Met kinderen kerstversiering maken

Word jij ook wel eens nerveus als bezig bent met de kerstboom te versieren. Al die fragiele kerstballen die door een klein stootje al stuk gaan. Of je laat er een per ongeluk een kerstbal uit je handen vallen en je vloer ligt bezaaid met glas en glassplinters. Dit is niet alleen heel vervelend, maar ook nog eens gevaarlijk. Als je kleine kinderen en huisdieren hebt rondlopen, moet je je haasten om het glas op te ruimen. Want voor je het weet staan ze in het glas met alle gevolgen van dien. Een oplossing hier voor is natuurlijk om kunstkerstballen te kopen. Maar een leukere oplossing is om samen met je kind(eren) zelf de versiering te gaan maken. Zo krijg je een originele boom, de kerstversiering is absoluut ongevaarlijk en je kinderen hou je lekker bezig. Hieronder kun je lezen hoe je de leukste kerstversiering maakt.

Kerstballen maken

Een kerstboom is niets zonder kerstballen. Daarom beginnen we met het maken van kerstballen. Je kunt eigenlijk vrijwel alles gebruiken voor het maken van kerstballen. Hieronder vind je een lijstje wat je eventueel kunt gaan gebruiken. Overigens is alles te verkrijgen bij een hobbywinkel.

 • Piepschuim ballen (isimo ballen)
 • Plastic ballen (2 helften kun je van elkaar halen)
 • Glitters
 • Pailletjes
 • Kopspeldjes
 • Verf (metallic)
 • Pareltjes
 • Linten
 • Lijm/spuitlijm
 • IJzerdraad (niet te dik)
 • Wattenbolletjes

Bal 1
We beginnen met de piepschuimballen. Gebruik een eierdop als hulpmiddel. Daar kan je bijvoorbeeld de kerstbal op laten drogen. Neem een piepschuim bal en verf deze in de kleur naar wens. Laat de bal drogen. Vervolgens steek je het ijzerdraad door de bal heen en maak je er een lusje van. Plak nu de pareltjes in eigen stijl op de geverfde bal en laat dit ook goed drogen. Tot slot rijg je een lint door het ijzerdraad en je bal is klaar om opgehangen te worden.

Bal 2
Neem een piepschuim bal en verdeel deze bal met behulp van lint in 4 vlakken. Het lint kan je vastlijmen of vastmaken met kopspeldjes, maak ook meteen een lus aan de bal met het lint. Vervolgens ga je ieder vlak invullen met pailletjes. Steek een kopspeldje door het pailletje en prik het pailletje vast op de bal. Als je een beetje dakpansgewijs prikt, dan krijg je een mooi dicht geheel. Dit is erg arbeidsintensief, maar je maakt hiermee de mooiste ballen. Je kunt er voor kiezen alle vakken in een kleur te doen, maar ook per vak een andere kleur of in een vak meerder kleuren te gebruiken.

Bal 3
Verf een piepschuim bal in kleur naar wens. Laat deze bal drogen. Ondertussen neem je de wattenbolletjes en draai daarvan mooie ronde bolletjes (je kunt de wattenbolletjes ook halveren). Spray de bolletjes in met spuitlijm en rol ze vervolgens door de glitter. Laat de glitterbolletjes goed drogen. Plak vervolgens de glitterbolletjes op de bal. Steek er een ijzerdraadje door de bal en maak er een lint aan vast.

Bal 4
Voor deze kerstbal gebruiken we een plastic bal. Haal de helften van elkaar. Plak in een helft wat wattenbolletjes. In de andere helft kun je een kerstfiguurtje plakken. Dit kan van karton zijn maar ook van hout of plastic. Als je tevreden bent met het resultaat, bevestig je de 2 helften weer aan elkaar. Een lint door het oogje en je bal is klaar om opgehangen te worden.

