Muurschildering maken

Muurschildering maken Veel mensen vinden het erg leuk om hun huis,balkon of tuin een persoonlijk tintje te geven. Je onderscheiden van de massa en iets te hebben wat een ander niet heeft. Daarom is het leuk om uw schutting in de tuin of balkonmuurtje zelf te beschilderen met een mooie en aparte muurschildering. soms wordt het ook in de huiskamer gedaan. Iedereen die het wil kan het, u moet ook weleens wat durven te doen, maar er zijn wel een paar zaken die u moet weten om een positief eindresultaat te krijgen. Er zijn allerlei soorten behang en wanddecoraties te koop maar u wilt toch iets anders. iets persoonlijks.
U wilt uw interieur, woonkamer, kinderkamer, schutting of balkonmuurtje op een aparte manier verfraaien. Het is een uitdaging, maar trek de stoute schoenen aan en ga zelf een muurschildering maken, iedereen die dat echt wil kan dat. Wel moet er op een paar zaken gelet worden en ook moet u bedenken wat voor soort muurschildering u wilt gaan maken, wordt het een landschap, een muurschildering met een tekst of een speciale afbeelding. Alles is mogelijk en in elke gewenste kleur of kleuren combinatie naar eigen keuze. Alles kan en mag zolang u het maar mooi vindt. U zult verbaast zijn van het eind resultaat, iets origineels dat niemand anders heeft en ook nog eens zelf gemaakt.

Benodigheden

 • ontvetter of terpentine
 • waterpas
 • rolmaat of meetlint
 • afplakband die te verwijderen is
 • beamer of projector
 • zacht potlood of dunne viltstift
 • afdekzeil
 • kwasten en/of penselen
 • doek om kwasten en penselen te reinigen
 • verf op oliebasis en/of waterbasis
 • verfroller met bakje
 • hobbymesje en/of schaar

Ontwerp

Bepaal eerst op welke plaats u de muurschildering wilt gaan maken, kijk of de ondergrond geschikt en breng eventueel eerst een grondverf aan. Bepaal wat voor onderwerp je wilt gaan gebruiken, het kan een landschap zijn, een logo van een voetbalclub, logo van uw favoriete automerk, of een tekst met wel of geen illustratie. Nadat u uw keuze heeft gemaakt moet u gaan kijken wat de beschikbare ruimte is. Op de beschikbare ruimte moet dan in de juiste verhouding het gekozen onderwerp komen. Ook is het belangrijk dat de onderlinge verhouding van de muurschildering ook klopt.

Afbeelding op de muur aanbrengen

De muur moet schoon en vetvrij zijn en netjes egaal. Als u in de woonkamer of kinderkamer gaat schilderen kunt u beter een afdekzeil of kleed gebruiken om te zorgen dat er niets onder de verfspatten komt. Schilder de muur eerst in de basis kleur voordat u de afbeelding op de muur aanbrengt. Er zijn verschillende manieren om uw gekozen afbeelding op de muur aan te brengen, u maakt een tekening met potlood op de muur door het ontwerp na te tekenen, dit kan lastig zijn omdat de verhoudingen moeten kloppen. Het is mogelijk om een beamer of een projector te gebruiken. De afbeelding ziet u op de muur, u krijg een goede indruk hoe het er in zijn geheel komt uit te zien, pak een potlood en/of dunne viltstift en teken de lijnen na die op de muur worden geprojecteerd. Een diaprojector werkt heel goed maar tegenwoordig is het ook mogelijk om uw afbeelding die op uw computer staat met de aangesloten beamer te projecteren op een muur. Het voordeel is dat het snel gaat en de afbeelding in de juiste verhouding op uw muur komt. Van teksten kunt u sjablonen laten snijden bij een gespecialiseerde zaak in plakletters en folie. Plak de sjablonen op de muur en gebruik een potlood en/of viltstift om de lijnen en contouren te overtrekken.

