Gouden tientjes verzamelen
Gouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwaliteit van gouden tientjes en nog veel meer.
Gouden tientjes verzamelen
Er zijn in Nederland veel mensen die munten verzamelen. Gewoon omdat ze het leuk vinden of omdat ze deze vinden met een metaaldetector. Deze munten hebben vaak geen enkele waarde. Het metaal is immers bijna niets waard. De waarde wordt bepaald door andere verzamelaars en is in diverse catalogi beschreven.
Gouden tientjes
Een andere mogelijkheid om munten te verzamelen is kiezen om gouden tientjes te verzamelen. Dit heeft een groot voordeel boven het verzamelen van “gewone” munten. De munten hebben namelijk een onderliggende waarde. Dit zorgt er voor dat je verzameling altijd een minimale waarde heeft. Namelijk de goudprijs. Daarnaast zijn gouden tientjes gewoon erg leuk om naar te kijken, omdat het mooie munten zijn om te zien.
Hoe je valse gouden tientjes kunt herkennen
Omdat gouden tientjes als vrij lang bestaan, zijn er in de loop der jaren veel valse gouden tientjes op de markt gekomen. Soms bewust vervalst en soms nagemaakt om ze in sieraden te kunnen verwerken. Gelukkig zijn de meeste vrij gemakkelijk te herkennen. Als je een nauwkeurige weegschaal koopt kun je ze vaak gewoon wegen. Een gouden tientje weegt namelijk 6,72 gram. Door de dichtheid van echt goud wegen valse tientjes vaak minder. Een andere mogelijkheid is het gehalte toetsen met een testsetje. Dit kan door het tientje over een stukje zwarte steen te schrapen en het gehalte te vergelijken met een origineel tientje. Indien u twijfelt over een gouden tientje kunt u in de meeste gevallen een juwelier of muntenhandel vragen om het gehalte te bepalen. Het gehalte is 900 / 1000. Dit betekend dat er in elk tientje ruim 6 gram goud zit.
Prijs gouden tientjes
Hoewel gouden tientjes vaak vrij dure munten lijken valt dit in de praktijk erg mee. Van een hoop gouden tientjes is de waarde niet veel hoger dan de actuele goudprijs. Dus op deze manier heb je naast een prachtige verzameling ook nog eens een mooie belegging. Nadeel is natuurlijk wel dat wanneer de goudprijs op de wereldmarkt daalt je verzameling ook in waarde daalt. Er zijn natuurlijk ook zeer zeldzame en dure gouden tientjes, deze hebben procentueel gezien veel minder last van de goudprijs.
Soorten gouden tientjes
Er zijn verschillende types gouden tientjes. Met onder andere Wilhelmina met lang en kort haar. Maar ook oudere met bijvoorbeeld koning Willem III. Of zelfs koning Willem1. Al deze verschillende soorten munten zorgen voor een mooi overzicht van de Nederlandse geschiedenis. Het meest zeldzame gouden tientje komt uit 1892.
Kwaliteit van gouden tientjes
De meeste gouden tientjes zien er nog erg mooi uit. Dat komt omdat ze vaak jaren lang in een kluis hebben gelegen of altijd eigendom zijn geweest van beleggers of muntenverzamelaars. De prijs die verzamelaars er voor geven hangt altijd af van de kwaliteit van het gouden tientje.
Verzekeren van gouden tientjes
Omdat een verzameling gouden tientjes over het algemeen een aanzienlijke waarde vertegenwoordigt is het altijd verstandig om de verzameling voldoende te verzekeren. Je kunt natuurlijk ook gouden tientjes sparen als een soort pensioenvoorziening en dan is het extra vervelend als ze gestolen worden of er iets mee gebeurd.