Hoe organiseer ik een feest?

Hoe organiseer ik een feest? Het organiseren van een goed en gezellig feest valt niet mee. In dit artikel vind u een stappenplan en handige tips om uw feest tot een succes te maken. Het organiseren van een feest hoeft niet alleen maar stress met zich mee te brengen. Het kan ook heel leuk en gezellig zijn om met de voorbereidingen bezig te zijn. Maak van te voren een planning, dit voorkomt een hoop problemen en zeker stress.

Drie weken voor de feestdag

Uitnodigingen

Ongeveer drie weken voor de feestdag verstuurt u de uitnodigingen (met eventueel een routebeschrijving). Kijk hoeveel gasten u ongeveer kunt verwachten. In uw uitnodiging kunt u vragen of de gasten zich aan willen melden, zodoende weet u hoeveel drank en hapjes er in huis moeten komen.

Hapjes en drankjes kiezen

Van te voren kiest u welke hapjes en drankjes u gaat serveren. U kunt bijvoorbeeld kiezen om een combinatie te maken van zelfgemaakte en kant-en-klare borrelhapjes. Maak vijf tot acht verschillende gerechten, van salades tot warme gerechten. Het zijn borrelhapjes dus als u een gerecht maakt voor vier personen, dan is dat voldoende voor ongeveer twaalf tot zestien personen.

Wat is er in huis

Bekijk uw inventaris, heeft u onder ander:
 • Stoelen.
 • Tafels.
 • Bestek.
 • Glazen.
 • Servies.
Is er voldoende ruimte om alles gekoeld te bewaren? Mocht u besluiten om inventaris te huren bij een verhuurservice, dan is dit het beste moment om uw bestelling door te geven.

Twee weken voor de feestdag

Boodschappenlijst maken

Wat is er in huis en wat kan ik op de datum van het feest nog gebruiken. Verdeel de boodschappen in verse producten die u op het laatste moment pas kunt kopen en producten die u eerder kunt kopen.

Voorraad nakijken

Heeft u voldoende in huis aan onder andere:
 • Aluminiumfolie.
 • Plasticfolie.
 • Keukenpapier.
 • Toiletpapier.
 • Vuilniszakken.
 • Vaatdoekjes.
Deze bovenstaande producten kunt u meenemen in uw boodschappenlijst.

Slaapplaatsen regelen

Als er gasten van ver komen is het goed om van te voren te informeren voor slaapplaatsen. Mocht u in huis geen plaats hebben, geef dan mogelijkheden voor betaalde overnachtingen.

Halve week voor de feestdag

Eerste inkopen doen

De houdbare producten, zware en grote spullen kunt u nu alvast inkopen. Maak eventueel een lijst van producten of spullen die niet voorradig zijn, deze kunt u dan de volgende keer meenemen met het boodschappen doen.

Drank inslaan

Voor een avondfeest van ongeveer 16-20 mensen heeft u ongeveer deze hoeveelheid drank nodig.
 • 5 flessen rode wijn.
 • 4 flessen witte wijn.
 • 3 flessen rosé.
 • 5 flessen mineraal water.
Zijn er veel bier drinkers, reken dan op minimaal twee glazen bier per persoon. In zon geval is het handig om een biertap te huren.

Tip

Drank kunt u door bedrijven thuis laten bezorgen, zo hoeft u niet naar de winkel voor zware producten.

Vier dagen voor de feestdag

Verzamelen van materiaal

Verzamel alvast materialen die nodig zijn tijdens het feest zoals:
 • Servies.
 • Decoratie materiaal.
 • Tafellinnen.
 • Muziek.

Bellen

Het is zeker verstandig om nu naar bedrijven te bellen die u heeft ingeschakeld. Bevestig bijvoorbeeld bij de band de datum nog een keer. Dit geldt ook voor de cateraar of verhuurbedrijf.

Twee dagen voor de feestdag

Maken van hapjes

Zijn er hapjes die u van te voren kunt maken, dan is dit het geschikte moment.

