Haren invlechten - meerdere technieken

Haren invlechten - meerdere technieken Invlechten ziet er al snel erg ingewikkeld uit, maar eigenlijk is het dat helemaal niet. Wanneer u doorheeft hoe het werkt en een beetje oefent kunt u al snel erg mooie creaties maken. Wanneer u deze techniek eenmaal onder de knie heeft kunt u door blijven gaan met vlechten, waardoor de vlecht er steeds strakker uit zal komen te zien. Het veel oefenen van de technieken zorgen ervoor dat u steeds mooiere en strakkere vlechten kan maken. Wanneer een techniek onder de knie is zijn de daarop volgende technieken over het algemeen ook makkelijker om aan te leren.
Bron: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Stilfehler, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Algemeen

Een normale vlecht ziet er al leuk uit, maar als een vlecht is ingevlochten ziet het er nog mooier uit. Als u eenmaal weet hoe u uw haren kunt invlechten en erg veel oefent kunt u ook dingen maken. Als u ingevlochten haar niet mooi vindt kunt u het ook gebruiken om krullen te krijgen. Het werkt het beste als u uw haren invlecht terwijl ze nog nat zijn, dan komen er meer krullen. Bij een normale vlecht krijgt u ook krullen, maar als het is ingevlochten komen er krullen van boven tot onder in uw haar.

Een normale vlecht

Als u wilt invlechten moet u eerst leren hoe u een normale vlecht moet maken met 3 plukjes haar.
 • Eerst verdeelt u uw haar in drie ongeveer gelijkmatig verdeelde plukken. De linker kant noemen we even 1, het midden noemen we 2, en de rechter kant noemen we 3.
 • U begint met 1 in uw rechter hand te pakken. U legt 1 over 2. Dan pakt u 3 in uw rechter hand en u legt 3 over 1, die nu in het midden ligt. Dan krijgt u de volgorde 231. En dan begint u weer op nieuw. U pakt 2 in uw linker hand, u legt 2 over 3. an pakt u 1 in uw rechter hand en u legt hem over 2. Dan ontstaat de volgorde 123 en dan zo door totdat de vlecht lang genoeg geworden is. Dan doet u er een elastiekje om en klaar.

Het invlechten

Als u begrijpt hoe u een normale vlecht moet maken is het invlechten niet meer zo moeilijk.
 • U begint gewoon met de normale vlecht, alleen dan maakt u die vlecht kleiner, het is het mooiste om een plukje te pakken in het midden van uw hoofd, boven ooghoogte.
 • Dan verdeelt u dat plukje in drie delen en begint u te vlechten. Als u net ongeveer 2x een plukje over een ander plukje heeft gelegd pakt u het linker plukje in uw hand. Als u dat plukje over het middelste plukje wilt leggen pakt u een plukje dat nog 'vrij' is in uw haar. Het is het mooiste om het plukje zo hoog mogelijk boven uw linker oor te pakken. Het plukje moet ongeveer net zo groot zijn als het plukje dat u over de middelste wilt gaan leggen.
 • U voegt het plukje dat u net heeft gepakt toe aan het linker plukje en dan doet u ze samen over de middelste.
 • Dan pakt u in uw rechter hand het rechter plukje. En u doet hetzelfde als net alleen dan pakt u een 'vrij' plukje dat boven uw rechter oor zit.
 • Zo gaat u weer de hele tijd door totdat u alle plukjes die nog los hingen 'opgemaakt' heeft. Dan vlecht u verder als een normale vlecht en om het einde doet u een elastiekje.

Variaties

U kunt ook nog andere dingen doen met het invlechten.
 1. De vlecht 'erop' maken. De vlecht is dan gewoon hetzelfde maar dan komt de vlecht aan de buitenkant. Dit is alleen te zien bij het invlechten. We noemen weer de linker kant 1, het midden 2 en de rechter kant 3. U pakt 1 en doet hem in plaats van over 2 onder 2. En dat doet u 3 weer onder 1. En zo door.
 2. Heeft u een paard? Ook voor uw paard kunt u hiervoor gebruiken, het is namelijk erg makkelijk om te oefenen op de staart van uw paard. Als u een paard heeft kunt u ook een 'hengstenvlecht' bij hem maken. Dit is gewoon ingevlochten maar dan net iets anders. U begint met het pakken van een plukje net achter de oren van het paard. We gaan er even van uit dat de manen van uw paard links zitten. We noemen weer het linker plukje links 1, midden 2 en rechts 3. U vlecht eerst heel even normaal en als bij het gewone invlechten. Dan pakt u 3, het rechter plukje, en daarbij pakt u een plukje van de manen naast 3 dat weer ongeveer net zo groot is als 3. Dan legt u hem over 2. Dan pakt u 1 en legt hem over 3, zonder dat u een plukje mee pakt. Dit is het verschil tussen normaal invlechten en een hengstenvlecht maken. Dan pakt u weer het rechter plukje en een stukje van de manen links daarvan het legt het over het middelste plukje. En dan weer het linker plukje over de middelste zonder dat u een plukje mee pakt en zo door. Als u de plukjes 'strakker' pakt dan zal de hengstenvlecht hoger, dichter bij de manenkam, komen te zitten.
 3. U kunt allemaal kleine stukje invlechten, deze stukjes moeten dan langwerpig zijn. U maakt bijvoorbeeld een scheiding in het midden van uw hoofd en zo'n 10 cm links daarvan. Dan gebruikt u het stukje daartussen om in te vlechten. De rest verdeelt u daarna ook allemaal in stukje van 10 cm, en dan heeft u zeg maar 4 ingevlochten strookjes. Dit kan ook met bijvoorbeeld 10 naast elkaar, dat is te ziet op de foto.
 4. Verzin er zelf iets leuks mee! U kunt bijvoorbeeld steeds bochtjes maken. Dan krijgt u een soort ingevlochten golfje.
© 2011 - 2024 Tara96, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
En mooie hengstenvlecht makenGa je op wedstrijd maar zijn de manen van je paard te lang om er mooie knotten van te maken? Maak dan een mooie hengsten…
Paard: Invlechten met naald en draadWanneer je met je paard op wedstrijd gaat wil je natuurlijk dat hij er netjes en verzorgd bijloopt. Voor de meeste mense…
Een aantal tijdloze technieken om je haar te vlechtenEen aantal tijdloze technieken om je haar te vlechtenLang haar is leuk en helemaal in, maar je wilt het niet altijd zomaar los laten hangen. Soms wil je gewoon even wat ande…
Hoe maak je een goede staartvlechtVoor wedstrijden en keuringen is het gebruikelijk dat een paard dat een paard goed wordt gepresenteerd. Het vlechten van…

Het gebruiken van oxides in glazurenHet gebruiken van oxides in glazurenHet werken met oxides is een spannende bezigheid voor de keramist. Het is altijd afwachten hoe je werkstuk uit de oven k…
Het maken en gebruiken van engobeHet maken en gebruiken van engobeEngobe is kleislib wat in de keramiek wordt gebruikt om mee te decoreren. Met verschillende pigmenten zijn verschillende…
Bronnen en referenties
Tara96 (44 artikelen)
Laatste update: 27-06-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.