Bal 5
Haal de 2 helften van de plastic bal uit elkaar en smeer of spuit een helft in (aan de binnenkant) met lijm. Besprenkel de ingesmeerde helft goed met glitters en laat drogen. De andere helft van de bal beplak je de onderkant (binnenkant) met wat wattenbollen. Vervolgens plak je een kerstfiguurtje bovenop de watten. Bevestig de 2 helften weer aan elkaar en doe weer een lint door het oogje.

Kerstslingers

Naast de kerstballen horen er natuurlijk ook slingers in de boom. De slingers geven de boom een finishing touch. Slingers kunnen ook de kleinere kinderen maken. De benodigdheden om slingers te maken zijn:
 • rol crêpe papier
 • Karton in gewone en metallic kleuren
 • Lijm
 • Glitters
 • Schaar
 • Linten
 • Naald en draad
 • Wol met goud of zilver draad er door heen

Slinger1
Neem een rol crêpe papier en knip deze in een aantal stukken. Laat deze stukken opgevouwen. In deze opgevouwen stukken kun je een kerstpatroontje knippen. Als je vervolgens de rol uitvouwt, heb je al een mooie slinger. Nu kan je de randen van figuren nog een beetje accentueren met wat glitter, maar je kunt het natuurlijk ook zo laten. Denk bij de patronen aan de volgende ideeën: Kerstboom, Kerstklokje, Ster, Kerstbal of een ijspegel.

Slinger2
Neem een paar blaadjes karton in de kleur(en) die jij mooi vind. Knip van dit karton stroken van ongeveer 1,5 cm breed. Plak de uiteinden van een strookje aan elkaar zodat je een ring krijgt. Het volgende strookje rijg je eerst door de ring en vervolgens plak je ook deze uiteinden aan elkaar. Zo ga je door tot je slinger lang genoeg is. Is je slinger lang genoeg, knip dan vervolgens een aantal kerstfiguren uit het karton. Deze kerstfiguren bevestig je met behulp van de wol aan de slinger. De kerstfiguren komen er onder te hangen. Hang nu de kerstslinger op een mooie plaats op.

Slinger3
Neem een stuk lint tot de gewenste lengte. Neem nu ander lint en maak daar mooie strikken van. Naai de strikjes vast zodat ze niet uit elkaar vallen. Bevestig nu de strikjes met naald en draad op het stuk lint. Let wel op dat je niet te veel strikken op het lint bevestigt, anders wordt het namelijk te zwaar. Aan het lint kan je net als bij slinger 2 ook weer kerstfiguurtjes aan de onderkant laten hangen.

Pakketten

Vind je dit bovenstaande te veel werk. Dan is er ook nog een mogelijkheid om pakketten te kopen waar er alleen nog maar geschilderd hoeft te worden. Of je kunt een pakket kopen waarmee je een kerstsok kunt maken of andere kersthangers.
© 2010 - 2022 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstversiering maken met kinderenKerstmis komt er weer aan. Een leuk tijdverdrijf is het knutselen van kerstversiering met de kinderen. Kinderen vinden d…
Kerstversiering van papieren onderzetters: simpel en snelKerstversiering van papieren onderzetters: simpel en snelKerstversiering van onderzetters van papier maken? Voor knutselaars en voor niet - knutselaars een simpel trucje! U heef…
Kerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering van oude cd's: goedkoop, simpel, snel en ecoKerstversiering kunt u heel eenvoudig zelf maken van oude cd's. Dat is goedkoop want u hoeft weinig knutselmaterialen aa…
Jingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooitJingle bells, jingle bells: je mooiste kersthuis ooitEen prachtig versierd kersthuis. Je ziet het in de woonbladen, maar hoe versier je zelf je huis het mooist? Wat zijn de…

10 Gevaren van vuurwerkVuurwerk en alcohol gaan slecht samen. Iedereen weet hoe gevaarlijk vuurwerk kan zijn als het dichtbij ontploft. Het dri…
Kinderfeestje: fotospeurtocht en zelf pannenkoeken bakkenEen geslaagd kinderfeestje valt of staat met een goede organisatie. De trend is momenteel om het buiten de deur te viere…
Bronnen en referenties
 • Hobbywereld
 • Hema.nl
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 17-03-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.