Pasen: Creatief met uitgeblazen eieren

Pasen: Creatief met uitgeblazen eieren Pasen komt er weer aan. En bij Pasen horen ook eieren. Versierde eieren, wel te verstaan. En ja, voor bijna niets kun je een eierverf setje halen waarmee je de eieren kunt verven. Mij is het alleen nog nooit gelukt om de eieren net zo mooi te maken zoals het op de verpakking staat. Daarom gaat mijn voorkeur ook uit naar verven met natuurlijke middelen en materialen. Mocht er dan verf aan de binnenkant van de eierschaal terecht komen, dan heb ik hooguit wat bietenrood of koffiedik binnen gekregen Als je eieren wil verven, doe dan de natuurlijke kleurstoffen in een pannetje en vul dat aan met water en een eetlepel azijn. Doe er zoveel vocht bij, dat de eieren net onder water staan. Breng dit aan de kook en vanaf het moment dat het kookt zet je het vuur zachter. Kook dit tussen de 10 en 15 minuten. Des te langer je het laat koken, des te donkerder de kleur.
 • Voor bruine eieren kook je de eieren in koffie/koffiedik
 • Voor rode eieren kook je de eieren in cranberry's of cranberrysap
 • Voor paars/rode eieren gebruik je bieten of de schillen van een rode ui
 • Voor blauwe eieren kook je de eieren in een klein pannetje verse rode kool
 • Voor gele eieren kook je de eieren in kerriepoeder saffraan of koenjit
 • Voor lichtoranje eieren kook je de eieren in de schillen van een limoen of sinaasappel, winterwortel schillen.
 • Voor lichtgroen gebruik je spinazie-kookvocht

Bijtijds beginnen met verven?

Nu heb je eieren die gekleurd zijn en veilig om te eten. Het is alleen wel wat om 14 dagen voor Pasen al te beginnen met het verven van de eieren te beginnen omdat het zo leuk staat, die gekleurde eieren overal. Want tegen de tijd dat het Pasen is, kun je de eieren weggooien omdat ze niet meer eetbaar zijn. De oplossing daarvoor is het uitblazen van de eieren.

Hoe blaas je een ei uit?

Hiervoor heb je een ei en een (stop)naald nodig en een satépen of dunne breinaald nodig. Zorg er wel voor dat dit schoon is, want je wil de eiwitten en het eigeel nog gebruiken. Neem het ei in je hand en prik voorzichtig aan de boven en onderkant een gaatje. Blaas dan aan de kant van de luchtkamer in het ei. Dit is de meest afgeronde kant van het ei, de onderkant dus. Dit kan behoorlijk kracht kosten en je zou met de satépen of de dunne breinaald ook even het vlies aan de binnenkant kapot kunnen prikken. Doordat je aan de onderkant blaast, komt de inhoud er aan de bovenkant uit. Laat de nu lege eieren drogen tot het moment dat je ze gaat kleuren.

Wat te doen met de lege eieren?

Zorg dat je de eierschalen voor het grijpen hebt liggen. Op het moment dat je dan spinazie gekookt hebt, dan kun je er meteen een paar in het kookvocht leggen. Idem dito met het kookvocht van de wortelen en de rode kool.
 • Je zou voor die tijd met een waxine lichtje wat vetdruppels op de eierschaal kunnen doen. Dit geeft leuke patronen als je de eierschaal geverfd hebt.
 • Wikkel voorzichtig (het zijn tenslotte lege doppen) elastiekjes om de eierschalen heen. Leg ze dan met elastiekje en al in de kleurstof. Dit heeft ook een apart effect.
 • Nu heb je 15 geverfde eieren. En dan? Zoek een mooie Paastak om ze aan te hangen. Als je de eierschalen geel hebt geverfd, dan zou je er kleine kuikentjes van kunnen maken. Heb je ze rood geverfd, dan zou je er kleine vogeltjes van kunnen maken. Experimenteer ook eens met kleine veertjes voor een zweverig effect.
 • Leg een aantal geverfde eieren met een aantal walnoten in een schaaltje in de vensterbank.
 • Vul een aantal glazen flessen met wijde hals met de gekleurde eieren. Dit geeft een echt Paas-sfeertje aan elke ruimte.

Gebroken eierschalen?

Mocht het toch voorkomen dat je een paar eierschalen breken? Geen nood. Je kunt deze schalen fijnmaken en dan op een aantal nog hele eierschalen plakken. Dit geeft een heel apart craquelé effect. Hiervoor zou je een lijmstift kunnen gebruiken, streep op het ei en dan door de fijngemalen eierschalen heen rollen.

Eierhoofden

Zijn de eierschalen door de helft? Vul ze dan met een beetje potgrond en zaai er tuinkers in. Doe dit ongeveer 10 dagen voor de Pasen, zodat de tuinkers tegen die tijd een paar centimeter groot is en gegeten kan worden. Wel regelmatig water geven, dat scheelt een heel eind. Op het ei zelf kun je dan een gezicht tekenen, of een foto plakken van één van de tafelgenoten. Maak dan van wc rolletjes een lichaam, waar je dit hoofd in zet. Voor de volwassenen maak je een groter lichaam als voor de kinderen. Zo zou je voor ieder van je disgenoten een naamkaartje kunnen maken. Nog leuker is het om dit de kinderen te laten doen als de grootouders ook bij het Paasontbijt aanwezig zijn.
© 2009 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pasen: eieren vervenPasen: eieren vervenEen leuke bezigheid als het Pasen is, is het verven van eieren. Dit kun je samen met de kinderen doen en het is ontspann…
Verschillende ideeën om een paastak te versierenAls het bijna pasen is dan hangt de lente ook al weer in de lucht. Kuikentjes, lammetjes, haasjes, bloemetjes en eieren…
Waarom eten en verstoppen we eieren met Pasen?Waarom eten en verstoppen we eieren met Pasen?Met Pasen eet het gemiddelde gezin in Nederland een lekker paasei of wat paasbrood. Ze maken paastakken en verstoppen ch…
Paasknutsels voor kinderenPaasknutsels voor kinderenPasen kondigt het begin van de lente aan. De tijd om er op uit te gaan en te genieten van de natuur. Maar een bezoek aan…
De geschiedenis van de sneakerDe geschiedenis van de sneakerDe sneaker is uit ons hedendaagse modebeeld bijna niet meer weg te denken. En er komen er steeds meer! Waar we tot enkel…
Sysnet (64 artikelen)
Laatste update: 21-02-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.