Swappen: een hype op Facebook en Instagram in 2017

Swappen: een hype op Facebook en Instagram in 2017 Ben je graag creatief bezig? Is cadeautjes inpakken je hobby? Dan moet je zeker eens gaan swappen. Swappen is een ware hype op zowel Facebook als op Instagram in het jaar 2017. Bij swappen stuur je iemand anders cadeautjes en ontvang je zelf ook verschillende cadeautjes terug van dezelfde persoon of iemand anders. Deze cadeautjes koop je voor een vooraf bepaald bedrag in de winkel. Degene die jou de cadeautjes toestuurt is voor jou een onbekende man of vrouw. Je krijgt alleen de naam en het Instagramaccount van de organisator. En de persoon die jou cadeautjes terugstuurt kent jou meestal ook niet in het echt. Om te weten te komen wat de andere persoon leuk vindt, kun je kijken op de Facebookpagina of op het Instagramaccount van hem of haar. Soms kun je ook een moodboard hier terugvinden. Swappen is vooral populair onder de creatieve mensen. Zij maken een waar kunstwerk van het pakket dat ze versturen en hopen stiekem op een net zo mooi pakket terug.

Wat betekent swappen?

In het woordenboek heeft swappen meerdere betekenissen. De betekenis die het dichtst in de buurt komt van het swappen zoals dit op Facebook en Instagram gebeurt, is: een dienst verlenen in ruil voor een andere dienstverlening. Echter gaat het bij swappen meestal om dezelfde dienstverlening. Jij maakt een swappakket voor iemand en iemand anders maakt een swappakket voor jou. Bij swappen is het meestal ook niet de persoon waarvoor jij een pakket maakt, die een pakket naar jou stuurt. Wie jou een swappakket stuurt wordt bepaald door middel van loting. De organisator stuurt je nadat hij of zij geloot heeft de naam en het Instagramaccount of de Facebookpagina van het swapmaatje door. Zo kun je kijken wat diegene leuk vindt en naar de winkel gaan om cadeaus te kopen.

Hoe gaat swappen in zijn werk?

Op Instagram of Facebook kun je zoeken op verschillende hashtags om een swap tegen te komen. Zoek bijvoorbeeld eens op 'swappen', 'swapjunkie', 'swappenisleuk' of 'swapmaatje'. Op het Instagramaccount of de Facebookpagina van iemand die een swap wil organiseren staat informatie over de swap. De organisator van de swap geeft hierbij ook zijn e-mailadres om je aan te melden of heeft een eigen pagina of website gemaakt met een aanmeldformulier. Als je je aanmeldt wordt er om meerdere gegevens gevraagd. Je moet hierbij denken aan je naam, adres en je Facebookpagina of Instagramaccount. Vaak wordt er ook gevraagd om wat gegevens toe te sturen over je hobby's, je lievelingskleur of je leefsituatie. De persoon waaraan je gekoppeld wordt krijgt deze informatie dan doorgestuurd.

Koppeling van je swapmaatje

Als je je hebt ingeschreven voor een swap is het wachten op het moment dat de inschrijving wordt stopgezet. Vanaf dat moment gaat de organisator van de swap alle inschrijvingen aan elkaar koppelen. Meestal moet je een swap maken voor heel iemand anders, dan waarvan je een swap toegestuurd krijgt. Je krijgt de naam, adresgegevens, de Facebookpagina of het Instagramaccount van deze persoon toegestuurd en kunt aan de slag.

Op de sociale media ga je op zoek waar je swapmaatje van houdt. Om jouw swapmaatje te helpen, kun je zelf ook een moodboard plaatsen op je eigen sociale media-kanalen. Laat bijvoorbeeld de kleur zien waar jij erg van houdt of plaats de spulletjes die jij graag zou willen ontvangen. Van tevoren is een bepaald bedrag afgesproken en voor deze prijs ga je op zoek naar cadeautjes voor je swapmaatje. In je pakket mag altijd meer aan waarde zitten dan is afgesproken, maar nooit minder. Zo blijft het swappen eerlijk.

Cadeautjes zelf maken

Soms wordt er gevraagd om twee cadeautjes zelf te maken, omdat sommige swappers best handig zijn of een creatieve hobby hebben. Als je alle cadeautjes compleet hebt, pak je ze zo leuk mogelijk in en stopt ze gezamenlijk in een doos. Ook deze doos mag versierd worden. Vergeet het adres niet op de doos te schrijven.

Op de afgesproken verzenddatum gaan alle swappakketjes op de post. Op dit moment is het leuk om een sneakpreview van jouw verstuurde pakket te plaatsen op Facebook of Instagram. Zo maak je je swapmaatje al een beetje nieuwsgierig naar wat hij of zij krijgt. De pakketten komen in de loop van de week aan bij alle mensen, maar iedereen moet het pakket nog dicht laten zitten.

Het pakket openen

Op een afgesproken dag mogen alle swappers hun pakket met cadeautjes openen. Vaak worden dan gelijk foto's op Facebook en Instagram geplaatst. Ook is het wel zo netjes als je je swapmaatje bedankt voor het pakket dat je hebt ontvangen.

Swappen met een thema

Vaak hebben swaps een bepaald thema. Zo is het voor alle swappers duidelijk wat voor soort cadeautjes er in het pakket moeten komen. Voorbeelden van swaps met een thema zijn:
 • Valentijnsswap
 • Kerstswap
 • Zomerswap
 • Mamaswap
 • Theeswap
 • Moederdagswap
 • Sinterklaasswap
© 2017 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat?Instagram, wat is dat? Instagram is een gratis applicatie voor de mobiele telefoon, Tegenwoordig heeft Instagram meer da…
Credit default swaps: verzekeren tegen faillissementCredit default swaps: verzekeren tegen faillissementCredit default swaps worden gebruikt om te beschermen tegen een faillissement van een land of bedrijf. Er wordt veel geh…
Instagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatInstagram Stories: Mogelijkheden en verschillen met SnapchatDoor middel van diverse applicaties kan je met je mobiele apparaten in contact blijven met je sociale netwerk. Zo is het…
Gratis foto-apps voor op je smartphoneVandaag de dag kan je met een smartphone ongelooflijk leuke foto’s trekken. Met behulp van foto-apps kun je deze foto’s…

Een pubquiz: hoe werkt het en welke vragen kun je verwachtenEen pubquiz: hoe werkt het en welke vragen kun je verwachtenEen pubquiz is een leuk avondje uit voor iedereen. Met een groep vrienden, collega's, klasgenoten, familie of wie dan oo…
Tips voor het kopen van een originele vintage filmposterTips voor het kopen van een originele vintage filmposterVintage filmposters kunnen ware kunstwerken zijn en er zijn dan ook exemplaren die dusdanig gewild zijn dat ze wel prijz…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Blickpixel, Pixabay
 • https://happyswaps.wordpress.com/wat-is-swappen/
 • http://instaswap.nl/hoe-werkt-instaswap/
 • http://www.betekenis-definitie.nl/swappen
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.