Hoe kan ik een aquarium snel schoonmaken?

Hoe kan ik een aquarium snel schoonmaken? Een mooi aquarium is een goed onderhouden aquarium. En hoewel een aquarium voor velen een leuke hobby is, is het schoonmaken van het aquarium voor velen dit juist niet. Een aquarium schoonmaken is dan ook een vervelend klusje, wat we het liefst zo min mogelijk doen. Het goede nieuws hierbij is dat er mogelijkheden zijn om het onderhoud van een aquarium te beperken en om het aquarium snel schoon te maken. Dit heeft voor een groot gedeelte te maken met de inrichting van het aquarium, het verkrijgen van de juiste balans in het aquarium en het gebruiken van de juiste middelen bij het schoonmaken.

Het evenwicht in een aquarium als onderdeel van schoonmaken

Het belangrijkste voor het snel schoonmaken van een aquarium is het verkrijgen van een goede balans. Als het aquarium in evenwicht is, hoeft er ook minder schoon gemaakt te worden. Het aquarium regelt zichzelf dan voor een groot gedeelte. Helemaal zonder schoonmaak kan een aquarium echter niet, daarvoor is de grootte van een aquarium altijd een probleem; een evenwicht als in de natuur is hierdoor niet goed te bereiken. Wat wel opvalt is dat een groot aquarium eerder de juiste balans bereikt dan een klein aquarium. Dit is natuurlijk ook logisch, aangezien een evenwicht in een klein aquarium te snel verstoord wordt.

De juiste uitrusting en planten

De goede uitrusting van het aquarium is voor het verkrijgen van een goede balans zeer belangrijk. Vaak wordt bij een goede uitrusting wel gedacht aan een goede bodem en een goed filter, echter zijn de lampen van het aquarium en de planten die in het aquarium gezet worden minstens zo belangrijk. Goede lampen zorgen ervoor dat de planten goed kunnen groeien en de groei van algen hierdoor tegen wordt gegaan. Planten in het aquarium zijn belangrijk, vanwege onder andere de volgende redenen:
  • Planten nemen nitraten op;
  • Planten ontgiften het water;
  • Planten maken zuurstof aan;
  • Planten zorgen voor een goede en gezonde bodemcultuur;
  • Planten gaan rottingsprocessen tegen

Gebruik de juiste middelen voor het schoonmaken van het aquarium

Naast de goede planten, de goede bodem, een goede verlichting en een goed filter, is het belangrijk om een aantal schoonmaakmiddelen aan te schaffen. Een belangrijk onderdeel hiervan is een stofzuigertje om de bodem schoon te zuigen. Deze stofzuigertjes zijn vrij goed verkrijgbaar, echter is er wel een verschil in kwaliteit tussen de verschillende zuigertjes. Voor het glas is het mogelijk om een magneetje te kopen, waardoor het mogelijk is om via de buitenzijde van het glas ook de binnenzijde schoon te maken. Aan te raden is dit echter niet, aangezien dergelijke magneten vaak krassen op de ruit van het aquarium geven. Er zijn ook producten te krijgen die geen krassen achterlaten en bijna even makkelijk te gebruiken zijn, zoals een speciaal reinigingsdoekje voor het glas van het aquarium. Ook deze is goed te krijgen bij een aquariumzaak.

Een goed evenwicht is het halve schoonmaakwerk

Als de juiste materialen zijn gekocht en ingezet, is het belangrijk om een balans in het aquarium te creëren. Een goed evenwicht uit zich in een goede plantengroei en weinig algen. Om echter exact te weten wat de balans is van het aquarium, is het ook mogelijk om papieren strips te kopen waarmee de kwaliteit van het water gemeten kan worden. Het voordeel hiervan is dat er exact gekeken kan worden waar nog aan gewerkt moet worden in het aquarium. Ook is het bij veel aquariumzaken mogelijk om een beetje water van thuis mee te nemen en dat te laten meten in de zaak. Als het water niet de juiste eigenschappen heeft, is het vaak mogelijk om deze door middel van planten te verbeteren. Kijk hiervoor op de kaartjes die op de planten staan, om te zien welke eigenschappen de plant heeft. Op deze wijze kan op een effectieve wijze het evenwicht aangepakt worden. Nogmaals, een goed evenwicht in het aquarium zorgt voor minder schoonmaakwerk.

Minimaal schoonmaken

Als het water het juiste evenwicht heeft, kan het schoonmaken beperkt worden tot een minimum. Dit is ook goed voor het aquarium, aangezien teveel schoonmaak werk de balans weer kan verslechteren.

