Het boek op avontuur met BookCrossing

Het boek op avontuur met BookCrossing In de boekenkast staan altijd boeken die niet meer worden gelezen. In veel gevallen verdwijnen deze in een doos op zolder om vervolgens vergeeld en stoffig te worden weggedaan. BookCrossing geeft deze boeken een tweede en avontuurlijk leven.

Wat is BookCrossing

Ron Hornbaker heeft een fascinatie voor routes die postpakketjes en mensen in de wereld volgen. Wie of wat bevindt zich waar op welk moment. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij ook een fervent geo-cacher wordt. Buiten deze fascinatie is hij een fervent lezer. In 2001 besluit hij zijn voorliefdes te combineren en start BookCrossing. Zijn plan slaat aan. In het begin melden zich per maand 200 mensen aan. Inmiddels is de populariteit van BookCrossing zodanig, dat het aantal leden met 100 per dag toeneemt.

Het totaal aantal mensen dat deelneemt is zo'n 770.000. Hoewel het overgrote deel zich hiervan in de Verenigde Staten bevindt, zijn er in Nederland toch ook zo'n 15.000 mensen actief. BookCrossing is dan ook de grootste boekenclub van de wereld, waarbij boeken op geregistreerde plekken worden achtergelaten om te worden uitgewisseld.

Hoe werkt BookCrossing?

Om te beginnen moet je 'lid' worden van BookCrossing door je in te schrijven op de website. Nederland heeft inmiddels een eigen filiaal waar dit inschrijven kan plaatsvinden. Lid worden van BookCrossing is gratis, alhoewel er ook een premium lidmaatschap bestaat waarmee je wat extra faciliteiten op de website hebt. Als gratis lid heb je echter toegang tot alle noodzakelijke informatie.

Als lid ben je in staat een boek registreren. Dit is op zich niet verplicht, maar word wel op prijs gesteld. Het geregistreerde boek krijgt een uniek nummer, waarop kan worden gezocht in de database. In de database kan je zien wie het boek heeft geregistreerd, wie het heeft gelezen en welke route het op de wereld heeft gevolgd en hoe andere mensen het boek beoordelen.

Als het geregistreerde boek is voorzien van een BookCrossing stikker (waarop het nummer ook staat) kan deze worden achtergelaten op een OBCZ (Official BookCrossing Zone). In Nederland zijn er inmiddels 69 OBCZ locaties. Op deze locatie (ze staan allemaal op http://www.bookcrossing.nl/obcz.php) kan de BookCrosser het boek oppikken. Vervolgens meldt hij op de website welk boek hij heeft opgepikt. Als het boek is uitgelezen, laat hij het vervolgens weer achter op een willekeurige OBCZ.

Kritiek

BookCrossing heeft in de loop van tijd geregeld kritiek gekregen, maar dit heeft de populariteit nooit verminderd. In 2003 claimde auteur Jessica Adams dat BookCrossing zorgde voor een lagere verkoop van haar boeken. BookCrossing weerlegde dit echter direct en claimt dat de vrije verspreiding juist zorgt dat mensen in contact komen met schrijvers waar zij normaliter geen boek van zouden kopen. Daarnaast is het diverse malen voorgekomen dat een lezer zo enthousiast was over een boek dat hij een aantal exemplaren aanschafte om deze vervolgens op een OBCZ achter te laten, hopend dat meer mensen van het boek konden genieten.

Een ander opmerkelijk punt van kritiek kwam van de uitgeverij Harper Press. Zij claimden dat de boekenwereld op weg was naar een eigen Napster schandaal. In de ogen van alle BookCrossers een absurde claim, daar BookCrossing weliswaar zorgt voor verspreiding van boeken, maar niet voor duplicatie, zoals Napster dat indertijd realiseerde met muziek.

Tot slot

Ondanks de kritiek blijft de populariteit van BookCrossing groeien. Aangezien iedereen een OBCZ kan starten blijft ook dit aantal groeien. Door een betere verspreiding wordt het nog aantrekkelijker om mee te doen, al is het maar eenmalig. Het jagen (hunting) op boeken werkt op een gegeven moment verslavend. Het is in ieder geval de moeite waard om meer informatie in te winnen op de BookCrossing websites.
© 2009 - 2024 Arij, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationale zwerfboekendag en bookcrossingNationale zwerfboekendag en bookcrossingZwerfboekendag is de dag dat mensen hun gelezen boeken een tweede leven kunnen geven. Iedere eerste dertiende van het kw…
Bezuinigen op boeken: tips om geld te besparenBezuinigen op boeken: tips om geld te besparenAls het om bezuinigen gaat, denkt niemand gelijk aan bezuinigen op de uitgaven aan boeken. Zet de tv maar aan en kijk na…
Waarom lezen goed is als je wilt schrijvenWaarom lezen goed is als je wilt schrijvenWie verhalen wilt schrijven, zal veel moeten lezen. Dit is van essentieel belang om jezelf te ontwikkelen als schrijver…
Ook slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOok slechte boeken kunnen je helpen met schrijvenOm beter te leren schrijven, wordt vaak aangeraden om erg veel boeken te lezen. Als je boeken leest die goed zijn geschr…

Kinderfeest met thema "Zelf koken"Kinderfeest met thema "Zelf koken"Uw kind is jarig geweest en wil graag een kinderfeestje geven. Kinderfeestjes zijn ontzettend leuk en gezellig voor uw k…
De dromenvanger de kunst van het maken en toepassenAls je bij een newagewinkel naar binnen loopt zie je vaak prachtige mobielen hangen. Maar zijn dit wel mobielen Ze zijn…
Bronnen en referenties
  • www.bookcrossing.com
Arij (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-05-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.