Tips voor het kopen van een originele vintage filmposter

Tips voor het kopen van een originele vintage filmposter Vintage filmposters kunnen ware kunstwerken zijn en er zijn dan ook exemplaren die dusdanig gewild zijn dat ze wel prijzen kunnen opbrengen van honderdduizenden euro's. Gelukkig voor de particuliere verzamelaar zijn er ook nog voldoende originele vintage filmposters te krijgen voor een lagere prijs, soms zelfs wel voor maar een paar euro. Helaas is het bij filmposters vaak lastig om de originele druk te onderscheiden van een nadruk of zelfs een namaakposter. Vooral bij de zeer gewilde vintage filmposters kan het wel eens lastig zijn om een echte originele te bemachtigen voor een goede prijs.

Soorten vintage filmposters

Vintage filmposters zijn er in alle soorten en maten. De meest bekende postervarianten zijn vaak de versies die origineel uit het land van herkomst van de film komen. Bij Amerikaanse films zijn bijvoorbeeld de Amerikaanse filmposters de meest bekende. Toch hoeven dit niet altijd de meest interessante posters te zijn. Er zijn namelijk verschillende landen waar men voor dezelfde film een andere poster heeft ontworpen. Zo zijn bijvoorbeeld posters uit landen die vroeger tot het communistische Warschaupact behoorden, zoals Polen of Tsjechië, die een heel ander design hebben dan de Amerikaanse uitgaves. Hoewel deze Poolse en Tsjechische filmposters minder bekend zijn, zitten hier veel artistieke meesterwerken tussen.

Originele vintage Poolse en Tsjechische filmposters

Ontwerp van vintage Poolse en Tsjechische posters

De Poolse en Tsjechische filmposters die uitgebracht zijn in de jaren vijftig tot en met de jaren zeventig kennen een zeer unieke vormgeving. Latere posters, na de toetreding tot de westerse markt, zijn vrijwel allemaal kopieën van het originele Amerikaanse design. De oude vintage filmposters die gemaakt zijn in de periode hiervoor zijn door artiesten ontworpen die een ongekende vrijheid hadden in het ontwerp, ondanks de schijnbare censuurcultuur. De vrijheid van de artiest in deze periode komt gedeeltelijk ook door het ontbreken van druk vanuit de studio's, managers van acteurs of geldschieters. Tevens was er een cultuur onder de ontwerpers om de complete film samen te vatten in het ontwerp van de poster. De Poolse poster voor Rocky bijvoorbeeld laat een handschoen in de vorm van een hart zien. Zowel het romantische aspect uit de film, als het boksthema, wordt hiermee verbeeld. Dit in tegenstelling tot de originele Amerikaanse poster, die het meer moet hebben van de compositie van de foto en de kracht van het beeld uit deze foto.

Prijs van Poolse en Tsjechische filmposters

In prijs zijn de Poolse en Tsjechische filmposters nog niet zo hoog gewaardeerd als sommige Amerikaanse filmposters. Nog steeds zijn er zeer mooie originele vintage posters te krijgen vanaf al enkele tientallen euro's. Duurdere exemplaren kunnen wel tot 10.000 euro of meer opbrengen, maar dan gaat het echt om de zeldzame topstukken. Nog steeds goedkoper dan de dure Amerikaanse exemplaren.

Het kopen van originele Amerikaanse filmposters

Duurste filmposters

Originele Amerikaanse filmposters zijn inmiddels zeer gewilde verzamelaarsitems. Er zijn posters, zoals de originele vintage poster van de film Casablanca, die wel tegen prijzen van meer dan 100.000 euro verkocht worden. Gelukkig is dit niet bij alle interessante posters het geval, en zijn er zeker nog goede en mooie originele filmposters te krijgen tegen schappelijkere prijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de originele poster van The Good, the Bad and the Ugly met Clint Eastwood uit 1966. Deze poster kost rond de 1500 euro, maar is in mindere staat ook al voor enkele honderden euro's te krijgen.

