Hoe kan ik vlekken uit een broek verwijderen

Hoe kan ik vlekken uit een broek verwijderen Iedereen kent het wel; net een nieuwe broek gekocht en er zit al meteen een hardnekkige vlek op. Sommige vlekken echter die hardnekkig lijken, zoals vlekken van bijvoorbeeld olijfolie, rode wijn, kaarsvet of nagellak zijn in sommige situaties nog goed zelf te verwijderen. Let wel altijd op bij het verwijderen van vlekken uit een broek dat verschillende stoffen op verschillende manieren reageren op de middeltjes op vlekken te verwijderen. Hierdoor is het altijd verstandig om het middel uit te proberen op een minder goed zichtbaar gedeelte van de broek, bijvoorbeeld de binnenkant van de zoom of op een binnenkant van een broekzak.

Vlekken verwijderen in het algemeen

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er wat spetters vet of wat rode wijn terechtkomt op je broek. Bij het verwijderen van alle vlekken is het belangrijkste om er zo snel mogelijk bij te zijn en de vlek zo snel mogelijk te verwijderen. Door een tijdje niks aan de vlek te doen, gaat deze dieper in de stof zitten en wordt het lastiger om de vlek te verwijderen.

Vetvlekken uit een broek verwijderen

Afwasmiddel om vet te verwijderen

Vetvlekken bevinden zich toch wel onder de meest voorkomende vlekken en behoren tevens tot de vlekken die een wasmachine alleen er niet vaak uitkrijgt. Vetvlekken kunnen ontstaan door allerlei producten, zoals bijvoorbeeld spetters van vet dat gebruikt wordt om te koken, of door frituurvet of olijfolie. Ongeacht of het harde vetten of vloeibare vetten zijn, is de manier om deze vlekken te behandelen hetzelfde. Zodra er een vetvlek ontstaat, trek dan de broek uit en wrijf er wat afwasmiddel op. Gebruik hierbij voldoende afwasmiddel, zonder het te verdunnen. Laat het afwasmiddel op de vlek zitten en stop de broek daarna in de afwasmachine. Draai een reguliere was en daarna is de vlek uit de broek verdwenen. De reden hiervoor is dat afwasmiddel gemaakt is om goed te ontvetten.

Citroensap en zout

Mocht het nu zo zijn dat er geen afwasmiddel bij de hand is, of er is geen wasmachine bij de hand, kan er ook een ander middel gebruikt worden. Citroensap en zout is in dit geval een ideale combinatie. Spreid de broek uit zodat de vlek goed bereikbaar is. Spuit hier citroensap op (let op, ook hier weer voldoende van gebruiken!) en strooi er daarna een bergje zout op. Citroensap is in feite een natuurlijke ontvetter, het is dan ook niet voor niets dat veel afwasmiddelen zeggen dat ze citroensap bevatten. Door het zout daarna op het citroensap te strooien, wordt het vet samen met het citroensap uit de kleding getrokken. Hierdoor wordt voorkomen dat het citroensap een andere vlek maakt op je broek. Let wel op; laat dit geen dagen liggen, maar was de broek na een uurtje of twee even goed uit. Dit hoeft niet met een wasmachine, maar kan ook handmatig. Het gaat er om dat het citroensap uit de kleding wordt gespoeld. Kijk ook tussendoor naar het stapeltje zout op de vlek; als dit stapeltje volledig vochtig is, kan het even weggehaald worden en een nieuw stapeltje op gelegd worden. Het zout moet namelijk wel nog voldoende mogelijkheid hebben om vocht op te nemen.

Talkpoeder

Een derde manier om vetvlekken uit een broek te verwijderen is om gebruik te maken van talkpoeder. Dit is in feite de makkelijkste manier, maar werkt niet altijd even goed. De effectiviteit van talkpoeder hangt er erg van af hoe lang de vlek al in de broek zit. Om effectief te zijn moet het talkpoeder zo snel mogelijk na het ontstaan van de vlek gebruikt worden. Om de vlek te verwijderen is het voldoende om talkpoeder op de vlek te strooien, een aantal uur te laten zitten en het talkpoeder dan er af te vegen. Als de vlek er nog zit, dan weer opnieuw talkpoeder erop strooien. In de tussentijd moet je wel verbetering in de vlek zien, anders werkt het talkpoeder niet goed genoeg en zal een van de eerder genoemde manieren gebruikt moeten worden.

Hoe krijg ik rode wijnvlekken uit mijn broek?

Rode wijnvlekken worden vaak gezien als de lastigst te verwijderen vlekken. Het is zeker waar dat een rode wijnvlek vaak zeer hardnekkig kan zijn, maar ook bij een vlek van rode wijn is het juist belangrijk om er zo snel mogelijk bij te zijn. Door snel te handelen kan een rode wijnvlek snel uit een broek verwijderd worden. Ook voor rode wijnvlekken zijn er verschillende manieren, afhankelijk van waar je je bevindt en welke middelen je tot je beschikking hebt. De eerste manier is om de broek direct uit te trekken, deze uit te spreiden en er een bergje zout op te strooien. Het zout onttrekt vocht, waardoor het als het ware de rode wijn uit de kleding trekt. Als het bergje te vochtig wordt, kan er een nieuw bergje zout op gelegd worden.

