De dromenvanger de kunst van het maken en toepassen

Als je bij een newagewinkel naar binnen loopt zie je vaak prachtige mobielen hangen. Maar zijn dit wel mobielen Ze zijn gemaakt van gekleurde leren linten en ingewikkelde netpatronen. Er zitten mooie gekleurde veren aan en prachtige kralen die in het net geweven zijn. Dit zijn dromenvangers.

Geschiedenis dromenvangers

Dromenvangers werden in de oudheid gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van Amerika. De Indianen, maar ook door de Aboriginals in Australië. De oorsprong is terug te vinden bij het oudste indianenvolk van Amerika de Ojibweg.. Deze Indianen hingen de dromenvanger boven de wieg van een pasgeboren kind, zodat het de boze dromen weerde. Door de gaten konden dan de goede dromen bij de dromer komen. Omdat elk kind verschillend is, werd de dromenvanger dan ook vaak uitgemeten door de medicijnman van de stam, zodat elk kind zijn eigen unieke dromenvanger had.
De dromenvanger heeft een aantal jaren geleden ook zijn intrede gekregen in de bestaande westerse newagewereld. De dromenvangers zijn er dan ook voor iedereen en worden meestal machinaal gemaakt. Hoewel het een prachtige mobiel is, kan hieraan weinig magische waarde gehecht worden, behalve de magie van een prachtige slaapkamer die versierd is met een dromenvanger.

Werking van de dromenvanger

De werking van de dromenvanger heeft zoals je hiervoor kunt lezen een oorsprong bij de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Binnen de westerse wereld kan de dromenvanger nog gemaakt worden voor jezelf of een ander als een amulet. Of om de ander een fijne droomnacht toe te wensen. De werking is natuurlijk dat het nachtmerries tegen gaat.
Hoewel de aboriginals hun kinderen bij geboorte een amulet geven, die dienst doet als een soort dromenvanger is het toch iets anders dan de Indianen in Amerika. Daar diende de dromenvanger echt om boze dromen te weren, terwijl de de Indianen van Australië de amulet kregen om bijvoorbeeld te leren vechten in hun droom met een wild dier. Ook dit was een manier om een nachtmerrie te bestrijden door je angst echt onder ogen te zien.


Zelf materiaal zoeken

Om deze droommagie aan te wenden en het persoonlijk te houden is het belangrijk dat je zelf het materiaal zoekt. Je kunt gebruik maken van gevonden veertjes, steentjes, een mooie gekrulde tak, kastanjes en niet te vergeten een buigbare tak voor de basisring, ook kun je de dromenvanger versieren, door zelf van klei kralen te maken en op te schilderen. Natuurlijk heb je om het netpatroon er in te weven nog wel katoendraad of gekleurd leer nodig. De kunst is om deze variant zo natuurlijk mogelijk te houden en de intentie van de wens er in te stoppen, zodat degene die hem krijgt ook echt prachtige dromen krijgt...

Een makkelijkere variant.

Je kunt ook kiezen om de dromenvanger te maken van kant en klare materialen. Bij de hobbywinkel kun je kant en klare ringen kopen, (glas)kralen, gekleurd draad en veren. Uitendelijk blijft de intentie natuurlijk hetzelfde.

Afhankelijk van de persoon is de dromenvanger opgebouwd uit de elementen vuur aarde lucht en water. Uiteraard is het niet mogelijk om water in een dromenvanger te verwerken, maar je kunt wel zoeken naar een symbool dat water vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld een takje waar je drie golfjes in snijdt. Dit kan dan water vertegenwoordigen.


Wat heb je nog meer nodig.

  • Kant en klare ring of houten wilgentak (Die is makkelijk te buigen)
  • Alle kleuren wol, of lint
  • Kralen. Zelf gemaakt, gezocht of gekocht


Hoe maak je de dromenvanger

Een dromenvanger maken ziet er moeilijker uit dan het daadwerkelijk is. Daarom voeg ik hier een aantal plaatjes toe zodat je de basistechniek onder de knie krijgt. Als je deze eenmaal hebt, dan kun je gaan varieren.

  • Omwikkel de dromenvanger met een kleur lint. Bij een kant en klare metalen ring is het naar mijn idee mooier om die helemaal te omwikkelen.
  • Nu ga je beginnen met het weefproces. Dit lijkt nogmaals moeilijker dan het is. Knoop Een gedeelte van de draad vast aan de ring. Het makkelijkst is om precies de afmeting draad te hebben die je nodig hebt om knopen te voorkomen. Maar je kunt ook met verschillende kleuren werken. Weef de dromenvanger nu helemaal dicht. En wissel af en toe af door er een kraal in te hangen.
  • Hecht nu aan buitenkant de veren vast. Rijg bijvoorbeeld met de kralen een stukje boven de veer waardoor deze heel mooi kan hangen. Als het raam open is bewegen de veren op de wind.

Tot slot

Als de dromenvanger klaar is, kun je deze ophangen in de slaapkamer. Ook kun je de dromenvanger cadeau doen als kraamcadeau of gewoon om iemand fijne dromen te wensen.
Veel plezier ermee en droom zacht en mooi.

© 2009 - 2023 Juniper, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kun je met de dromenvanger?Wat kun je met de dromenvanger?De dromenvanger is een bekend fenomeen in de spirituele wereld en moet ons op weg helpen in het leven, aldus menig mediu…
De geschiedenis van de indianen in Noord-AmerikaDe geschiedenis van de indianen in Noord-AmerikaIndianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Amerika. Zij hadden een unieke levenswijze en leefden zeer dicht bij de na…
Alles over nachtmerriesAlles over nachtmerriesEen nachtmerrie is een vervelende ervaring. Je schrikt wakker, je ogen staan wagenwijd open en een druppel zweet loopt l…
De invloed van het dagelijks leven op nachtmerriesNachtmerries, iedereen heeft ze wel eens, maar weinig mensen weten hoe ze ontstaan en wat ze betekenen. De definitie van…

Het boek op avontuur met BookCrossingHet boek op avontuur met BookCrossingIn de boekenkast staan altijd boeken die niet meer worden gelezen. In veel gevallen verdwijnen deze in een doos op zolde…
De eerste boeren in Europa, de verspreiding van de landbouwNa de laatste ijstijd rond 8000 V.C. gaven de mensen in Europa het rond zwervende bestaan van jagers-verzamelaars op en…
Bronnen en referenties
  • Australie een reis door een tijdloosland door R. Smith, http://nl.wikipedia.org/wiki/Dromenvanger, http://www.dewilgenboom.nl/dromenvanger.htm, Knutselen met materialen uit de natuur van S. Lohf en Y van't Hul
Juniper (2 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.