Gemiddelde prijzen Amerikaanse filmposters

Als een poster van boven de duizend euro nog te duur is, zijn er nog vele andere vintage posters te koop tegen schappelijkere prijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sommige Hitchcock posters, die al voor enkele honderden euro's of zelfs net iets onder de honderd euro te krijgen zijn. Deze prijsklasse moet ook gezien worden als het gemiddelde voor originele Amerikaanse filmposters in een redelijke staat. Het is ook mogelijk om goedkopere filmposters te kopen, maar dan gaat het vaak om posters waar minder vraag naar is of die recenter van datum zijn.

Buitenlandse filmposters

Een andere mogelijkheid is om een poster te zoeken met hetzelfde Amerikaanse design, maar uit een ander land. In veel gevallen hebben buitenlandse filmposters ongeveer hetzelfde design, maar zijn ze tegen een lagere prijs te koop omdat de titel in een andere taal staat. Toch kan dit ook een erg mooi effect hebben; de eerder genoemde poster van The Good, the Bad and the Ugly is bijvoorbeeld ook in het Italiaans of Frans te krijgen tegen een lagere prijs, terwijl er niet gezegd kan worden dat dit minder mooi of origineel is.

Originele Belgische vintage filmposters

Ook Belgische vintage filmposters zijn interessant om te verzamelen. Niet alleen zijn veel van deze posters nog te krijgen tegen redelijk schappelijke prijzen, maar het formaat van deze posters is ook kleiner dan de Amerikaanse filmposters. Hierdoor is het makkelijker om de posters een goede plek aan de muur te geven en domineren ze een woonkamer of slaapkamer minder. Ook hebben Belgische filmposters een extra element; de titel staat er vaak in twee of zelfs drie talen op vermeld. Met name de Nederlandse vertaling is vaak zeer creatief gevonden en maakt de poster daardoor net iets specialer. Ook zijn de vroege Belgische ontwerpen vaak zeer mooi van tekening en design. Met name de jaren vijftig-posters zijn hierin zeer sterk.

Betrouwbaarheid, originaliteit en namaak

Veel posters, zowel Amerikaanse als Belgische als andere posters, zijn naderhand nagedrukt. Dit enerzijds vanwege de vraag die er is naar dergelijke posters, maar in sommige gevallen gaat het ook echt om pogingen om de reproductie voor een origineel te verkopen. Vraag bij een koop daarom altijd goed door en kijk of de verkoper betrouwbaar is. Betreft het bijvoorbeeld een verkoper die een eigen winkel heeft of een verkoper die alleen wil verkopen door verzending via internet? Daarnaast zijn bijvoorbeeld Belgische posters vaak gestempeld door de filmkeuring. Dit kan als een extra bewijs voor originaliteit dienen.
© 2017 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Oranje-Blauw Contrast in FilmpostersHet Oranje-Blauw Contrast in FilmpostersLeuk experiment: open Google afbeeldingen en gebruik de zoekwoorden ‘movie poster’. Kijk vervolgens hoeveel van de filmp…
Wat bepaalt de waarde van vintage spullenWat bepaalt de waarde van vintage spullenHoe kan het dat sommige oude spullen ontzettend in waarde stijgen, terwijl andere producten uit dezelfde periode in waar…
Een wetenschappelijke poster makenHet maken van een goede poster is een vaardigheid die goed van pas kan komen. Posterpresentaties zijn populair bij weten…
Wat is vintage en wat is retroWat is vintage en wat is retroVintage is in, retro is hip. Wat betekent vintage nu eigenlijk en wat is het verschil met retro? Handig om te weten wann…

Swappen: een hype op Facebook en Instagram in 2017Swappen: een hype op Facebook en Instagram in 2017Ben je graag creatief bezig? Is cadeautjes inpakken je hobby? Dan moet je zeker eens gaan swappen. Swappen is een ware h…
Tips voor het kopen van een telescoop of sterrenkijkerTips voor het kopen van een telescoop of sterrenkijkerOp een mooie heldere avond kijk je naar de sterrenhemel en zie je de maan en de sterren. En je denkt: ik wil een telesco…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pexels
  • http://www.cinemaposter.com/index.html
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.