Het invullen van een tourpoule

De Tour de France 2010 nadert. Dit betekent dat het filosoferen over tourploegen en wielrenners zo stilaan is begonnen. Met dit artikel probeer ik u te helpen met het invullen van de alom bekende tourpoules. Want hoe kiest u nou een team? Kiest u voor een evenwichtig team of gaat u voor dagsucces? En hoe beantwoordt u de onvermijdelijke bonusvragen zoals wie wint de Tour, de bolletjestrui of het jongerenklassement?

Het invullen van een tourpoule

Tourpoules zijn jaarlijks terugkerende gokspelletjes rondom de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Veel mensen spelen mee in een tourpoule. Een tourpoule onder collega's is populair, ook enkele landelijke tourpoules, zoals die van het Algemeen Dagblad, genieten veel populariteit.

Het probleem is dat iedere tourpoule een andere puntentelling heeft met andere regels. Dit betekent dat u niet met één strategie alle poules kan invullen. Ook heeft wielrennen te maken met verhoudingen in een ploeg, ziekte, mindere vorm, valpartijen en geluk. Dit alles moet verwerkt worden tot een strategie die leidt tot het winnen van een tourpoule. Hierbij speelt geluk een rol, op voorhand kan echter genoeg informatie bijeen gezocht worden om de kansen op winst te verhogen.

Informatie die u kan helpen

Er is dus informatie die u kan helpen met het invullen van een poule. Deze informatie is te verdelen over drie categoriën. De eerste categorie beslaat de etappeinformatie, de tweede categorie de ploegeninformatie. De derde en laatste categorie heeft betrekking op de bonusvragen.

Etappeinformatie

Het rittenschema van de Tour de France is ieder jaar verschillend. Start- en aankomstplaatsen, het aantal bergen, tijdritten en de lengte van de tijdritten worden ieder jaar aangepast. Dit is echter wel van belang voor uw tourpoule. De ritten van de Tour 2010 zijn als volgt onder te verdelen:
  • één proloog
  • één individuele tijdrit
  • vier bergachtige etappes
  • zes bergetappes
  • negen vlakke etappes

In tegenstelling tot voorgaande jaren is er in de Tour van 2010 maar één lange tijdrit. Vijf etappes finishen bergop, waarvan drie etappes finishen op een zware berg van eerste categorie of buitencategorie. Tevens is er één etappe over kasseien.
Hieruit is af te leiden dat de helft van de zes bergetappes aankomst 'boven' heeft. Er is behoudens de proloog in Rotterdam maar één tijdrit opgenomen in het parcours. Tenslotte kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld worden dat de ettappe over de kasseistroken slachtoffers gaat vergen onder de klassementrijders.

Ploegeninformatie

Naast de ritteninformatie is de ploegeninformatie een belangrijke peiler waarop u uw tourpoule bouwt. Het klinkt raar, maar het doel van de ploeg, overige teamgenoten en de sterkte van deze teamgenoten zijn van groot belang voor uw tourpoule. Op het moment dat u voor uw tourpoule een team van een negental renners gaat formeren zal u hierin een bepaald standpunt in acht nemen. Op het moment dat u dan kiest voor een team van klassementrijders dient u eventuele teamorders in het oog te houden. Zo zal het Liquigas, met Basso en Kreuziger, een keuze voor een kopman maken. U zal deze keuze op voorhand goed moeten inschatten en dit meenemen in uw beslissing of u beide opneemt in uw ploeg.

