Scherp je waarnemingsvermogen, leer tekenen

Scherp je waarnemingsvermogen, leer tekenen Iedereen kan zich kunstenaar noemen, het kunstenaarschap is een vrij beroep. Maar hoe zit het met de techniek? Kun je een kunstenaar op zijn techniek beoordelen? Of hebben we het dan over een kunstje, een ambacht? In de kunstwereld heeft het woord ambacht tegenwoordig niet echt een goede naam. De ambachtelijke kant laten veel kunstenaars aan anderen over. Sommigen zijn er zelfs trots op dat ze het niet beheersen; Kunst heeft meer met visie te maken, vinden zij. Laat je er niet van weerhouden de techniek van het tekenen onder de knie te krijgen. Je leert er veel meer van dan tekenen alleen!

Leer tekenen

Onontbeerlijke basis voor een goed schilderij

Wat anderen, met name kunstenaars beweren, hoeft niemand te weerhouden van het aanleren van een techniek. Hoe beter je die beheerst, hoe vrijer je je voelt om alles te tekenen wat in je hoofd opkomt. Het is slimmer als je dit aspect van het tekenen niet verwaarloost! Bovendien is het de basis voor veel schilderijen. En is de basis fout, dan valt deze al schilderend niet te herstellen hoezeer je ook je best doet. Maar waar leer je nog techniek als academies er hun neus voor ophalen? En is het te leren? De Amerikaanse Betty Edwards wist hoe je dat doet. Zij ontdekte dat onze creatieve talenten in onze rechter hersenhelft liggen. En laten we die nou nauwelijks gebruiken...

Visie

Anderzijds betekent het toch niet dat er geen sprake is van een visie als je de techniek beheerst! Visie komt niet in plaats van techniek. Een duidelijke visie valt of staat met een goede techniek. Visie valt niet een, twee, drie aan te leren. Dat moet je ontwikkelen. Daarvoor moet je goed om je heen te kijken en veel kunst zien en erover lezen.

Rechterhersenhelft

Bron: Joost Krijnen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bron: Joost Krijnen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
Daarom maar eens wat oefeningen om die techniek aan te leren en te verfijnen door middel van het inschakelen van je rechter hersenhelft. Het mooie is dat je zo niet alleen de tekentechniek onder de knie krijgt; de rechterhersenhelft gaat over alle creatieve uitingen. Als dat zo is zou iedereen creatief moeten zijn... Iedereen heeft immers twee hersenhelften! Inderdaad, dat klopt.

Creatief

Misschien dat daarom kunstenaars er niet van willen weten. Rond kunst hangt vaak een aura van geheimzinnigheid, van magie en van genie. Een stelling waarvan veel kunstenaars overtuigd zijn is, niet zo vreemd: 'Je hebt het of je hebt het niet.'
Maar wat niet is, kan nog komen. Laat je daarom niet ontmoedigen. En ook al kun je jezelf niet meteen, of zelfs nooit, kunstenaar noemen, creatief ben je zeker! Wees vooral niet bang, laat je niet intimideren en ga rustig verder. Een ander mooi aspect van deze methode is dat je er heel rustig en relaxed van wordt. Je concentreert je op één ding en alle dagelijkse lasten vallen van je schouders.

Door te tekenen leer je kijken, scherp je je waarnemingsvermogen.


Benodigdheden

Bron: Henri de Toulouse-Lautrec, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Henri de Toulouse-Lautrec, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Papier (tekenpapier en zwart papier),
  • potlood (4b /2), evt. houtskool,
  • gum.

Instructies

  • Maak de oefeningen in de gegeven volgorde.
  • Bewaar alle tekeningen zodat je je vorderingen ziet.
  • Lees eerst goed de instructies voor je begint.
  • Neem zoveel tijd als je nodig hebt (reken op ca. 2,5 uur)

Voorbereiding

Maak vier tekeningen vóórdat je met deze cursus begint.
  1. teken uit het hoofd een mens,
  2. teken het hoofd van iemand die slaapt, iemand op TV of jezelf in de spiegel. Teken geen foto na!
  3. teken je eigen hand, de hand waarmee je niet tekent, in elke houding die je maar wilt,
  4. teken een stoel (na), teken geen foto na!
Schrijf erbij wat je ervan vindt (goed/matig/slecht en de datum).

Methode

Als je volgens deze methode leert tekenen, zul je ook in staat blijken op andere gebieden van het leven creatief te zijn. Eerst leer je los te komen van stereotype vormen. Vervolgens kun je je eigen persoonlijke stijl ontwikkelen.

Oefeningen

  1. Trek een lijn op een vel papier, vul daarmee het vel zonder je hand van het papier te halen. Maak zo een patroon van verticale en horizontale lijnen en bedek daarmee geleidelijk het hele vel. Trek dan sommige lijnen nog eens over zodat ze dikker worden. Speel met de patronen die zo ontstaan.
  2. Pak een nieuw vel. Trek nu behalve verticale en horizontale ook diagonale lijnen. Leg de nadruk op de randen van het papier.
  3. Maak een tweede, derde, vierde, etc. tekening met cirkels, vierkanten, ruiten, etc, wat er maar in je op komt.
  4. Schrijf je handtekening op drie manieren. Analyseer je manier van tekenen; wat is de non-verbale boodschap die je er uit kunt halen?


Waarnemingsvermogen

Let op de grootte van de letters, de onderlinge afstand, verbinding van de letters, druk van het potlood, hoekige of ronde vormen, slappe of strakke lijnvoering, e.d. je handtekening brengt je individualiteit en creativiteit tot uiting. Met je tekening druk je automatisch iets van jezelf uit. Hoe scherper je kijkt, des te persoonlijker wordt je tekening. De oefeningen richten zich op verruiming van het waarnemingsvermogen terwijl je individuele stijl onaangetast blijft en zich vanzelf zal gaan ontwikkelen.
© 2008 - 2024 Stine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Creatief denken, de basisvaardighedenCreatief denken, de basisvaardighedenIedereen is creatief, creatief wordt echter vaak verkeerd opgevat door mensen. Knutselen, schilderen of tekenen zijn cre…
Linkshandig tekenenLinkshandige mensen worden vaak bestempeld als creatieve mensen. Naar mijn mening klopt dat wel, aangezien ik zelf links…
Onze hersenhelften: elk zijn specifieke eigenschappenOnze hersenhelften: elk zijn specifieke eigenschappenOnze hersenen bestaan uit twee helften met elk zijn specifieke eigenschappen. Dankzij die verschillen kun je problemen o…
Strategie, missie, visie en doelenDe begrippen strategie, missie en visie worden geregeld door elkaar gehaald. De missie is de opdracht, de bestaansreden…

Hoe organiseer ik een feest?Hoe organiseer ik een feest?Het organiseren van een goed en gezellig feest valt niet mee. In dit artikel vind u een stappenplan en handige tips om u…
Het pad van de held voor schrijversHet Pad van de Held (The Hero's Journey) is de naam die gegeven is aan het patroon, de structuur die in onnoemelijk veel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sugimura Jihei, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Betty Edwards: LEER TEKENEN; Ontwikkel de creatieve talenten die verborgen liggen in uw rechter hersenhelft
  • Afb.: Japanse prentkunst, Minnekozend paar achter een kamerscherm c. 1684 (Honolulu Museum of Art)
  • Afbeelding bron 1: Joost Krijnen, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Henri de Toulouse-Lautrec, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Stine (145 artikelen)
Laatste update: 27-05-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.