Schilderen en inkleuren

Uw onderwerp staat op de muur afgebeeld in potlood of dunne viltstift, nu is het belangrijk dat u de vlakken nauwkeurig en precies inkleurd met verf. Gebruik tape of afplakband die makkelijk te verwijderen is om delen af te plakken zodat u die nauwkeuriger kan inkleuren. U kunt kiezen voor verf op oliebasis of verf op waterbasis, of gebruik gewoon alle soorten verf door elkaar, let op een olieverf laat zich niet mengen met een verf op waterbasis. U kunt voor een landschap dezelfde kleuren gebruiken om het echt te laten lijken maar ook is het mogelijk dat u uw fantasie gebruikt en allerlei verschillende felle kleuren gebruikt om een eigen persoonlijke tint aan te geven. Voor grote vlakken kunt u een kleine verfroller gebruiken en voor de kleine vlakken en details en penseel of kleine kwast. Werk nauwkeurig en niet gehaast, neem er de tijd voor des te mooier eindresultaat zult u behalen. Kijk goed naar het voorbeeld en let vooral op kleine details, de kleuren en kleurnuances om een zo echt mogelijk resultaat te behalen.
© 2011 - 2024 Ckonemann, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenSchilderen - Problemen Oplossingen bij Plafonds en MurenVeel voorkomende problemen en de oplossingen bij het schilderen van een steenachtige ondergrond. Bij het schilderen, sau…
Binnenmuren schilderen: stappenplanBinnenmuren schilderen: stappenplanEen muur schilderen kan iedereen. Voor beginnende doehetzelf-schilders zullen we hier de belangrijkste stappen die nodig…
Verschillende soorten muurverf, wanneer gebruik je welke?Misschien heb jij het ook wel eens meegemaakt. Heb je het plafond mooi gewit, zie je na enkele uren of dagen de verf er…
Muren schilderen: doe het zelfMuren schilderen: doe het zelfOf het nu helder wit is of gekleurd, op behang of op stucwerk, vroeg of laat moeten we allemaal wel eens de muren schild…

Kleding of t-shirts bedrukkenHet kan handig en leuk zijn om kleding te customizen voor een groepsvakantie, promotiemateriaal of een club. Een t-shirt…
Geld verdienen met je receptenVeel mensen plaatsen heerlijke recepten op internet. Er zijn vele websites waar deze kunnen worden geplaatst. Het is ook…
Reacties

Annemiek Wils, 21-09-2014
Goedenavond,

Ik wil graag in de kinderkamer een muurtekening maken van Lego-City. Nu zit er vinylbehang op, waarvan veel vinylstreepjes beschadigd zijn. Met een plamuurmesje gaan de vinylstreepjes er wel snel af en houd ik kaal behang over, maar ik zit in dubio:
- kan ik volstaan met slechts de vinylstreepjes eraf te halen of moet het vinylbehang er helemaal af? (eronder zitten rose gipsblokken en de muur is niet helemaal egaal en we hebben ook gewerkt met alabastine opvul om een gat bij leidingen in de muur op te vullen. vrees dat als ik al het behang eraf haal, deze minder mooie plekken straks ook te zien zijn.
- vervolgens witte grondverf (speciale muurverf?) en dan tekenen en verven? Ik zou graag nog een beschermlaag erover doen (vernis?) zodat de verf niet gelijk eraf gestoten wordt. is dat raadzaam en zo ja: moet ik dan speciale verf gebruiken met het tekenen?

ik hoor het graag!
Annemiek Reactie infoteur, 28-09-2014
Het beste kunt u deskundig advies vragen bij een erkende behang- verfwinkel, deze mensen hebben ervaring en weten wat u het beste kunt doen om een mooi eindresultaat te kunnen krijgen. Veel succes
Met vriendelijke groet.

Desireeweesie, 21-05-2013
Een muurschildering buiten, wat hebben we daar voor nodig?
We willen de wijk kleurrijker maken. Reactie infoteur, 01-06-2013
Hallo voor een muurschildering buiten moet je zorgen dat je waterbestendige verf gebruikt, het hoeft niet veel geld te kosten koop gewoon wat kwasten en een paar potten verf, ook kan je zelf kleuren maken door te mengen. Met de kleuren ROOD, GEEL en BLAUW kan je ook andere kleuren maken. ROOD en GEEL wordt ORANJE, ROOD en BLAUW wordt PAARS en BLAUW en GEEL wordt GROEN, gebruik ook WIT om de kleuren wat lichter te maken. Veel succes.
Met vriendelijke groet.

Ckonemann (58 artikelen)
Gepubliceerd: 11-05-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.