Gouden tientjes verzamelen

Gouden tientjes verzamelen Gouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwaliteit van gouden tientjes en nog veel meer.

Gouden tientjes verzamelen

Er zijn in Nederland veel mensen die munten verzamelen. Gewoon omdat ze het leuk vinden of omdat ze deze vinden met een metaaldetector. Deze munten hebben vaak geen enkele waarde. Het metaal is immers bijna niets waard. De waarde wordt bepaald door andere verzamelaars en is in diverse catalogi beschreven.

Gouden tientjes

Een andere mogelijkheid om munten te verzamelen is kiezen om gouden tientjes te verzamelen. Dit heeft een groot voordeel boven het verzamelen van “gewone” munten. De munten hebben namelijk een onderliggende waarde. Dit zorgt er voor dat je verzameling altijd een minimale waarde heeft. Namelijk de goudprijs. Daarnaast zijn gouden tientjes gewoon erg leuk om naar te kijken, omdat het mooie munten zijn om te zien.

Hoe je valse gouden tientjes kunt herkennen

Omdat gouden tientjes als vrij lang bestaan, zijn er in de loop der jaren veel valse gouden tientjes op de markt gekomen. Soms bewust vervalst en soms nagemaakt om ze in sieraden te kunnen verwerken. Gelukkig zijn de meeste vrij gemakkelijk te herkennen. Als je een nauwkeurige weegschaal koopt kun je ze vaak gewoon wegen. Een gouden tientje weegt namelijk 6,72 gram. Door de dichtheid van echt goud wegen valse tientjes vaak minder. Een andere mogelijkheid is het gehalte toetsen met een testsetje. Dit kan door het tientje over een stukje zwarte steen te schrapen en het gehalte te vergelijken met een origineel tientje. Indien u twijfelt over een gouden tientje kunt u in de meeste gevallen een juwelier of muntenhandel vragen om het gehalte te bepalen. Het gehalte is 900 / 1000. Dit betekend dat er in elk tientje ruim 6 gram goud zit.

Prijs gouden tientjes

Hoewel gouden tientjes vaak vrij dure munten lijken valt dit in de praktijk erg mee. Van een hoop gouden tientjes is de waarde niet veel hoger dan de actuele goudprijs. Dus op deze manier heb je naast een prachtige verzameling ook nog eens een mooie belegging. Nadeel is natuurlijk wel dat wanneer de goudprijs op de wereldmarkt daalt je verzameling ook in waarde daalt. Er zijn natuurlijk ook zeer zeldzame en dure gouden tientjes, deze hebben procentueel gezien veel minder last van de goudprijs.

Soorten gouden tientjes

Er zijn verschillende types gouden tientjes. Met onder andere Wilhelmina met lang en kort haar. Maar ook oudere met bijvoorbeeld koning Willem III. Of zelfs koning Willem1. Al deze verschillende soorten munten zorgen voor een mooi overzicht van de Nederlandse geschiedenis. Het meest zeldzame gouden tientje komt uit 1892.

Kwaliteit van gouden tientjes

De meeste gouden tientjes zien er nog erg mooi uit. Dat komt omdat ze vaak jaren lang in een kluis hebben gelegen of altijd eigendom zijn geweest van beleggers of muntenverzamelaars. De prijs die verzamelaars er voor geven hangt altijd af van de kwaliteit van het gouden tientje.

Verzekeren van gouden tientjes

Omdat een verzameling gouden tientjes over het algemeen een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt is het altijd verstandig om de verzameling voldoende te verzekeren. Je kunt natuurlijk ook gouden tientjes sparen als een soort pensioenvoorziening en dan is het extra vervelend als ze gestolen worden of er iets mee gebeurd.
© 2009 - 2024 Bastiaan271, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gouden en zilveren tientjes kopen en verkopenGouden en zilveren tientjes kopen en verkopenHet gouden tientje werd van 1818 tot 1919 geslagen. Er zijn nog steeds veel verzamelaars en handelaren die het tientje k…
Investeren in goud: het Wilhelmina tientjeEen zeer populaire gouden munt om in te investeren is het Nederlandse gouden tientje. Vooral die tientjes die geslagen z…
Goud als beleggingGoud als beleggingWie in goud wil beleggen heeft heel wat mogelijkheden. Voor de doorsneebelegger vallen goudstaven van 12,5 kg uiteraard…
Goud kopen voor gevorderden en beginnersGoud kopen voor gevorderden en beginnersU wilt alles weten over goud kopen en verkopen voor beginners en gevorderden. Waar kunt u goud kopen, tegen welke waarde…

Radioamateur worden: luisteramateurRadioamateur zijn is een geweldige hobby! Contacten leggen met de radio over de gehele wereld (Antartica! Galapagos eila…
Een treffend sinterklaasgedicht met humor en een boodschapEen treffend sinterklaasgedicht met humor en een boodschapHet is nog maar een paar dagen voor Sinterklaas. Een goede tijd om aan het rijmen te slaan; dat kan nog tot op het laats…
Bastiaan271 (102 artikelen)
Gepubliceerd: 08-12-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.