Hoe begin je met een creatief dagboek?

Hoe begin je met een creatief dagboek? Een creatief dagboek bijhouden, journaling, in een dagboek schrijven; veel mensen willen hier graag mee beginnen. Er is (bijna) niets mooiers dan een dik en ´chunky´ boekwerk, volgeschreven door niemand anders dan jijzelf, vol met herinneringen, kleine memorabilia zoals bioscoopkaartjes, toegangskaartjes van het museum of van andere leuke uitjes. Het kan lastig zijn om hieraan te beginnen. Je wilt het graag, maar de lege pagina die naar je terugstaart als je eenmaal je dagboek opent, zorgt voor het ultieme writersblock. Of misschien is het voor jou juist geen moeite om te beginnen met een creatief dagboek, maar vind je het juist moeilijk om regelmatig schrijven vol te houden.

Waarom schrijven in een (creatief) dagboek

Misschien heb je wel eens van de term art journaling gehoord. Het is een vorm van een dagboek bijhouden door middel van schilderen, collages maken en bijvoorbeeld stempelen. Verschillende media kunnen worden gebruikt in een art journal. Vaak levert dit mooie plaatjes en filmpjes op op YouTube. Het kan zijn dat jij juist meer hebt met woorden dan met tekeningen, maar dat je je wel graag wilt uiten in een soort van art journal. Dit hoeft ook helemaal niet uitsluitend door proberen iets kunstzinnigs te maken. Het gaat er juist om dat jij iets doet wat jíj leuk vindt en waar jij baat bij hebt. Redenen om een creatief dagboek bij te houden:
  • Verwerking van een emotionele gebeurtenis: Misschien heb je iets ergs meegemaakt en wil je dit graag toevertrouwen aan papier, aan een dagboek. Je gevoelens en gedachten opschrijven kan zeker helpen bij het verwerkingsproces.
  • Herinneringen vastleggen: Misschien wil je je herinneringen vastleggen in een mooi boekje, voor later of voor je kinderen en/of kleinkinderen.
  • Inzicht verschaffen: door een dagboek bij te houden kun je beter inzage krijgen in hoe jijzelf bent. Dit kan je helpen in je leven om bepaalde zaken anders aan te pakken of andere keuzes te maken.

Hoe begin je met schrijven in een (creatief) dagboek?

Er kan soms niets ergers lijken dan een witte pagina die je aanstaart, terwijl je pen boven de bladzijde zweeft. Je weet niet hoe je moet beginnen of wat je moet schrijven! Gefrustreerd leg je je zorgvuldig uitgekozen dagboek maar weer aan de kant. Het is een soort drempelvrees. Je bent bang om iets te verpesten of je weet niet waar je over moet schrijven. Waarschijnlijk kun je nog meer redenen bedenken om niet te hoeven beginnen. Tips om te beginnen in je creatief dagboek:
  1. Zoek een boekje uit dat je aanspreekt. Een notitieboek met een mooie kaft, lijntjespapier, blancopapier, gewoon een schriftje dat je hebt gepersonaliseerd met foto’s, quotes die je aanspreken, het maakt allemaal niet uit, zolang het jou maar aanspreekt. Je moet, als je je dagboek in huis hebt liggen, het echt willen oppakken. Het dagboek moet jou als het ware uitnodigen om erin te schrijven.
  2. Begin gewoon! Dit ligt misschien erg voor de hand, maar je zult merken als je gewoon begint te schrijven, het vanzelf zal gaan lopen. Gedachtes komen wel. Wees niet bang om het toe te vertrouwen aan papier. Niemand anders hoeft het te lezen behalve jij.
  3. Zoek naar ‘journal prompts’. Typ deze zoekterm in op Google of YouTube en je zult leuke en creatieve ‘opdrachten’ vinden die je in je dagboek kunt verwerken.
  4. Beschrijf hoe je dag was. Ook al heb je niet veel bijzonders gedaan, in jouw ogen, het maakt niet uit. Schrijf erover. Schrijf hoe je je voelde, wat je leuk vond, wat je minder leuk vond. Voor je het weet heb je je eerste pagina geschreven!
  5. Versier je pagina. Leuk de bladzijdes in je dagboek op door er washi tape in te plakken of foto’s of stickers of plaatjes uit bladen die je aanspreken. Bewaar folders van dat ene museum dat je hebt bezocht en plak de informatie in, bewaar de bon van het restaurant waar je hebt gegeten en plak het erin.

