10 Gevaren van vuurwerk

Vuurwerk en alcohol gaan slecht samen. Iedereen weet hoe gevaarlijk vuurwerk kan zijn als het dichtbij ontploft. Het drinken van alcohol verdringt deze kennis op de achtergrond. Vuurwerkongelukken zijn vreselijk om mee te maken. Die moet je voorkomen. Met twee vingers minder is het namelijk een stuk moeilijker om volgend jaar weer vuurwerk aan te steken. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoudsopgave:


Volle ziekenhuizen

Traditioneel luiden we het nieuwe jaar in met een groot vuurwerkspektakel. Dit heeft zijn mindere kanten. Vuurwerk zorgt er elk jaar voor dat de ziekenhuizen vol ongelukkige vuurwerkslachtoffers zitten. Soms overlijdt er iemand op oud en nieuw door een vuurwerkontploffing, overheidscampagnes ten spijt. Vuurwerk wordt zelfs binnen afgestoken. De ramp in café ´t Hemeltje is ontstaan omdat iemand vuurwerk binnen afstak. De brand resulteerde in 14 doden en 180 gewonden.

Overdag

Eerst is hier geen veiligheidswaarschuwing maar een sociale overweging. Steek geen vuurwerk overdag af. Hoewel het niet mag gebeurt het toch alom. De week voor oud en nieuw hoor je regelmatig de knalletjes door de straat ploffen. Voor mensen is dat even vervelend. Dieren worden erg bang. Blinden zijn afhankelijk van hun hond en als deze angst wordt aangejaagd door het ontsteken van vuurwerk dan veroorzaak je een groot probleem voor mensen met een blindengeleidehond. Het is asociaal gedrag om vuurwerk in het bijzijn van dieren af te steken. Een hond kan in paniek op de vlucht slaan.

Veiligheidsbril

Als er iets in je oog ontploft kun je later veel minder goed genieten van een vuurwerkschouwspel. Het is een goed idee om een koele veiligheidsbril op te zetten. Je kleding op brandveiligheid checken kan op oudjaar ook geen kwaad. Let op je omgeving. Sommige mensen zijn te aangeschoten om veilig vuurwerk af te steken maar doen het toch. Hopelijk ben jij daar niet één van. Hier volgen nog 10 veiligheidstips.

1. Omstanders

Vuurwerk in een kring van omstanders levert extra gevaar op. De persoon die het vuurwerk aansteekt zal in zijn neiging om een zo mooi mogelijke show te willen geven te dicht bij een ontploffing kunnen komen. Soms willen mensen snel meerdere vuurpijlen achter elkaar aansteken en leidt dat tot ongelukken. Je kunt het met je vuurwerkshow nu eenmaal niet winnen van een ceremonie van de Olympische Spelen.

2. Pijl in grond

Het is een veelvoorkomend verschijnsel dat mensen de vuurpijl te snel willen aansteken door hem in de grond te zetten. Een fles die is opgesteld kan door gehaast aansteken omvallen. Het kan op het laatste moment vallen. Dzt is een rampscenario waardoor veel gewonden vallen. Op ooghoogte scheert de pijl door de straat. Zorg daarom dat de ondergrond stabiel is en er niks om kan vallen.

3. In vuur gooien

Vuurwerk in een kampvuur gooien is erg dom want je weet nooit waar het terecht komt. Het stuitert gemakkelijk weg. Het ontploft iets later als er misschien net iemand te dicht bij het vuur staat. Het kan ook door het vuur heen vallen. Net zo dom is het om rond een vuur te gaan staan op oudjaarsnacht. Want je weet dat er altijd mensen zijn die onder invloed van alcohol zich kwaadaardige dingen doen.

4. Sigaretten

Vuurwerk en sigaretten roken wil er soms toe leiden dat een rotje per ongeluk aan wordt gestoken. Je hebt je handen vol. Sigaretten hier, astronaut daar. Voor je het weet raakt de sigaret een lontje zonder dat je het merkt. Misschien als je heel dronken bent dat het je ook niet opvalt dat je een paar vingers mist. Er zijn voorbeelden bekend van mensen waarvan een astronaut is ontploft in hun jaszak, terwijl ze met hun hand in hun zak zaten.

