Een treffend sinterklaasgedicht met humor en een boodschap

Een treffend sinterklaasgedicht met humor en een boodschap Het is nog maar een paar dagen voor Sinterklaas. Een goede tijd om aan het rijmen te slaan; dat kan nog tot op het laatste nippertje. Hoe hoger de druk op de ketel, deste beter de verzen. Je hebt de tijd gehad om op de inhoud, de boodschap, te broeden, nu kan de stoom van de ketel. De techniek van het dichten is simpel en veel heb je er verder niet voor nodig: wat afzondering, een portie zitvlees en een snufje verbeelding. Laat nu de associatieve woordenvloed maar op gang komen.

Treffende woorden

Zorg dat je even ongestoord kunt zitten, boven een vel papier of voor je computer. Haal je de persoon voor wie het gedicht bedoeld is voor de geest en noteer eerst een paar trefwoorden: wat valt vooral op aan haar of hem, uiterlijk of qua karakter. Waar houdt hij of zij zich zoal mee bezig. Welke hobby’s of interesses heeft je man/vrouw, broer/zus, vriend/vriendin, etc.
Dat kan er bijvoorbeeld, voor Anne, als volgt uitzien:
  • Was afgelopen zomer in Sevilla op vakantie.
  • Stuurde een foto waarop ze een te krappe Spaanse jurk draagt.
  • Houdt sinds haar terugkeer nog meer van rode wijn (bodega’s)
  • Is nu met haar promotie bezig.
  • Treint voor haar werk op en neer.
  • Past vaak op de vier zoontjes van haar vriendin.

Vervolgens pen/tik je bovenaan je blad of op een apart blaadje alle medeklinkers van het alfabet, dus:
b d f g h j k l m n p q r s t v w x z

Verbeelding

Dan is het tijd om je verbeelding in gang te zetten. Noteer de beelden die in je hoofd opkomen, bijvoorbeeld:
  • Zomer in Sevilla: ze geniet er nog steeds van, ergo: ze is het zonnetje in huis.
  • Krappe jurk: doet denken aan een korset, maar dat rijmt niet op huis, dus zoek je een ander woord, beginnend bij de b, kom je al snel op wambuis. Zie daar het begin van het gedicht:

Anne is het zonnetje in huis
Sinds zij zich vertoonde in een soort wambuis

Vervolgens, duidelijk makend waarop je zinspeelt, ga je verder:

Een veel te nauwe Sevillaanse dracht
Die haar familie aan het lachen bracht.

Uit het feit dat zij zich laat fotograferen in een veel te krappe jurk die haar dus dikker laat lijken dan ze is, moet je wel concluderen dat ze erg graag eens zo’n jurk zou dragen; deze gedachte leidt tot de volgende regels:

Zij wisten niet dat Anne zó graag
Gehuld ging in een wulpse rucheslaag.

Waarbij je je natuurlijk niet stoort aan de tekstcorrectie van Word, die liever zou zien dat je schreef: laag van ruches. Een Sinterklaasrijm hoeft geen perfect gedicht te zijn.

En verder gaat het gedicht met haar volgende zwak:

En nog verrassender wellicht
Is dat Anne in het zuiden is gezwicht
Voor het rode vocht der druiven
Dat zij glasgewijs naar binnen liet schuiven


Door tijdens het dichten de woorden hardop uit te spreken hoor je welke woorden wellicht op papier niet kloppen, maar op het gehoor wel:

Je mag je nu master noemen;
Op weg naar een succes-woman.


Abab-rijm

In een Sinterklaasgedicht kunnen opeenvolgende zinnen op elkaar rijmen, het aabb-rijm, maar als dit niet lukt, is er geen man overboord, in dat geval kun je ze ook om en om op elkaar laten kloppen, zoals in onderstaande strofes gebeurt:

En die sjaal die zij al drie jaar wil breien,
- In de kleuren van Maastricht,
Die speciaal met Carnaval zo goed gedijen -
Daarvoor is zij nog niet gezwicht.


Ritme

En soms is het belangrijker dat het gedicht lekker in het gehoor ligt, dat het een goed ritme heeft, dan dat het perfect rijmt. Ook om die reden is het handig om tijdens het rijmen de zinnen hardop uit te spreken zodat je hoort hoe het klinkt, om te controleren wat beter werkt, en of het ook begrijpelijk is als straks niet jij, maar de ontvanger jouw gedicht voorleest.

Boodschap

Vergeet dat een sinterklaasvers hoogstaande dichtkunst moet zijn. Dat is niet zo. Het gaat om de lol van het rijmen en, als het even kan, om de boodschap. Die boodschap kan iets vertellen over de persoon of een hint geven met betrekking tot het cadeau. Een gedicht met boodschap heeft meer inhoud en is dus meer geslaagd dan een rijm dat niet meer is dan pure rijmelarij. Al kan dat ook heel succesvol zijn. Bijvoorbeeld als je een soort strijdkreet bedenkt voor iemand die veel sport: Go Govert Go! Waarmee je het gedicht begint en te pas en te onpas herhaalt, waarmee je de humor op een andere manier het gedicht in trekt. Nog een belangrijk kenmerk van een sinterklaasgedicht is, dat je het kunt gebruiken om iemand subtiel in de maling te nemen:

En zelfs als hij op de fitnessband is aan het lopen,
Houdt Pieter altijd zijn oren goed open.


Of een hart onder de riem te steken:

Mocht de situatie echter niet verbeterd zijn: Paula, voel je vooral niet klein!
Knoop dit maar in je oren dame: je bent op vele terreinen een bekwame.


Of zelfs, als je durft en weet dat de ander het goed opvat een tip geven:

Sint mag plaatsvervangend adviseren: steek je in wat vlotte kleren
Pep je huid en kapsel op, dan voel jij je helemaal top!


Sinterklaasgedicht

Al met al kun je met een sinterklaasgedicht heel veel kanten op. Houdt het wel luchtig en positief. Nog mooier is als je je gedicht laat vergezellen van een surprise. In het laatste, misschien wat gewaagde gedicht, kan de zwaarte van de strofe gerelativeerd worden door een surprise van een medicijnkastje gevuld met potjes vol kleurige pillen (m&m’s, taartversiering) die, volgens de etiketten, zouden dienen voor een frisse teint, een stralend gebit, sprankelende oogopslag, etc.

Dus: waar wacht je nog op, aan de slag!
© 2009 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
Ideale Sinterklaasgedichten voor iedereenIdeale Sinterklaasgedichten voor iedereenVanaf half november kriebelt in Nederland het dichtersbloed. De Sint moet per slot van rekening worden geholpen met prac…
Sinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsSinterklaas gedichten zelf maken - Handige en leuke tipsVeel mensen willen graag hun Sinterklaas gedichten zelf maken. Het Sinterklaasfeest wordt op verschillende manieren gevi…
Schrijf het beste gedicht voor SinterklaasSchrijf het beste gedicht voor SinterklaasGedichten schrijven voor Sinterklaas... de één doet het graag, de ander ziet er enorm tegenop. Lees de tips uit dit arti…

Gouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelenGouden tientjes verzamelen is een leuke hobby. Lees hier over valse gouden tientjes, verzekeren gouden tientjes, kwalite…
Planten als bladwijzersVoedsel, medicijn, kleurstof. Er zijn heel wat manieren om planten te gebruiken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkhede…
Bronnen en referenties
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 09-06-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.