Sprookjes - Peter Pan

Sprookjes zijn verhalen die niet waar gebeurd zijn. Het zijn vaak verhalen met pratende en zingende dieren die allerlei dingen kunnen die in het echt niet bestaan. Verder zit er vaak achter ieder sprookje een betekenis. Die ga ik in deze artikelen uitzoeken.

Geschiedenis van Peter Pan

Ergens in de 19de eeuw is het sprookje over Peter Pan voor het eerst opgeschreven. Al in 1904 was er een toneelstuk over deze jongen, genaamd 'Peter Pan, or the boy who would not grew up.' In 1928 werd dit stuk voor het eerst gepubliceerd. Het grappige aan het verhaal van Peter Pan is dat de Engelse spreektaal een heleboel uitdrukkingen kent die uit het verhaal van Peter Pan komen. Deccenia lang hebben bekende kunstenaars het boek geïllustreerd en in 1953 zorgde de film van Walt Disney ervoor dat het werk nóg bekender werd onder de mensen. Een aantal jaren geleden, in 2002, verscheen de film 'Returning to Neverland,' een voortborduren op het bekende sprookje.

Het sprookje in het kort

Iedere avond vertelt Wendy Darling spannende verhalen aan haar broers, die dan ook aan haar lippen hangen zo vlak voor bedtijd. Maar ze dachten altijd dat deze verhalen geen werkelijkheid konden worden. Toch worden de kinderen onverwacht zelf helden, als Peter Pan hun kamer binnenvliegt en hen meeneemt over de nachtelijke daken naar een magisch Neverland. De broers stappen op deze manier, samen met Wendy, in een leven zonder regeltjes en zeurende ouders. Ze beleven in dit verhaal fantastische avonturen, maar ook tal van momenten vol angst, als zij Hook en zijn bloeddorstige piraten ontmoeten.

Leuk aan dit sprookje

Het grappige aan het verhaal van Peter Pan is dat de Engelse spreektaal een heleboel uitdrukkingen kent die uit het verhaal van Peter Pan komen.

Peter Pan-syndroom

In de psychologie kennen ze de term Peter Pan-syndroom. Het is een informele term en werk voor het eerst gebruikt door dokter Dan Kiley in het boek 'the Peter Pan Syndrome.' Het boek gaat er over dan sommige mannen zich op latere leeftijd puberaal, onvolwassen en narcistisch blijven gedragen en bang zijn om zich te binden. Zij gedragen zich ook dikwijls onbetrouwbaar, rebels, afhandelijk en manipulerend. Dokter Kiley beschreef dit in zijn boek als een diepgewortelde wens om bemoederd te (blijven) worden.

Het Peter Pan-syndroom is ook echt genoemd naar de Peter Pan uit het sprookje. Toen dokter Kiley zijn boek uitgebracht had vonden veel mensen het syndroom erg herkenbaar en werd het gezien als een verschijnsel dat wordt vooroorzaakt door de ondergeschikte rol van de vrouw. Anderen discuseerden met hen omdat zij juist vonden dat dit syndroom zou ontstaan doordat vrouwen van nature moederlijk gedrag vertonen en zo afhankelijkheid van mannen in de hand zouden werken. Zo kwamen er hevige discussies los aan de hand van dit boek.

Het Wendy dilemma

Maar hier bleef het niet bij, in 1984 publiceerde dokter Kiley nog een boek, 'het Wendy dilemma,' vernoemd naar een andere hoofdpersoon in Peter Pan, namelijk zijn vriendinnetje Wendy. In dit boek wordt beschreven hoe mensen met de vrouwelijke rol om kunnen gaan. Een vrouw in een relatie met een man die afhankelijk is speelt vaak onbewust de rol van moeder en is overbeschermend en bezitterig, in de hoop zo de relatie met haar man in stand te houden.

Het is alleen de vraag wat nou oorzaak en wat gevolg is. Worden mannen afhankelijk door het moederen van vrouwen en worden vrouwen vervolgens bezitterig of zijn sommige mannen eigenlijk van nature afhankelijk, waardoor de moedergevoelens van hun vrouwen gestimuleerd worden...?
© 2007 - 2020 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van sprookjesOnze geschiedenis kent vele verschillende sprookjes, ook tegenwoordig worden er weer meer sprookjesverhalen geschreven.…
Het Peter Pan-syndroom, mannen die niet volwassen wordenHet Peter Pan-syndroom, mannen die niet volwassen wordenBijna iedereen kent in zijn omgeving wel een man die niet volwassen wil worden, terwijl deze man de leeftijd al lang hee…
White Collar - TelevisieserieWhite Collar - TelevisieserieWhite Collar is een televisieserie uit Amerika en geproduceerd door Fox Television Studios. De serie gaat over een crimi…
recensieVaslav, Arthur Japin"Vaslav" is de titel van het nieuwe boek van Arthur Japin, auteur van grote en internationaal succesvolle romans als o.a…

Geld verdienen voor je verenigingJe kent het wel; bij je voetbalclub of andere vereniging betaal je contributie en daarnaast zijn er vaak allerlei acties…

Reageer op het artikel "Sprookjes - Peter Pan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 21-03-2007
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!