Supermarkten vergeleken (BE)

Wie naar een supermarkt wil gaan om te winkelen ziet tegenwoordig het bos door de bomen niet meer. Omdat iedereen toch een beetje op zijn geld wil letten is het belangrijk om te weten waar je terecht kan om goedkoop maar toch goed te winkelen. Ik zet enkele supermarkten uit België op een rijtje in dit artikel zodat u een beter keuze kan maken alvorens je karretje vol te laden.

Waar?

In België kan je terecht in verschillende winkels voor je boodschappen. Algemeen is geweten dat Colruyt, Lidl en ALdi goedkoper zijn maar waar kan je nu best gaan winkelen? Sommige producten koop je beter in Delhaize terwijl andere goed zijn uit Aldi. Hieronder kan je een aantal supermarkten met voor- en nadelen vinden.

Aldi

wie in Aldi winkelt weet wat te verwachten. Heel simpele inkleding, niet teveel reclame en goedkope producten. De voordelen zijn uiteraard dat je minder betaalt door de sobere inrichting. Nadeel kan zijn dat het soms wel heel erg basis is, ook op gebied van netheid. Bij Aldi kan je alle producten vinden die je elders vindt maar ze zijn steeds van een b-merk. Dit kan voor sommige mensen het gevoel geven dat de kwaliteit ook minder is. Vaak is dit toch niet het geval. Zaken zoals melk, toiletpapier en spaghetti zijn niet van mindere kwaliteit omdat er een onbekende naam op staat. Vaak is het gewoon een kwestie van door de indoctrinatie van merken te kijken om andere, degelijke producten die veel goedkoper zijn te ontdekken. Je kan ook gewoon proberen, want duur is het niet. Let ook op de reclamefolders (ook online) omdat daar vaak leuke acties in staan.

Kopen in Aldi:

 • Spaghetti, pasta, rijst en andere droge voeding
 • Vis in blik
 • Wc papier, diepsvrieszakjes, ...
 • Opwarmbroodjes
 • Aardappelen, groenten en fruit. Je kan zelf goed zien of dit van goede kwaliteit is.
 • Kaas, eieren en melk
 • Koekjes en snoepgoed

Niet kopen in ALdi:

 • Brood
 • Vlees ( is vaak minder goed)
 • Drank als je aan een bepaald merk hecht
 • Bloem om brood te bakken

Lidl

Lidl teert op hetzelfde concept als Aldi maar heeft één groot voordeel. Een deel van hun assortiment bestaat uit merken. Dus je kan hier gerust goedkope basisproducten halen en aanvullen met drank en snoep van bekende merken. Zo combineer je het beste van twee werelden. De lijst met kopen en niet-kopen is ongeveer gelijk aan Aldi. Kijk ook goed uit voor non-food promo's. Vaak vind je hier leuke dingen zoals pannen, schildergerief, werkmateriaal, kinderkledij, enz. Meestal van degelijke kwaliteit en veel goedkoper. Dure dingen zijn ook met garantie dus dit biedt al een zekerheid.

Colruyt

Colruyt is een speciale supermarkt. Ook hier is de inrichting sober en zijn de prijzen relatief laag. Toch is het aanbod vooral gericht op merkproducten. Uiteraard vindt je ook goedkopere varianten maar niet op het niveau van Lidl en Aldi. Vaak is winkelen in Colruyt ook gewoon goedkoper als je grotere hoeveelheden aankoopt. Een voordeel is wel dat je een kortingskaart kan aanvragen die alle kortingen verrekent aan de kassa. Losse bonnetjes zijn dus niet meer nodig. Ook is het mogelijk om je eten online te bestellen en af te halen. Bespaart veel tijd voor een kleine meerprijs.

Kopen in Colruyt:

 • Merkproducten aan lagere prijzen
 • Grote hoeveelheden voor de extra korting

Niet kopen in Colruyt:

 • Het vlees van de beenhouwerij is niet altijd even goed
 • Non-food zoals speelgoed en textiel is vaak vrij duur

Carrefour en Delhaize

Deze supermarkten zijn natuurlijk heel bekend om dat zij alle merken aanbieden in een "gezelligere" omgeving en omdat zij meer reclame maken. Vaak vind je er ook andere dingen zoals magazines, kledij, enz. Toch zijn dit winkels waar je veel betaalt. Als je hecht aan een mooiere winkel ben je hier op de juiste plaats. En soms zijn producten hier toch goedkoopst, zoals meel om brood te bakken bij Delhaize. Ook kan je punten sparen met je spaarkaart zodat je aankoopbons kan krijgen. Toch duurt het lang voor je een bon bij elkaar hebt gewinkeld. Positief is wel dat brood en vlees toch van betere kwaliteit zijn in deze winkels. Let wel op voor de kleinere express winkels omdat deze veel duurder zijn dan de grote supermarkten van Delhaize en Carrefour.

Supermarkt in Nederland

Voor de Belgen die aan de grens wonen loont het vaak de moeite om in Nederland te winkelen. Medicijnen zijn daar vaak zo verkrijgbaar zodat paracetamol en Ibuprofen vaak nog amper iets kost in vergelijking met België. Het is dan een generisch merk maar paracetamol werkt niet beter omdat er Dafalagan op staat. Vooral zaken als pampers en babyvoeding zijn hier veel goedkoper. In de supermarkt Dirk betaal je voor het merk Pampers minder per luier dan voor het b-merk in Colruyt! En vaak doen ze acties zoals 3 pakken aan 27 EURO. Ook potjesvoeding kost beduidend minder. Leuk is natuulijk ook dat je dingen kan vinden die je in België niet kan krijgen. De website van Dirk voegt elke zaterdag de promoties toe die heel vaak veel geld kunnen besparen!

En verder?

Natuurlijk zijn er nog buurtwinkels, Spar, Prima, enz. Maar deze kleinere winkels zijn uiteraard veel duurder en vooral geschikt om snel iets te kopen als je niet veel tijd hebt. Wie geld wil besparen kiest toch best voor Aldi, Lidl of Colruyt of maakt een uitstapje naar Nederland!
© 2010 - 2024 Slls1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
30% Besparen op boodschappen? Koop huismerken en vergelijk!Waarom zou je voor een pot pindakaas of een pak waspoeder 10% meer betalen dan nodig? Toch doen consumenten dat. Gemak i…
Supermarktoorlog of prijzenoorlogSupermarktoorlog of prijzenoorlogEen supermarktoorlog of prijzenoorlog is een strijd die een supermarkt(keten) aangaat met andere supermarkten om klanten…
Bijbaan in de supermarkt: werken als caissière/vakkenvullerBijbaan in de supermarkt: werken als caissière/vakkenvullerVeel jongeren hebben een bijbaan in de supermarkt. Het gaat vooral om 15 en 16-jarigen, aangezien zij goedkope krachten…
Besparen op boodschappen: 10 tips om geld te verdienenBesparen op boodschappen: 10 tips om geld te verdienenBesparen op boodschappen kan veel geld opleveren. Volgens het NIBUD geven Nederlanders gemiddeld namelijk tussen de 20 e…

Hoe komt de befaamde Cubaanse Havana-sigaar tot stand?Behoeven de Cubaanse sigaren nog een introductie ? Uiteraard niet. De "Havana's" zijn wereldbefaamd en leggen de kwalite…
Technische voorzieningen voor het aquariumEen aquarium houden met tropische vissen, is meer dan alleen een glazen bak met water vullen en er de vissen in plaatsen…
Bronnen en referenties
 • www.lekkerdoen.nl
 • www.aldi.be
 • www.lidl.be
Slls1984 (37 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.