Kinderfeestje met muziek, theater en verhaaltjes

Kinderfeestje met muziek, theater en verhaaltjes Pfff, er verjaart er weer eentje! Dat betekent natuurlijk een feestje geven. Hoe moeten we het nu weer aanpakken om al die kinderen rustig te houden? Met een verhaal, wat muziekinstrumenten, papier, potten en pannen, doosjes en klein materiaal zoals spaghetti, schelpjes, zand, etc. geraak je al een heel eind.

De uitnodiging

Maak een kaartje met daarop de kaft van een boek of een personnage uit een verhaaltje. Kleef hier enkele muziekinstrumenten bij. Op de achterkant de traditionele tekst: Ik word .. jaar. Ik geef een feestje op ......... (dag)...... (datum) van .. tot.. (uur). Plaats: ............ . Graag een seintje om te laten weten of je komt op ................ (telefoonnummer).

Of iets mysterieuzer, zoals bijvoorbeeld "Ben je niet bang en ben je creatief? Vind je feeën (of iets anders) o zo lief? Kom dan gauw, blijf niet in de kou. Geef mama een seintje, want het is beslist geen geintje." En dan schrijf je daaronder ook de gegevens van uur, dag en plaats. Voor oudere kinderen kan je een afbeelding van een theater opkleven of het teken van theater in bepaalde landen, nl. een lachend en een wenend masker.

Verhaaltje met geluiden

Voorbereiding

Zoek een leuk verhaaltje. Pas het thema aan aan de aanwezige kinderen en aan de leeftijd. Zijn er veel jongens? Kies iets met veel actie in de stijl van piraten, ridders, draken, circus, etc. Zijn er veel meisjes? Kies iets in de stijl van princessen, kastelen, feeën, enz. Ga nu op zoek naar muziekinstrumenten allerlei: een mondharmonica, een fluit, een gitaar, een trom, een triangel, een xylofoon. Kinderen hebben dat soort speelgoed vast wel tussen hun spulletjes liggen.

Nu nog de zelfgemaakte geluidjes: een bladje papier, rietjes, potjes met spaghetti, zand, schelpjes, een ballon,...
Leg alles klaar op een tafel. Eventueel mogen er ook nog verkleedkleren bij en wat schmink. Versier de plaats in de stijl van het verhaal.

Verloop

Doel is dat de kinderen bij het verhaaltje passende geluiden gaan verzinnen. Leg hen dat even kort uit. Laat hen even alle "instrumenten" uitproberen zodanig dat ze weten wat welk geluidje maakt. Geef hen de nodige hints en aanwijzingen.

Zet de kinderen op een kussentje of een dekentje op de grond of in de zetel. Lees nu eerst het verhaal in zijn geheel voor. De kinderen kunnen nu al nadenken welk geluidje bij welke handeling hoort. Enkele voorbeelden. De draak komt aangevlogen: plooi een blad papier in twee en laat de uiteinden flapperen. De fee zwaait met haar toverstafje: even op de mondharmonica blazen. Er rollen tranen: tikjes op de triangel. In de bomen zitten vogels: schud met een potje gevuld met zand, imiteert het ruisen van de bladeren. Iemand gaat een trap op of af: tik op de balkjes van de xylofoon, toonladder af voor het naar beneden gaan, toonladder op voor het naar boven gaan. Het regent: schud met de schelpjes. De wind waait: blaas door een rietje. Laat de kinderen zelf maar vanalles verzinnen, ze hebben vast meer fantasie dan een volwassenen.

Lees nu het verhaaltje zin per zin. Duid per personnage of handeling een kind aan en laat het de bijpassende geluiden kiezen. Laat elk kind zijn rol onthouden. Naargelang de leeftijd van de kinderen, herhaal je het nog eens om de vijf of tien zinnen. Maak zo het hele verhaaltje af. Laat de kinderen zich nu verkleden en schmink ze. Nu is het de grote repetitie met alles er op en er aan. En dan de voorstelling, eventueel wanneer de ouders er zijn. Kinderen hebben erg veel fantasie, vinden dit erg leuk en zijn er zeker een uurtje mee zoet.

Liedjes uitbeelden

Voorbereiding

Maak briefjes met daarop titels van liedjes. Dit kunnen kinderliedjes zijn of liedjes uit de hitparade.

Verloop

Om beurten trekt elk kindje een briefje. Dit kindje moet nu het liedje uitbeelden en de andere kindjes moeten raden. Eén goed punt per goed antwoord.

Verhaaltje luisteren

Voorbereiding

Kies een verhaal waarin dikwijls hetzelfde woord voorkomt (bijvoorbeeld spook of bos).