Hoe hou je het consequent vol om te blijven schrijven in je dagboek?

Het is iets wat veel mensen gebeurt als ze beginnen in een dagboek: na een tijdje houden ze het niet meer vol om iedere dag een stukje te schrijven en laten ze het maar helemaal voor wat het is. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je jezelf geen druk oplegt om iedere dag te moeten schrijven. Je moet namelijk helemaal niets! Een dagboek bijhouden doe je voor jezelf, omdat je het leuk vindt. Het is niet erg als je eens een paar dagen niets schrijft of misschien soms wel weken of maanden. Leg jezelf geen druk op om erin te schrijven, maar probeer een zekere routine te creëren. Als je het wel belangrijk vindt om iedere dag even te schrijven, probeer dit dan op een vast tijdstip te doen. Neem het jezelf niet kwalijk als je eens een tijdje niet schrijft. Als de drang om te schrijven en de behoefte om bepaalde dingen vast te leggen sterk genoeg zijn, zul je het dagboek vanzelf weer oppakken.

Het resultaat van het schrijven in een creatief dagboek

Misschien duurt het maar enkele weken, misschien ben je er wel een jaar in bezig, maar vroeg of laat heb je je dagboek vol. Als je het maar consequent doet. Of dit nu dagelijks is of wekelijks of maandelijks, dat maakt niet uit. Uiteraard zul je bij dagelijks schrijven sneller een boekje vol hebben. Je kunt ook kiezen voor een niet al te dik notitieboekje, mocht je het leuk vinden snel een boek vol te hebben. Als het boek eenmaal gevuld is, heb je een behoorlijke schat in je bezit. Afhankelijk van hoe je het hebt aangepakt, heb je een prachtig boekwerk gevuld met jóuw verhalen. De pagina’s staan vol met jouw herinneringen, jouw gedachtespinsels en jouw belevenissen. Stel je eens voor hoe het is als je dit later, als je heel oud bent, allemaal nog eens weer terug kunt lezen en kunt herbeleven. Dingen die je misschien vergeten was, zul je makkelijk kunnen ophalen als je je dagboek terugleest. Ook voor kinderen en/of kleinkinderen kan een dagboek van een ouder of grootouder een mooi bezit zijn. Toch doe je het in de eerste plaats voor jezelf. Als anderen er ooit ook plezier aan beleven, is dat alleen maar mooi meegenomen. Uiteraard is dit laatste volledig afhankelijk van of jij wilt dat anderen het lezen of niet.

Lees verder

© 2016 - 2024 Mrswinchester, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijhouden van een zwangerschapsdagboekBijhouden van een zwangerschapsdagboekHoera, je bent zwanger! Waarschijnlijk lees je nu alles wat los en vast zit over de zwangerschap. Je kunt het verloop va…
Dag van het Dagboek op de geboortedag van Anne FrankDag van het Dagboek op de geboortedag van Anne FrankDe geboortedag van Anne Frank is uitgeroepen tot Dag van het Dagboek. Op 12 juni besteden organisaties in verschillende…
Wat is een bullet journal en hoe kan ik er een maken?Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord: een bullet journal. Ben jij superchaotisch en vergeet je altijd alles wat…
Herinneringen handig bewarenWeet jij nog precies wat je op je vorige vakantie allemaal gedaan hebt? En het jaar daarvoor? Waarschijnlijk zijn de her…

Goodreads: boekenwebsite en -app van AmazonGoodreads: boekenwebsite en -app van AmazonGoodreads is een website met bijbehorende app. De oprichter van Goodreads is Amazon, bekend als online boekverkoper. Alh…
Waterpret in de achtertuinWaterpret in de achtertuinTijdens een warme zomerdag vindt iedereen het heerlijk om af te koelen en hoe kan dat nou beter dan met water? Pas wel o…
Bronnen en referenties
  • https://www.youtube.com/channel/UCZkbICiWv2-fmE4yu6fEQWw/videos
  • https://www.youtube.com/watch?v=9ZJwASiqwoo&list=PLtRzgZ8D8kHf70_W_eHPaMQNuDDaq7L4Z
Mrswinchester (44 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.