5. Naar mensen gooien

Vuurwerk naar mensen toe gooien gebeurt regelmatig. Het is om twee redenen gevaarlijk. Iemand kan een brandwond oplopen. Maar de ander kan ook zo kwaad worden dat hij je het ziekenhuis in slaat. Veel mensen zijn onder invloed van alcohol op oud jaar. Dan kan dergelijk ontoelaatbaar kattenkwaad iets rigoureuzer bestraft worden dan de persoon voor ogen had. Ook is het slim om niet te gaan fietsen tussen 12.00 en 0.200. Want je weet dat je langs vele plekken moet waar mensen met vuurwerk bezig zijn.

6. Oprapen

Vuurwerk oprapen is altijd link. Het betreft niet zelden een rotje dat niet is afgegaan. Je weet nooit hoe lang geleden het is dat de astronaut is gegooid. Het oprapen kan de astronaut de trigger geven om wel te exploderen. Ook kan het zijn dat het een langzame ontsteking heeft. Soms knalt een rotje niet binnen 10 seconden maar pas na 20. Vertel het vooral aan je kinderen die om twaalf uur mee gaan op straat dat ze niks mogen oprapen.

7. Ergens tegenaan gooien

Een astronaut wordt soms slecht weggegooid. Wanneer je een rotje tegen een lantaarnpaal gooit stuitert hij vervelend terug. Stond je met een groepje mensen te praten, dan stuitert hij misschien in het groepje. Het lijkt niet vaak te gebeuren. Ik ken een verhaal van iemand die een strijker naar buiten gooide door het raam. De strijker kwam echter tegen het raamkozijn terecht en stuiterde op de bank. De leren bank was helemaal wit uitgeslagen en de persoon werd elke dag herinnerd aan zijn domme daad.

8. Open maken

Maak geen vuurwerk open om er grotere bommen van te maken. Het lijkt misschien een ver gezochte tip maar toch proberen mensen dit met noodlottige gevolgen. Astronauten bij elkaar binden gebeurt ook regelmatig. Het is link omdat juist dan het zo kan zijn dat er eentje later afgaat, als er net iemand dichtbij staat, of omdat de veel te luide knal permanente gehoorbeschadiging aanricht.

9. Nooit binnenshuis

Steek geen vuurwerk binnen af, zelfs geen sterretje. Het lijkt in een dronken bui een grappig aardigheidje maar de gevolgen kunnen ernstig zijn. In tegenstelling tot buiten staat het binnen vol met spulletjes die kunnen omvallen. Het kan een brand veroorzaken. Tegenwoordig worden kersttakken in cafés met een brandwerend materiaal bespoten. Dat betekent niet dat het veilig is om binnen vuurwerk af te steken. Wie onverwacht binnen vuurwerk afsteekt geeft mensen niet de tijd hun beschermingsbril op te zetten.

10. Niets van vorig jaar gebruiken

Gebruik geen vuurwerk van vorig jaar. Dommeriken die vuurwerk van vorig jaar bewaard hebben moeten daar zo snel mogelijk vanaf komen. Steek het niet aan met oud en nieuw want het is onbetrouwbaar. Het kan veel te snel afgaan, of te laat. Je wilt volgend jaar weer vuurwerk kunnen kijken dus koop dan toch maar nieuw.
© 2010 - 2022 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor orenGehoorbeschadiging - vuurwerk en concerten funest voor orenHarde muziek en knallend vuurwerk doen een aanslag op ons gehoor. Wie te lang in een ruimte met harde muziek heeft gesta…
Een piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk of harde muziekEen piep in je oren door vuurwerk. Wat betekent dat? Piepende oren hebben is geen goed teken. Het betekent namelijk dat…
Het ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingHet ruimtepak van een astronaut tijdens een ruimtewandelingEen modern EMU ruimtepak voor een astronaut weegt op aarde ongeveer 55 kilo. Niet comfortabel maar elk onderdeel van het…
Wat is illegaal vuurwerk?Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vuurwerk wordt gezien als illegaal. In Nederland is het niet alleen verboden…

Bongo cadeaubonBongo cadeaubonBongo bonnen kun je aan een vriend, familie of je vriend(in) geven. Wat dit precies voor cadeaubon is, en waar je het ka…
Met kinderen kerstversiering makenWord jij ook wel eens nerveus als bezig bent met de kerstboom te versieren. Al die fragiele kerstballen die door een kle…
Bronnen en referenties
  • Overheidscampagnes,
  • Krantenartikelen over ongelukken met vuurwerk
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.