Hoe organiseer ik een feest?
Het organiseren van een goed en gezellig feest valt niet mee. In dit artikel vind u een stappenplan en handige tips om uw feest tot een succes te maken.
Het organiseren van een feest hoeft niet alleen maar stress met zich mee te brengen. Het kan ook heel leuk en gezellig zijn om met de voorbereidingen bezig te zijn. Maak van te voren een planning, dit voorkomt een hoop problemen en zeker stress.
Drie weken voor de feestdag
Uitnodigingen
Ongeveer drie weken voor de feestdag verstuurt u de uitnodigingen (met eventueel een routebeschrijving). Kijk hoeveel gasten u ongeveer kunt verwachten. In uw uitnodiging kunt u vragen of de gasten zich aan willen melden, zodoende weet u hoeveel drank en hapjes er in huis moeten komen.
Hapjes en drankjes kiezen
Van te voren kiest u welke hapjes en drankjes u gaat serveren. U kunt bijvoorbeeld kiezen om een combinatie te maken van zelfgemaakte en kant-en-klare borrelhapjes. Maak vijf tot acht verschillende gerechten, van salades tot warme gerechten. Het zijn borrelhapjes dus als u een gerecht maakt voor vier personen, dan is dat voldoende voor ongeveer twaalf tot zestien personen.
Wat is er in huis
Bekijk uw inventaris, heeft u onder ander:
- Stoelen.
- Tafels.
- Bestek.
- Glazen.
- Servies.
Is er voldoende ruimte om alles gekoeld te bewaren? Mocht u besluiten om inventaris te huren bij een verhuurservice, dan is dit het beste moment om uw bestelling door te geven.
Twee weken voor de feestdag
Boodschappenlijst maken
Wat is er in huis en wat kan ik op de datum van het feest nog gebruiken. Verdeel de boodschappen in verse producten die u op het laatste moment pas kunt kopen en producten die u eerder kunt kopen.
Voorraad nakijken
Heeft u voldoende in huis aan onder andere:
- Aluminiumfolie.
- Plasticfolie.
- Keukenpapier.
- Toiletpapier.
- Vuilniszakken.
- Vaatdoekjes.
Deze bovenstaande producten kunt u meenemen in uw boodschappenlijst.
Slaapplaatsen regelen
Als er gasten van ver komen is het goed om van te voren te informeren voor slaapplaatsen. Mocht u in huis geen plaats hebben, geef dan mogelijkheden voor betaalde overnachtingen.
Halve week voor de feestdag
Eerste inkopen doen
De houdbare producten, zware en grote spullen kunt u nu alvast inkopen. Maak eventueel een lijst van producten of spullen die niet voorradig zijn, deze kunt u dan de volgende keer meenemen met het boodschappen doen.
Drank inslaan
Voor een avondfeest van ongeveer 16-20 mensen heeft u ongeveer deze hoeveelheid drank nodig.
- 5 flessen rode wijn.
- 4 flessen witte wijn.
- 3 flessen rosé.
- 5 flessen mineraal water.
Zijn er veel bier drinkers, reken dan op minimaal twee glazen bier per persoon. In zo’n geval is het handig om een biertap te huren.
Tip
Drank kunt u door bedrijven thuis laten bezorgen, zo hoeft u niet naar de winkel voor zware producten.
Vier dagen voor de feestdag
Verzamelen van materiaal
Verzamel alvast materialen die nodig zijn tijdens het feest zoals:
- Servies.
- Decoratie materiaal.
- Tafellinnen.
- Muziek.
Bellen
Het is zeker verstandig om nu naar bedrijven te bellen die u heeft ingeschakeld. Bevestig bijvoorbeeld bij de band de datum nog een keer. Dit geldt ook voor de cateraar of verhuurbedrijf.
Twee dagen voor de feestdag
Maken van hapjes
Zijn er hapjes die u van te voren kunt maken, dan is dit het geschikte moment.
Tip
Komen er kinderen op het feest, zorg dan dat er hapjes zijn die zij lusten. Het is ook handig om de kinderen een eigen speel plek te geven, een klein hoekje waar ze bijvoorbeeld kunnen tekenen.
Tip
Denk bij het voorbereiden van de hapjes ook aan mensen die op dieet zijn of bepaalde ingrediënten niet mogen eten in verband met allergie.
Eén dag voor de feestdag
Verse producten
Nu is het moment daar dat u de vers producten of ingrediënten koopt. De verse hapjes kunt u vandaag ook gaan maken. Haal ingevroren gerechten uit de viezer en laat ze in de koelkast ontdooien.
Schoonmaakproducten
Zorg voor een lege prullenbak en voor genoeg theedoeken en handdoeken. Een lege vaatwasmachine en afsluitbare plastic zakjes of bewaardoosjes om restjes in te bewaren. Verzamel lege kratten of lege dozen om de vuile vaat in te verzamelen.
Tip
Heeft u een kleine keuken, maak van een slaapkamer een tijdelijke voorraadkamer. Zet in deze ruimte wel de verwarming uit.
De avond voor de feestdag
Locatie versieren
De avond voor het feest gaat u de locatie versieren. Zet de tafels en stoelen neer. Een leuke slinger van lampjes (kerstverlichting) geeft al gauw een leuke sfeer. Een groot boeket bloemen is niet handig, zorg daarom voor kleine boeketjes met bloemen of losse bloemen bij de verlichting is ook erg mooi.
Drank koud zetten
Bier, fris en rosé moeten koud staan. Heeft u koelkastruimte te kort, dan kan de drank eventueel buiten staat mits het tussen de 3 tot 7°C graden is. Andere mogelijkheden zijn een:
- Campingkoelbox.
- Teil.
- Kinderbad.
De teil of het kinderbad kunt u vullen met koud water en ijs.
Tip
Heeft u een groot tafelkleed nodig, koop dan een lange lap voeringszijde of katoen op de markt.
De feestdag
Laatste voorbereidingen
Vandaag is het moment om de laatste hapjes voor te bereiden en twee uur van te voren de welkomstdrankjes en -hapjes te maken. Zorg ervoor dat alles een half uur van te voren voordat de eerst gasten arriveren (afgedekt) op tafel staat. Plan ook genoeg tijd in om jezelf klaar te maken voor het feest.
Muziek
De juiste muziek is op een feestje erg belangrijk. Hoe krijg je gasten aan het dansen? De gouden tip, goede muziek, veel mensen en weinig stoelen.
Tip
Serveer een origineel welkomstdrankje, dan is iedereen direct in de feeststemming.