In een uitgaansgelegenheid wordt het natuurlijk wat lastiger om je broek uit te trekken en hier zout op te leggen. Mocht er tijdens het uitgaan een rode wijnvlek ontstaan, kan deze verwijderd worden door er bier, witte wijn of azijn over heen te gooien. Het nadeel is natuurlijk dat de broek er voor dat moment niet mooier van wordt, maar hierdoor is de vlek daarna wel goed te verwijderen in de wasmachine. Niets doen is in dit geval geen optie, aangezien de vlek er dan intrekt en bijna niet meer weg te krijgen is.

Vlekken van kaarsvet

Een andere hardnekkige vlek is kaarsvet. Kaarsvet kan niet op dezelfde wijze behandeld worden als normale vetvlekken, omdat kaarsvet een geheel andere substantie is. De beste manier om kaarsvet uit een broek te krijgen is door te werken met keukenpapier en een strijkijzer. Let hierbij goed op de locatie waar de vlek zich bevindt; als dit bijvoorbeeld op een broekspijp is zal er iets tussen de broekspijp gedaan moeten worden voor het strijken, anders kan de vlek zich hierdoor uitbreiden naar de andere zijde van de pijp. Gebruik als veiligheid bijvoorbeeld een stuk dun karton tussen de pijpen. Leg een dubbel vel keukenrol over de vlek heen en zet hier de hete strijkbout op. Let op dat er geen stoom of vocht wordt gebruikt, het gaat puur om de hitte van het strijkijzer. Hierdoor wordt het kaarsvet weer vloeibaar en het keukenpapier zal het vervolgens opzuigen. Een vlek van wit kaarsvet is hierbij makkelijker dan een vlek van gekleurd kaarsvet; de kleurstoffen die er in het kaarsvet zitten zijn vaak het lastigste te verwijderen.

Geknoeide nagellak uit je broek krijgen

Vlekken van nagellak kunnen ook zeer vervelend zijn. De beste manier om een vlek van nagellak te verwijderen is om nagellak remover te gebruiken. Aangezien nagellak remover wel een agressieve substantie kan zijn, is het belangrijk om de nagellak remover eerst uit te proberen om een stuk broek dat niet zichtbaar is, bijvoorbeeld de zoom of de binnenkant van een broekzak. Let hierbij op dat nagellak remover met aceton een stuk agressiever is dan nagellak remover zonder aceton. Om een vlek snel te verwijderen is nagellak remover met aceton het beste, echter kan het zijn dat er dan vlekken ontstaan van deze nagellak remover. Dergelijke vlekken zijn er niet meer uit te halen. Mijn advies is dan ook om nagellak remover zonder aceton te gebruiken en deze eerst uit te testen op een onzichtbaar stuk van de broek. Als de vlek er uit is gehaald, is het wel belangrijk om de nagellak remover direct uit de kleding te wassen. Als deze blijft zitten kan er alsnog een vlek ontstaan van de nagellak remover.

Vlekken van stuifmeel van een lelie

Stuifmeel van een lelie kan ook een vervelende en hardnekkige vlek opleveren. Gebruik hiervoor plakband; dep met de plakband op het stuifmeel en gebruik telkens opnieuw een nieuw stukje plakband. Let op dat het stuifmeel niet in de broek wordt gewreven, want dan is het lastiger te verwijderen.
© 2016 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnvlekken verwijderenWijnvlekken verwijderenGezellig met een glas wijn op de bank en dan hups daar gaat het geestrijke vocht. Op de blouse, de bank, de broek, het k…
Nagellak verwijderenNagellak verwijderenNagellak is een veel gebruikt product bij vrouwen. Maar nagellak is ook een gemeen spul, dat zich moeilijk laat verwijde…
Zo verwijder je de hardnekkigste vlekkenZo verwijder je de hardnekkigste vlekkenWie van ons werd er nog nooit geconfronteerd met hardnekkige en ontsierende vlekken? Heb je kinderen in huis of organise…
Rode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijnvlekken verwijderen op diverse manierenRode wijn kan lelijke vlekken achterlaten op meubels, kleding, muren of tapijt. Gelukkig zijn de vlekken in de meeste ge…

Schoenspikes: spikes onder de schoenen gebruiken bij ijzelSchoenspikes: spikes onder de schoenen gebruiken bij ijzelWil je met ijzel de kans op valpartijen op straat tot een minimum beperken dan doe je er goed aan spikes onder de schoen…
Hoe kan ik een aquarium snel schoonmaken?Hoe kan ik een aquarium snel schoonmaken?Een mooi aquarium is een goed onderhouden aquarium. En hoewel een aquarium voor velen een leuke hobby is, is het schoonm…
Bronnen en referenties
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.