Verloop

Lees het verhaal voor. Telkens het bepaalde woord voorkomt, moeten de kinderen gaan zitten. Wie niet oplet of verstrooid is, valt af. Wie laatst overblijft, wint.

De levensloop

Voor kleine kinderen kan je gewoon vragen om de verschillende levensfases uit te beelden. Diegene die het leukste een heel leven uitbeeldt, wint. Bij oudere kinderen, kan je een bepaald gegeven in de verschillende levensfases laten uitbeelden. Kwaad zijn bijvoorbeeld. Een peuter gaat stampvoeten, een tiener gaat met de deuren slaan, een volwassene gaat schelden, etc. Laat ze verschillende gegevens uitbeelden, bijvoorbeeld naar een bepaald tv-programma willen kijken, bang zijn van een spin, omgaan met vrienden, etc. Hier wint ook diegene die het beste de verschillende fases uitbeeldt.

Wush

Een heel leuk spelletje, waar heel wat bij kan gelachen worden. Bedoeling is om gevoelens na te bootsen, zonder te lachen natuurlijk!

Verloop

De kinderen gaan in een cirkel staan. We beginnen bijvoorbeeld met de emotie "boos". De eerste kijkt boos naar de volgende en roept daarbij kwaad "wush". De volgende doet het naar het kind naast hem enzovoort, steeds sneller en sneller. Bedoeling is om zo kwaad mogelijk te zijn en niet te lachen! Na een eerste rondje proberen, wordt het serieus. Wie lacht, valt uit. Tot er eentje overblijft. Men kan het ook moeilijker maken, door van kant te wisselen. Dus niet naar het kind naast je, maar terug naar diegene die juist "wush" naar je heeft gedaan. Nu wordt het extra opletten!

Varianten

Na de kwaaie "wush" kunnen andere gevoelens uitgebeeld worden. Bang bijvoorbeeld. Hier doet de eerste één beweging en een gil. De tweede herhaalt de beweging en de gil van de eerste en voegt er zijn eigen variant aan toe. De volgende herhaalt de laatste variant plus zijn eigen variant. En zo gaat het maar verder. Best moeilijk om steeds expressief te blijven en steeds maar nieuwe varianten te vinden. Idem met "verlegen", "blij", "verdrietig", etc. Ook hier mag er zeker niet gelachen worden! De emotie moet correct en zo expressief mogelijk worden uitgebeeld.

Musical

Ook musicals kunnen kinderen zeker bekoren. Denk maar aan de musicals van Studio100: Sneeuwwitje, Doornroosje, Robin Hood, Pinokkio, De kleine zeemeermin, De drie biggitjes of recenter Wikkie de Viking. Ook De Muisical van Geronimo Stilton is een mogelijkheid. Of de klassieke musicals en muzikale films als West Side Story of The Sound of Music. Laat de kinderen de liedjes inoefenen en er zelf dansjes en muziekjes bij verzinnen. Eventueel kan bij het ophalen van de kinderen dan een voorstelling gegeven worden. Wel op voorhand op de uitnodiging vermelden, zodanig dat de ouders wat extra tijd voorzien.

Aangevuld met de klassiekers van eenfeestje, pakjes uitpakken, zingen, taart eten, enzovoorts is de middag zo om! Nog een kleine tip als lekkernij in het teken van het thema: bak taaitaaipoppetjes of andere figuurtjes en zet ze op een satéstokje. Versier de poppetjes met een tube eetbaar kleurstof. Net theaterpoppetjes waarmee je ook een tijdje kan spelen. Of maak cupcakes met een sprookjesfiguur op in marsepein of rolsuiker. Daarbij een lekkere alcoholvrije cocktail en het feestje kan niet stuk!
© 2009 - 2020 Mapa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Zeven artiesten die je naar een andere plek doen zwevenZoek je muziek waarbij je heerlijk weg kan dromen? Dit zijn zeven voorbeelden van artiesten die dit voor elkaar kunnen k…
Het Bolshoi BalletHet Bolshoi Ballet is veruit het beroemdste balletgezelschap ter wereld. Het Bolshoi Ballet staat al jarenlang aan de to…
Verzamelen; vintage, vinyl, vlinders en voetbalplaatjesEr wordt heel wat verzameld in Nederland. Van jongs af aan worden we aangemoedigd om voetbalplaatjes, suikerzakjes of kn…

Reageer op het artikel "Kinderfeestje met muziek, theater en verhaaltjes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mapa
Laatste update: 28-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Special: Kinderfeestjes
Schrijf mee!