Verschoon het filter 1x per maand

Het schoonmaken van het filter van het aquarium gebeurt vaak 1x in de twee weken, dit is echter niet goed. 1x per maand is meer dan genoeg, anders kan het zijn dat de bacteriecultuur die zich in het filter vormt zich ook niet goed kan vormen. Om de bacteriecultuur tijdens het schoonmaken intact te laten is het ook belangrijk om het filter schoon te maken in een bak met water uit het aquarium. Hier kunnen de bacteriën uit het filter tegen en daardoor zullen ze minder snel dood gaan. Gebruik dus nooit kraanwater en al helemaal geen warm kraanwater om het filter schoon te maken, hierbij gaan veel goede bacteriën verloren

Zorg goed voor de planten in het aquarium

Om de planten in het aquarium te onderhoud is het belangrijk om te zorgen dat ze goed blijven groeien. Voeg hiervoor regelmatig speciale plantvoeding aan het water toe, waarbij het met name belangrijk is dat er voldoende ijzer in de voeding zit. Dit zit namelijk niet in het leidingwater en hebben de planten wel nodig. Op welke wijze planten bijgeknipt kunnen worden hangt van de plant af, maar meestal is het gewoon inkorten geen probleem (bij sommige planten moet je de onderkant afknippen en bij andere planten de bovenkant, lees dit wel eerst goed na). In sommige gevallen kan het afgeknipte gedeelte ook weer gebruikt worden als een stekje voor een nieuwe plant.


Verlichting is essentieel voor het snel schoonmaken van het aquarium

Een goede verlichting is essentieel voor het onderhoud van het aquarium. Zorg dan ook dat de verlichting bij de maandelijkse schoonmaak ook goed schoongemaakt wordt. Denk hierbij aan het verwijderen van kalkresten, algen of andere viezigheden van de lampen. Laat de lampen ook niet te lang hangen, een aquariumlamp gaat ongeveer 1 jaar mee, dus hou ook hier rekening mee.

Verschoon het water en de bodem 1x per maand

1x per maand moet ook de bodem van het aquarium schoongemaakt worden en het water ververst worden. Vaak wordt er gesproken over het verversen van water voor 1/3 water uit het aquarium te halen, maar dit is te veel. Het evenwicht van het aquarium kan daar niet goed tegen. Ververs het water dus door 1/5 van het water weg te zuigen en dit te vervangen voor nieuw water. Let wel op dat de temperatuur van dit water hetzelfde is als het water dat er uit gehaald is. Gebruik het stofzuigertje om de bodem van het aquarium schoon te zuigen. Dit kan door met het zuigertje zelf de bodem wat op te woelen en alles wat loskomt op te zuigen, maar het kan ook door met de andere hand met een stok de bodem wat op te woelen. Hierdoor komen de losse rottende uitwerpselen en plantresten goed naar boven waardoor ze goed op te zuigen zijn.

Let op algen op de ruit van het aquarium

Het schoonmaken van de ruit van het aquarium lijkt vaker te moeten gebeuren dan 1x per maand, echter hoeft dit niet. Vaak zetten zich puntalgen tegen de ruit van het aquarium af, echter zijn deze door een goede balans in het aquarium goed af te remmen. Tevens is het mogelijk om ze nog meer tegen te gaan door gebruik te maken van algeneters en bepaalde slakken. Tegen puntalgen helpen bijvoorbeeld de Siamese algeneter en appelslakken. Ook andere speciale algenetende slakken zijn vaak goed te krijgen. Let wel op dat algen in een vroeg stadium al schoongemaakt worden, als ze zich verder ontwikkelen zijn ze zeer lastig te verwijderen.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Onderhouden van een aquariumEen aquarium, erg leuk en staat ook gezellig. Maar je moet hem ook bijhouden, daarom enkele tips. Zorgen dat je vissen o…
De soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenDe soorten aquariumplanten en het onderhoud aan de plantenEr zijn diverse soorten aquariumplanten te koop, waarbij sommigen het zeer goed doen in een aquarium en anderen wat meer…
Aquarium maken/vullenAquarium maken/vullenEen aquarium vullen is moeilijker dan dat je denkt. Je staat soms wel 3 keer in een winkel en dan ben je nog vergeten om…
Het onderhoud van een aquariumHet onderhoud van een aquariumHet onderhouden van een aquarium vergt redelijk wat tijd, en in ieder geval veel precisie. Een foutje kan fataal zijn! A…

Hoe kan ik vlekken uit een broek verwijderenHoe kan ik vlekken uit een broek verwijderenIedereen kent het wel; net een nieuwe broek gekocht en er zit al meteen een hardnekkige vlek op. Sommige vlekken echter…
De beste vintage games voor de Playstation 1De beste vintage games voor de Playstation 1De Playstation 1 is een ware game changer geweest in het landschap van de game consoles. Waar Nintendo en SEGA elkaar be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Irina 3, Pixabay
  • http://www.aquariumfans.nl/aquariumplanten-wat-moet-je-weten
  • http://www.discusvandijk.nl/dieren/schoonmaak-en-onderhoud.asp
  • http://www.aquariumfans.nl/alg-bestrijden-vissen-slakken-garnalen
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 27-12-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.