Schoenen met BOA-sluiting (draaiknop) in plaats van veters
Een BOA-sluiting is een sluiting die gebruik maakt van een draaiknop met draadspoel. Middels het aandraaien van de knop kan een draad losser of strakker gespannen worden. Dit vindt onder meer toepassing in schoenen. De BOA-sluiting vervangt dan de normale veters. Op die manier kan een schoen snel worden aan- en uitgetrokken, heb je nooit meer last van losse veters en gaat je schoen nooit los zitten. Het mechanisme wordt veel gebruikt voor onder meer fietsschoenen en veiligheidsschoenen maar er zijn ook wandelschoenen en vrijetijdsschoenen verkrijgbaar met een BOA-sluiting.
BOA-sluiting
BOA-sluiting: wat is het?
Voor vrijwel iedereen zal het normaal zijn om schoenen te sluiten met veters. Kinderen hebben voor het gemak nog weleens schoenen met een klittenbandsluiting en laarzen worden soms gesloten met een gespje. Er is daarnaast echter nog een andere hele handige manier om de schoen te sluiten en op de gewenste manier aan te trekken: de
BOA-sluiting. De BOA-sluiting is een gepatenteerd systeem door middel waarvan de schoen gesloten kan worden. Op het lipje van van de schoen of aan de zijkant zit in dat geval een draaiknop met aan de binnenkant een draaispoel. In plaats van veters zit door de ponsgaatjes een lijn geregen, vaak van kevlar. Door aan de knop te draaien kan de lijn losser of strakker gespannen worden waardoor de schoen wordt gesloten of juist weer geopend.
Dit type sluiting wordt vooral veel gebruikt in onder meer werkschoenen, veiligheidsschoenen, fietsschoenen en snowboardschoenen. Je kunt je voorstellen dat het bij fietsschoenen belangrijk is dat veters niet tussen de spaken of de ketting van de fiets kunnen wapperen. Ook voor werkschoenen is het handig dat de schoen geen losse elementen heeft die eventueel verstrikt kunnen raken in een machine. Het is daarom een kwestie van veiligheid. Echter zijn er ook 'gewone' schoenen die gebruik maken van een BOA-sluiting. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken om een losse veter en kun je indien gewenst de schoen ook behoorlijk strak of juist heel losjes aantrekken. Het gebruik van dit systeem kan bovendien een must zijn wanneer iemand vanwege een medische aandoening een verminderde handfunctie heeft waardoor het strikken van veters lastig is geworden.
Het is
niet mogelijk om zelf een BOA-sluiting op een gewone schoen te bevestigen. De ponsgaatjes van een normale schoen zijn niet gemaakt om een kevlar-draad doorheen te rijgen. Deze zouden hierdoor kapot gaan. Ook is er geen bevestigingsmechanisme (BOA-holster) voor de draaiknop. Wil je daarom graag schoenen met een BOA-sluiting dan zul je deze zo moeten kopen.
Andere toepassingen
De BOA-sluiting heeft ook nog andere toepassingen dan die in schoenen. Zo bestaan er bijvoorbeeld ook fietshelmen die kunnen worden aangetrokken met een BOA-sluiting en maken ook brandweerkorpsen gebruik van een dergelijke sluiting om hun apparatuur snel in gereedheid te brengen. Ook wordt het BOA-systeem gebruikt voor medische toepassingen. Zo bestaan er onder meer (sport)braces en protheses die op deze manier kunnen worden aangetrokken.
Werkschoenen en veiligheidsschoenen met een BOA-sluiting
De BOA-sluiting is populair in
werkschoenen en
veiligheidsschoenen. Dit is vooral belangrijk voor de veiligheid. Doordat je geen losse veters meer hebt kun je hier ook niet mee verstrikt raken in bijvoorbeeld een machine. Daarnaast kun het makkelijker om een schoen los te krijgen wanneer je vieze of koude handen hebt. De knop is dan altijd makkelijk los te draaien terwijl het losmaken van veters met vieze of koude handen nog wel eens onhandig kan zijn. Merken werk- en veiligheidsschoenen die modellen hebben met een BOA-sluiting zijn onder meer Arbesko, Traxx, Mascot, Grisport en Bata.
Fietsschoenen met een BOA-sluiting
In
fietsschoenen is de BOA-sluiting om twee redenen haast onmisbaar. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te voorkomen dat je tijdens het fietsen met de veters tussen de spaken of ketting komt. Dit kan desastreuze gevolgen hebben. Daarnaast is het van belang dat de schoenen strak genoeg zitten om schuiven in de schoen en daarmee blaren te voorkomen. Door middel van een BOA-sluiting kan de schoen strakker worden aangetrokken dan bijvoorbeeld met klittenband. Merken mountainbike-
en fietsschoenen die modellen hebben met een BOA-sluiting zijn onder meer Spiuk, Northwave, Vittoria, Fizik, Lake en Five Ten.
Vrijetijdsschoenen en wandelschoenen met een BOA-sluiting
Vind je het fijn om je schoenen stevig te kunnen aantrekken en wil je je niet meer druk hoeven maken om losse veters dan zijn er ook
vrijtijdsschoenen die gebruik maken van het BOA-systeem. Deze zijn onder meer verkrijgbaar van merken als Adidas, Asics, Vasque, New Balance, Inov-8 en Clorts. Ook zijn er
wandelschoenen die gebruik maken van het BOA-systeem van onder meer Scott, Grisport, Chiruca, McCloys, Pezzol, Esdy en Härkila.