje vrij

Als je teveel gefocust bent op iets en de druk om het perfect te maken te groot wordt, kan dat verlammend werken. Neem dus eens een dagje vrij en ga lekker iets anders doen. De volgende dag kun je dan weer met een fris en uitgerust hoofd doorwerken. Lees de tekst die je tot nu toe hebt nog eens door, en bekijk wat je kunt veranderen en verbeteren.

Probeer niet te gefrustreerd te raken

Dit is waarschijnlijk de moeilijkste advies om op te volgen, maar wel het belangrijkst! Sommige dagen krijg je gewoon geen woord op papier. En als het steeds niet lukt, wordt je steeds gefrustreerder en geirriteerder, en lukt het steeds minder. Het is een vicueuze cirkel. Dus ga even een kopje thee drinken, ga een rondje lopen, en geef niet toe aan je frustraties. Probeer kalm te blijven, en ga er rustig voor zitten, en probeer toch wat te schrijven. Als je eenmaal een zin op papier hebt, volgt de rest vanzelf.

Denk goed na over je doelen

Houd je doelen goed in je achterhoofd terwijl je schrijft. Stel je voor hoe blij en/of trots je zult zijn als je schrijfproject klaar is, als je eBook gepubliceerd is, je verslag ingeleverd, of je artikel geplaatst. En denk aan de nieuwe dingen waar je aan kunt beginnen als dit schrijfproject af is. Dit helpt om gemotiveerd te blijven tijdens het werken.
Probeer ook positief te blijven denken. Dus het glas half vol in plaats van half leeg. Denk niet dat je product misschien niet goed genoeg is, maar denk aan eventuele positieve feedback, en hoe je mensen kunt helpen of blij maken met jouw tekst.

Vind je natuurlijke schrijfritme

Sommige mensen werken beter s ochtends, en anderen zijn s avonds juist productiever. Sommige mensen worden extra gefocust van een kopje koffie of een energiedrankje, anderen worden er juis onrustig van en kunnen niet meer stil zitten. Misschien werk je het liefste in een drukke bibliotheek, of juist in een stille en geordende werkkamer. Zoek uit onder welke omstandigheden jij het beste werkt, en probeer dan elke keer de juiste onstandigheid te creeeren.

Bonus Tip: Beloon jezelf

Tot slot is het goed om jezelf te belonen als je een bepaald doel hebt bereikt. Koop iets lekkers voor jezelf, of een kleinigheidje. Ga ergens lekker uitgebreid lunchen, of lees eindelijk dat boek wat al tijden ongelezen in de kast staat. Of gun jezelf de tijd om eens uitgebreid op facebook rond te neuzen. Kies iets waar je blij van wordt, je hebt het verdiend!
© 2011 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studeren en leren: concentratie tipsStuderen en leren: concentratie tipsHoe ga je om met concentratie problemen tijdens de studie? Hoe ga je om met concentratie moeilijkheden tijdens het leren…
Hoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenHoe motiveer je jezelf om dagelijks aan je boek te schrijvenWanneer je een manuscript of een boek wilt schrijven, dan ken je waarschijnlijk wel de tip dat je vooral moet blijven sc…
recensieSchrijfboek: Stephen King Over leven en schrijven`Over leven en schrijven' is het schrijfboek van Stephen King. In dit boek geeft hij tips voor mensen die ook graag boek…
Concentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenConcentratieproblemen? Tips om je beter te concentrerenHeb je het moeilijk om je te concentreren aan je pc om je werk uit te voeren? Kan je je aandacht maar niet bij de les ho…

Modelpaarden; Wat en WaaromModelpaarden verzamelen is een vrij nieuwe en onbekende hobby in Nederland. Het komt oorspronkelijk uit Amerika maar hee…
Zelf een vliegennetje (paard) maken?Zelf een vliegennetje (paard) maken?In de zomer heeft uw paard altijd last van die vervelende vliegen! Ze zoemen langs de ogen van uw paard. Daar zijn geluk…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 27-06-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.