Daarnaast kan u uitslagen uit voorbereidingswedstrijden en prognoses van kenners gebruiken om uw beeld over een ploeg of renner compleet te maken. Deze informatie is te vinden via internet of teletekst. De NOS, Sporza en websites als wielerland en wielerupdate zijn hier goed voor.

bonusvragen

Tenslotte bieden sommige tourpoules nog de mogelijkheid om uw puntenaantal te verhogen door zogenaamde bonusvragen. Dit zijn voornamelijk vragen als, wie wordt tourwinnaar, wie wint de jongerentrui, wie wint de bergtrui of wie wordt laatste? Antwoorden op deze vragen zijn vaak een gok. Op het moment dat u echter de gegevens analyseert van eerdere wedstrijden kunt u hier een gok met een grotere slagingskans doen. Natuurlijk kunt u hierin niet de verrassingen, weersomstandigheden of valpartijen in meenemen. U kunt echter wel een gok doen op basis van een algemeen beeld wat is ontstaan op basis van eerdere uitslagen, getoonde vorm en specialiteit van de desbetreffende wielrenner.

spelregels en persoonlijke doel

Hoeveel informatie u uiteindelijk ook zal verzamelen, de spelregels van uw poule en uw persoonlijke doel zijn bepalend voor een keuze van de renners. Er zijn verschillende spelregels. Hieronder zal kort worden ingegaan op de twee meest gebruikte varianten:

  1. Iedere dag een nieuw team kiezen, dit wordt onder andere gebruikt door het Algemeen Dagblad. Hierbij zijn twee keuzes mogelijk. U kunt proberen om uw budget zo groot mogelijk te laten worden of u kunt kiezen om een zo hoog mogelijk puntenaantal te scoren. Als deelnemer aan de AD tourpoule krijgt u een budget waarmee iedere dag renners kunnen worden aangekocht. Op het moment van starten van een etappe verliest uw renner 10% van zijn waarde, de eerste 15 renners van de rituitslag van die dag ontvangen weer extra martkwaarde.

Renners waarvan veel wordt verwacht, of die de voorgaande dagen goed hebben gepresteerd zijn in dit spel duurder dan onbekende renners. Op het moment dat u een zo hoog mogelijk puntenaantal wil scoren zal u over het algemeen de meer favoriete renners kopen. De kans op voorhand is namelijk groter dat zij de desbetreffende dag meer punten scoren. Op het moment dat u uw budget zo groot mogelijk wil laten worden zal u iedere dure renner goed moeten afwegen. Een dure sprinter die de voorgaande massasprint slecht scoorde kan dan worden ingewisseld voor een andere sprinter die wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen.
  1. Een tweede veelgebruikte tourpoule variant is dat u op voorhand een team moet kiezen van 15 renners. Deze ploeg is dan uw ploeg voor de gehele tour. Ook in een dergelijke tourpoule heeft u twee varianten om uw ploeg op te stellen. U kunt hierbij gaan voor een ploeg die zoveel mogelijk punten haalt. Hiervoor zal u een mix gebruiken van sprinters, klimmers en klassementrijders. U kan ook gaan voor dagsucces(sen). Veel tourpoules keren namelijk ook een prijs uit aan diegene die een bepaalde etappe het hoogste puntenaantal scoort. Wanneer u kans wil maken om een dagklassement te winnen zal u een ploeg samenstellen met alleen sprinters, alleen tijdrijders, alleen proloogspecialisten, alleen klimmers of alleen vrijbuiters.

Tenslotte zou u nog iets kunnen doen met het feit dat u uw tourpoule bewust anders invult dan andere. Dus dat u dat éne talent wel de kans geeft, of dat u bewust anders kiest dan de meeste andere 'poulers'. Dat kan u puntenverlies opleveren, maar ook juist voordeel ten opzichte van uw concurrent. Wat u ook kiest, veel succes met uw tourpoule!
© 2010 - 2024 Zonnetje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France - Jean NelissenrecensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'. Dit boek bev…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Biografie: Thierry Marie, proloogspecialistBiografie: Thierry Marie, proloogspecialistThierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het…

Een patattenkanon of spud gunIedereen kan een simplistisch kanon bouwen, als er maar aardappelen zijn als munitie. Een aardappelkanon, pieperschieter…
Maak zelf een geschenkenmandMaak zelf een geschenkenmandHet valt niet altijd mee om voor iemand een origineel kado te bedenken. Maar met een persoonsgerichte geschenkenmand heb…
Zonnetje (7 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2010
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.