Tip

Komen er kinderen op het feest, zorg dan dat er hapjes zijn die zij lusten. Het is ook handig om de kinderen een eigen speel plek te geven, een klein hoekje waar ze bijvoorbeeld kunnen tekenen.

Tip

Denk bij het voorbereiden van de hapjes ook aan mensen die op dieet zijn of bepaalde ingrediënten niet mogen eten in verband met allergie.

Eén dag voor de feestdag

Verse producten

Nu is het moment daar dat u de vers producten of ingrediënten koopt. De verse hapjes kunt u vandaag ook gaan maken. Haal ingevroren gerechten uit de viezer en laat ze in de koelkast ontdooien.

Schoonmaakproducten

Zorg voor een lege prullenbak en voor genoeg theedoeken en handdoeken. Een lege vaatwasmachine en afsluitbare plastic zakjes of bewaardoosjes om restjes in te bewaren. Verzamel lege kratten of lege dozen om de vuile vaat in te verzamelen.

Tip

Heeft u een kleine keuken, maak van een slaapkamer een tijdelijke voorraadkamer. Zet in deze ruimte wel de verwarming uit.

De avond voor de feestdag

Locatie versieren

De avond voor het feest gaat u de locatie versieren. Zet de tafels en stoelen neer. Een leuke slinger van lampjes (kerstverlichting) geeft al gauw een leuke sfeer. Een groot boeket bloemen is niet handig, zorg daarom voor kleine boeketjes met bloemen of losse bloemen bij de verlichting is ook erg mooi.

Drank koud zetten

Bier, fris en rosé moeten koud staan. Heeft u koelkastruimte te kort, dan kan de drank eventueel buiten staat mits het tussen de 3 tot 7°C graden is. Andere mogelijkheden zijn een:
 • Campingkoelbox.
 • Teil.
 • Kinderbad.
De teil of het kinderbad kunt u vullen met koud water en ijs.

Tip

Heeft u een groot tafelkleed nodig, koop dan een lange lap voeringszijde of katoen op de markt.

De feestdag

Laatste voorbereidingen

Vandaag is het moment om de laatste hapjes voor te bereiden en twee uur van te voren de welkomstdrankjes en -hapjes te maken. Zorg ervoor dat alles een half uur van te voren voordat de eerst gasten arriveren (afgedekt) op tafel staat. Plan ook genoeg tijd in om jezelf klaar te maken voor het feest.

Muziek

De juiste muziek is op een feestje erg belangrijk. Hoe krijg je gasten aan het dansen? De gouden tip, goede muziek, veel mensen en weinig stoelen.

Tip

Serveer een origineel welkomstdrankje, dan is iedereen direct in de feeststemming.
© 2008 - 2024 Nannie78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een feest, receptie of diner organiserenEen feest, receptie of diner organiserenGa je (voor het eerst) een groot diner, feest of receptie organiseren? Als je meer dan 25 of 30 gasten hebt, is het gemi…
Feestdagen en evenementen in TurkijeTurkije, niet alleen in zomer wordt hier feest gevierd. Er worden het hele jaar door festivals georganiseerd. U leest he…
Nationale Bevrijdingsdag5 mei staat bekend als Bevrijdingsdag. Op deze dag worden er door het hele land allerlei activiteiten georganiseerd. Het…
Studentenleven: Hoe geef ik een goed feest?Studenten staan bekend om feestjes, slapeloze nachten en gezelligheid. Zelf een feest geven is natuurlijk ook erg leuk,…

Micronaties! Een koninkrijk in je eigen kamerMicronaties! Een koninkrijk in je eigen kamerDe meeste mensen hebben er als kind wel eens van gedroomd een koningin of koning te zijn. Wie wilde nu niet de baas zijn…
Scherp je waarnemingsvermogen, leer tekenenScherp je waarnemingsvermogen, leer tekenenIedereen kan zich kunstenaar noemen, het kunstenaarschap is een vrij beroep. Maar hoe zit het met de techniek? Kun je ee…
Nannie78 (33 artikelen)
Laatste update: 10-10-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.