Zeebaarzen met kunstaas
Zeebaars is de meest spectaculaire sportvis van de Nederlandse kustwateren, maar zeebaars is ook een zeer slimme vis met zijn kuren, voorliefdes en onhebbelijkheden. Zo houd hij zich graag schuil tussen rotsblokken en is het een echte nachtjager. Het is zeker de moeite om een keer op de zeebaars te gaan vissen. In dit artikel zal ik jullie laten zien hoe je met succes op de zeebaars vist.
Wanneer
De zeebaars verschijnt rond half april onder de nederlandse kust. Meestal overwinteren de kleine zeebaarsjes in de nederlands kustwateren en zullen daarom meestal als eerst aan de hengel worden gevangen. Wanneer de grotere baarzen onder de kust zitten hangt af van de aanwezigheid van aasvis zoals bliek, zandspiering en krab. Omdat dezen aasvissen in het voorjaar het warmere water opzoeken zul je grote scholen aasvis vinden in havens en zeer ondiep water. De beste tijden om te gaan zijn na een heldere zonnige dag na het avondeten als de schemering aanbreek. Zeebaarzen zijn echte nachtjagers ga daarom bij voorkeur bij schemering gaan vissen. Let wel op de tijden het beste vis je met afgaand water koop daarom een getijdenboekje of kijk op internet bijvoorbeeld op
www.getij.nl.
Waar
Je zult zeebaars vinden bij pieren, sluizen, havens, steenstorten. Om alle zeebaars stekken te beschrijven zou een beetje te uitgebreid worden daarom hier een paar stekken: Maasvlakte, pieren en strekdammen van Scheveningen, pieren en havengebied van IJmuiden. Tussen stenen zul je zeebaarzen vaak aantreffen op zoek naar voedsel. Probeer dus een plek te vinden waar veel stenen en stroming staat. Of kijk gewoon eens bij u in de buurt of er ergenst gezeebaarst word.
Materiaal
Om te zeebaarzen heb je niet al te zware hengels nodig omdat de meeste baarsjes die gevangen worden zo tussen de 20 en 45 cm zijn. Kies een licht hengeltje met een werpgewicht tussen de 10 en 40 gram en een molen uit de 2500 tot 4000 klassen. De hengellengte mag zo tussen de 2,40 en 3,00 meter liggen. Als je wel eens op zoetwater vist is een karperhengel ook een uitstekende keuze. Als hoofdlijn kun je een transparante nylon draad pakken van ongeveer 28/00 mm. Ook is het aan te raden om een voorslag op je lijn te zetten, dit tegen lijnbreuk en bied wat extra rek tijdens het vangen van een zeebaars. Een voorslag mag rond de 45/00mm zijn van ongeveer een meter lang. Ook makkelijk om mee te nemen is een goede tang en stevige schoenen of laarzen om over de stenen en rotsen te lopen.
Kunstaas
Een zeer leuk manier van zeebaarzen is vissen met pluggen, lepels en shads. Pluggen bestaan in drijvende, zwevende en zinkende vorm. Voor het zeebaarzen met pluggen geldt eigenlijk geen standaard inhaalsnelheid, varieer en speel met de inhaalsnelheid totdat je de zeebaarzen tot aanbeten verleidt. Een tegenwoordige minder gebruikte methode is het vissen met jigkoppen van 7, 14 en 21 gram die zijn voorzien van bucktail en een twister of gewoon een witte twister. Hier werd vroeger veel mee gevist en gevangen. maar door alle nieuwe technieken word deze techniek niet veel meer toegepast. Voor de beginner is het echter nog steeds een leuke en effectieve manier om op zeebaars te vissen. Kijk anders gewoon eens bij je lokale dealer en vraag eens naar hun aanbod.
Volhouden
Het is goed om te onthouden dat zeebaarzen een sport is waarbij we soms gewoon veel uren moeten maken. Maar de voldoening is groot als je een mooi exemplaar aan de haak weet te slaan. Zeker omdat zeebaars een krachtige en sterke vis is die je keer op keer zult verassen. Naast zeebaars kun je ook geep, horsmakreel en makreel vangen. De wettelijke minimummaat van de zeebaars is 36 cm. De zeebaarsstand staat onder druk dus gooi kleine baarsjes direcht weer terug
Heet u nog vragen of opmerkingen dan hoor ik het graag van u.